Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Plzeňském a Jihočeském kraji odstartuje v září projekt, který si klade za cíl zlepšit vzdělávání a spolupráci v nakládání s odpady. Do projektu se zapojí kromě různých organizací 13 měst a obcí a tři svazky obcí z obou krajů. Projekt získal grant 11 milionů korun, z toho tři čtvrtiny uvolnil Evropský sociální fond a zbytek ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Svět recyklace -- Světová ekonomika spotřebovává stále více přírodních zdrojů, ať již těch, které příroda dokáže obnovit, jako jsou ryby nebo dřevo, či neobnovitelných surovin, jako je uhlí nebo ropa. Toto odčerpávání zdrojů se zrychluje spolu s růstem ekonomiky. Čím více spotřebováváme, tím větší je pak tlak na životní prostředí. Například při spalování benzinu v dopravě se produkují emise oxidu uhličitého a tento jev narůstá, i když se znečišťování z každého jednotlivého automobilu snižuje. Jedním z nejviditelnějších dopadů na životní prostředí tvoří odpady. Každý Evropan ve své domácnosti vyprodukuje pět set kilogramů odpadů za rok, z nichž většina je umístěna na skládkách. V budoucnu by Evropská komise chtěla dosáhnout radikální změny v dopadu růstu ekonomiky na životní prostředí řešení se nazývá absolutním zrušením vazby. To by mělo vést k využívání našich zdrojů mnohem účinněji, takže by se vyrobilo mnohem více z daného množství, ale také by se vytvářel mnohem nižší tlak na životní prostředí.

Zástupce vedoucí čínského státního úřadu pro ochránu životní prostředí(ČSÚOP) Žang Lijun včera v Pekingu sdělil, že Čína úspořádá specilání kontrolu k ochráně vodních pramenů.
V první polovině letošního roku ČSÚOP vyřešil celkem 86 náhlých záležitostí tykající se s prostředím. Většina se tykají s nečistotou vody. Referát průzkumu pramenů pitné vody v lednu ukázal, že více než 20 procent pitné vody v důležitých městech bylo nekvalifikované. Asi 30 procent rolníků mělo nekvalifikovanou pitnou vodu.
Žang dále uvedl, že ČSÚOP bude důkladně zajišťova otázky nečistoty a další skryté problémy tykající se s bezpečností pramenů pitné vody, a vymezovat čas pro vyřízení a napravení pramenů nečistoty a míst odvádění odpadu v rezervacích pramenů pitné vody. Příslušná oddělní musí vypracovat a zlepšit naléhavý návrh pro náhlé záležitosti v místech pramenů pitné vody.
 
Za nádhernou přírodou nemusíte jezdit kilometry daleko, stačí zajít za humna a pořádně se dívat ! Velký kus pravdy a také heslo, které najdete na informačním letáku, který vydalo město Chrudim o Lesní stezce Podhůra. Chrudimáci jej dostali spolu s Chrudimským zpravodajem až do domu. Pro přespolní či ty, ke kterým leták nedoputoval připomeňme, že kousek od bývalého hostince Kometa začíná (i končí) 3 km dlouhá rekreačně naučná stezka vedoucí lesy na Podhůře. Najdeme na ní celkem 6 informačních tabulí převážně věnovaných lesu (Čertova skalka, Přirozená obnova lesa, Lesní studánka, Člověk a les, Dějiny lesa, Chrudimský les). Na třech místech jsou vybudovány i odpočinková místa, z nichž nejvíc zaujme úplně první, kde je dětská tělocvična. Je zjevné, že se jedná o nenáročnou trasu určenou především rodinám s dětmi, určitě jí však lze doporučit i dalším věkovým kategoriím. Více na www.chrudim-city.cz .

Za účastí představitelů města, náměstka primátora Robina Povšíka, poslance Parlamentu ČR Jana Hamáčka, krajského zastupitele Jaromíra Jermáře a jeho sympatizantů z Jermář týmu byly na Mladoboleslavsku slavnostně otevřeny další cyklotrasy. Mladá Boleslav tak plní svoji úlohu stát se městem s vysokým standardem života a možností trávit aktivně volný čast. Na Mladoboleslavsku je vyznačeno na 300 kilometrů cyklotras s 1100 cyklistickými značkami.

Londýn - Ekologická whisky začíná dobývat britský trh. Podstata není ovšem v novém receptu, ale v tom, že výrobci používají nové, lehčí lahve, na jejichž výrobu bylo použito méně skla.
Jediná společnost, která vyrábí značné množství lahví pro palírny a stáčírny, uvedla, že již ušetřila skoro 5000 tun skla během prvního pilotního projektu.
Otázka ovšem je, co celému projektu řeknou labužníci, pro které je sklo, ze kterého se nalévá, a zejména sklo, ze kterého se pije, nutnou součástí potěšení z whisky. Skutečností ovšem je, že asi polovina skla na lahve na whisky už je několik let vyráběna z recyklovaných bílých lahví.
Zcela jiný nápad měl ovšem mladý Fin Janos Marton, který letos v únoru způsobil v počítačovém světě jisté pozdvižení, když do 1,5 litrové lahve od whisky Ballantine's zamontoval počítač. "Potřeboval jsem jednoduchý, tichý domácí server," vysvětlil to prostě na svých internetových stránkách.

Teplice - Návrat čtyř desítek psů ze zrušeného útulku v Libčevsi do Teplic vyvolal vlnu stížností na sídlišti v Proseticích. Zvířata, která se vrátila do zrekonstruovaných prostor, nenechala spát především obyvatele sousedního domu s pečovatelskou službou.
Primátor Jaroslav Kubera, který útulek navštívil, slíbil nápravu. Do místností se zvířaty budou instalovány větráky, aby se nemusela otvírat protihluková okna, a u výběhu bude postavena protihluková zeď ze zeleně. Město jim už také nakoupilo hračky.

Prezident FIA Max Mosley prohlásil tento týden v rozhovoru pro Autosport, že automobilky podporují myšlenku, aby se týmy F1 stali průkopníky nových techologií chránících přírodu.
Celosvětově je v poslední době vyvíjen čím dál větší tlak na technologie šetrnější k přírodě, ale z obchodního hlediska nemají automobilky na vývoj takových technologii dostatečné rozpočty. Vzhledem k tomu, že do vývoje F1 se investuje finančních prostředků až příliš, zabily by se tak dvě mouchy jednou ranou.
"Pokud byste jim nabídli jen zlomek peněz, které šly na vývoj motorů, byli by schopni enormně navýšit vývoj," prohlásil Mosley.
Podle Mosleyho jsou oblasti, které by pomohli s vývojem silničních vozů například super-kapacitátory, nebo technologie setrvačníků.
"Je tu samozřejmě časový tlak na změnu směru, kdy všichni věří, že se přesuneme z technologie dvacátého století do technologie jednadvacátého století."
"Všichni pracují na těchto zařízeních, ale Toyota, BMW a Mercedes se tomuto výzkumu věnují více."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů