Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Blansko - Krasové území je velice chudé na povrchovou vodu. Proto jsou lokality, v nichž se voda drží po celý rok a umožňuje vznik nových biotopů, velmi cenné.
" Jedinečná jsou takzvaná Rudická jezírka. Kolem obce je jich asi třicet. Nevznikla přirozenou cestou. Jsou to zatopené šachty, jako pozůstatek dolování železných rud," řekl pracovník chráněné krajinné oblasti Moravský kras Miroslav Kovařík s tím, že CHKO má zájem, aby tyto vodní plochy zůstaly zachovány i do budoucna. Je zajímavé, že hladiny tůní se drží na různé úrovni. V sousedících jezírcích může být rozdíl výšky hladiny až o několik metrů. " Systém tůněk vytváří zajímavé biotopy. V některých žijí ryby a obojživelníci. Jsou často zarostlé takzvanou makrovegetací. To jsou rostliny, které rostou na dně a dosahují nad vodní hladinu. Jinde je vegetace přímo na hladině," uvedl Kovařík.

Čínské investice do ochrany životního prostředí dosáhnou v období 2006 - 2010 více než 1,5 procenta HDP, přičemž celkově to bude 175 miliard dolarů. Čínský Úřad pro životní prostředí oznámil hlavní oblasti investic: ochrana kvality vody, vzduchu, emisní kontroly motorových vozidel, výstavba výkonných spaloven, rozvoj ekologického zemědělství, kontrola radiace a monitorování kvality životního prostředí. Uvedl to zástupce CzechTrade v Šanghaji. Bez šancí nejsou ani české firmy.

Ve středu 26. července budouu v 10 hodin slavnostně otevřeny nové cyklotrasy Mladoboleslavska. Turisté budou mít možnost projet si úsek jedné z cyklotras a získat cyklomapu a cykloatlas všech tras na Mladoboleslavsku.
Slavnostní otevření proběhne v lesoparku Štěpánka u mostu přes Klenici.

Ve Zdravém městě Litoměřice se ve dnech 11.-14.7.2006 uskutečnila v pořadí již pátá Letní škola Národní sítě Zdravých měst. Celkem čtyřdenní akreditované vzdělávací setkání koordinátorů a politiků z radnic Zdravých měst, obcí a regionů se tentokrát zaměřilo např. na způsoby, jak zapojit celou radnici do realizace Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 (PZM a MA21), jaké jsou zodpovědnosti koordinátorů PZM a MA21 ad. Byly rovněž prezentovány aktuální informace k Databázi  MA21. Podrobné informace včetně fotodokumentace a souhrnné zprávy z akce naleznete na http://www.nszm.cz/ls.

V Praze se dne 15.6.2006 uskutečnil seminář Národní sítě Zdravých měst k tématu Rozvoj venkova - spolupráce mikroregionů a místních akčních skupin. Seminář byl zaměřen zejména na prezentaci úspěšných ukázkových postupů  v oblasti rozvoje venkova a na spolupráci jednotlivých partnerů. Program, prezentace ke stažení a další informace naleznete na http://www.nszm.cz/venkov.

Pokud si chcete zachovat svěžest i při 37stupňových vedrech, oblečte se do čisté bavlny, lehounkého lnu nebo nejlépe do hedvábí, které příjemně chladí.
Naopak v létě zapomeňte na přiléhavé šaty z umělých přízí. Z hlediska módy jsou in všechny možné doplňky, hlavně nápadné sluneční brýle, a v šatníku žádné ženy by tuto letní sezonu neměla chybět ani nařasená sukně s volánem. Vyloučit bychom měli během horkých dní velmi těsný oděv z umělých materiálů, pod nímž kůže nedýchá. Naopak se doporučují přírodní látky, které buď dobře sají pot, nebo příjemně chladí, dodává.
Absolutním tabu v oblékání při teplotách nad 30 stupňů Celsia by měly být směsové materiály z umělých vláken, jako jsou polyester či kombinace syntetických vláken s elastanem. Mnoho lidí si myslí, že se bude dobře cítit v mušelínu, protože vypadá vzdušně a nemačká se, ale i to je syntetický materiál, upřesňuje Feketeová. Ženám, které chtějí chodit oblečené nejen prakticky, ale i podle módních trendů, doporučuje: Inspirujte se tím, co se nosilo v 70. letech.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů