Čtvrtek, 28. března 2024

Podnikatelé mohou získat peníze z fondů EHP

Podnikatelé mohou získat peníze z fondů EHP
Instituce veřejné správy, nestátní neziskové organizace i podnikatelské subjekty mohou od dnešního dne do konce října letošního roku žádat o granty z peněz finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru (EHP) a Norska. Na žádosti je vyčleněna částka 784 miliónů korun, informoval na dnešní tiskové konferenci náměstek ministra financí Tomáš Prouza.
"Prioritními oblastmi této výzvy jsou uchování kulturního dědictví, ochrana životního prostředí, rozvoj lidských zdrojů, zdravotnictví a péče o dítě, udržitelný rozvoj, posilování justice a spolupráce v naplňování povinností vyplývajících z přistoupení ČR do Schengenského prostoru," uvedl Prouza.
Smyslem grantů je podle něj podporovat projekty, které nejsou financovány z jiných zahraničních zdrojů.
V rámci první výzvy, kterou Ministerstvo financí vyhlásilo loni, byly přijaty návrhy žádostí v celkové výši 655 miliónů korun. Mezi přijatými projekty byla například obnova freskové a štukové výzdoby baziliky na Svatém kopečku u Olomouce nebo projekt Městské knihovny Praha na záchranu vzácných rukopisů.
V rámci finančních mechanismů se státy EHP a Norsko zavázaly přispívat ekonomicky slabším zemím, a to poskytováním grantů na investiční a rozvojové projekty.
Česká republika podepsala dohodu o účasti v EHP v říjnu 2003. V rámci dohody byl zaveden i nový finanční mechanismus, jehož prostřednictvím budou Island, Lichtenštejnsko a Norsko v letech 2004 až 2009 přispívat zemím přistupujícím do EHP na projekty v rozšířeném vnitřním trhu. V rámci dohody je pro ČR vyčleněno téměř 106 miliónů eur (zhruba tři miliardy korun).
Vedle individuálních projektů na určené oblasti byl v rámci finančních mechanismů EHP/Norsko schválen v červnu Fond pro nestátní neziskové organizace ve výši deseti miliónů eur pro následující tři roky. Schválen byl rovněž Fond pro podporu spolupráce škol, a to s částkou 2,5 miliónu eur.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů