Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pražané přispívají na novou fotovoltaickou elektrárnu. Malá fotovoltaická elektrárna vznikne v Praze 10 díky obyvatelům Prahy a nedalekých Roztok, kteří odebírají ekologickou elektřinu vyráběnou z obnovitelných zdrojů. Od roku 2004 shromažďuje Pražská energetika, a.s, (PRE) finance z desetihaléřové přirážky za kilowatthodinu (kWh) speciálního tarifu PREKO pro ekologicky smýšlející občany. Odběratelé s produktem PREKO přispěli celkem za dva roky na rozvoj obnovitelných zdrojů energie z přirážky ekologického tarifu částkou více než 131 000 korun. Tuto částku Pražská energetika navýšila o další příspěvek ve výši 100 000 korun. Komise složená ze zástupců PRE a nezávislých odborníků ze společností Ekowatt a SEVEn vybrala malou fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 2,28 kW v Praze 10 – Záběhlicích.

Ford Motor Company vyčlenila miliardu libier (GBP), v prepočte vyše 56,3 miliardy SKK, na vývoj motorov s nižším škodlivým vplyvom na životné prostredie.
Informovalo o tom dnes vedenie Ford Európe. Jeho šéf Lewis Booth povedal, že jazdenie na vozidlách, ktoré poškodzujú životné prostredie čoraz menej, je hlavným prúdom v rozvoji automobilizmu a nie je len jednou z možností pre bohatú menšinu zákazníkov. Ford sa podľa neho stane za miliardu libier výrobcom vozidiel ohľaduplnejších k prírode.
Okrem iného by mali spotrebovať vozidlá Focus v budúcnosti na 100 kilometrov jazdy štyri litre paliva a na kilometer jazdy by mali vypustiť do ovzdušia menej ako 100 gramov kysličníka uhličitého. Vyvinuté technológie sa budú aplikovať vo všetkých modeloch Forda, vrátane Jaguaru, Land Roveru a Volva.

Po osmadvaceti letech soustavné práce byly na severu Číny vytvořeny pastviny a lesní zábrany, aby čelily přírodním pohromám. Zároveň se tím zvýší rozloha kvalitních pastvin.
Sever Číny trpí rozsáhlou půdní erozí a pouštními přírodními pohromami. V roce 1978 byl odstartován veliký projekt-výstavba ochranného lesa na severu Číny, což zahrnuje lesy a křoviny o rozloze 500 tisíc hektarů a pastviny o rozloze 1.5 milionu hektaru.
V důležité oblasti pastvin, jakou je Vnitřní Mongolsko, se produkce kvalitních pastvin rychle rozroste.

Kostelec nad Orlicí - Ekologickou poradnu, novou službu veřejnosti, nabízí zdejší Regionální turistické a informační centrum. Zájemci se dovědí informace z oblasti ochrany přírody a krajiny, odpadového hospodářství, lesního hospodářství, energetiky, ekospotřebitelství a agendy 21. Provozní doba je v pondělí od 15 do 17 hodin,

Španělsko se svou výměrou ekologicky obdělávaných ploch řadí k evropské špičce.
S výměrou 807 569 ha ekologicky obhospodařované zemědělské plochy v roce 2005, o 10 % více než v roce předcházejícím, patří Španělsko mezi země na předních místech v rámci EU, uvádí tisková zpráva APECPAE, Katalánského svazu výrobců, zpracovatelů a prodejců ekologických potravin. Počet zpracovatelů se ve Španělsku v roce 2005 zvýšil o 8 %. Katalánsko je regionem s největším počtem zpracovatelů (369) a dovozců (28). Počet výrobců je v současné době 683. Naproti tomu Andalusie vykazuje s 403 361 ha téměř polovinu celkové španělské výměry ekologické plochy a většinu výrobců (5 159). Více než 50 katalánských ekologických producentů jsou členy APECPAE. Svaz je členem IFOAM (Mezinárodní federace hnutí ekologického zemědělství) a spoluzakládajím členem španělského vrcholného orgánu svazu FEPECO.

Téměř dvě stě profesionálních i amatérských fotografů se již přihlásilo do fotografické soutěže s ekologickou tematikou Země mění svou tvář.
„Během tří měsíců zaslali pět set fotografií studenti fotografických škol i amatéři,“ řekla Právu Daniela Červenclová, koordinátorka projektu Ekologie v objektivu ze společnosti Bayer ČR.

Víc než 700 hasičů v Portugalsku bojovalo s devíti lesními požáry, které se rozhořely napříč zemí a které v pondělí nebyly pod kontrolou. K jejich šíření přispívají vysoké teploty a sucho. S plameny v lesích se potýká i Chorvatsko. Asi dvě stovky hasičů bojovaly za podpory požárních letadel s plameny v blízkosti portugalské vesnice Piaes na severu země. Požáry tam propukly v neděli odpoledne. Celkem se do záchranných prací v zemi zapojilo přes 200 hasičských vozů. Na některých místech teploty vzduchu dosáhly až 41 stupňů. Lesy hořely v šesti z 18 portugalských distriktů. Portugalsko se se silnými požáry potýkalo i loni v létě. Plameny tehdy připravily o život 16 lidí a zničily zhruba 325 000 hektarů porostů.Více než 250 hektarů lesa a kosodřevin zničilo přibližně 30 požárů, které se od neděle rozpoutaly i v Chorvatsku. Nejméně 23 ohnisek bylo hlášeno z oblasti u města Šibenik. Některé z nich údajně propukly ve stejnou dobu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů