Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

TURNOV - Vedra dlouhodobě přesahující třicetistupňové hodnoty nastartovala ve vodních plochách Českého ráje nebývalou invazi sinic. Paraziti, kteří nyní v enormním množství dusí valnou většinu ze zhruba čtyřicítky českorájských jezer, ohrožují především vodní živočichy, hlavně divoké kachny.
„Sinice nyní pro přírodu Českého ráje představují skutečný problém. Uvolňují do vody toxické látky, které pronikají do těl vodních živočichů. Ti nemohou dýchat a následně umírají na otravu,“ přiblížil zástupce vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český ráj Aleš Hoření.
Tvorbě sinic napomáhá malá hloubka jezerních vod CHKO dosahující okolo půldruhého metru. Voda se rychleji prohřeje, což vytváří pro sinice živnou půdu. Živiny představují pro sinice i látky uvolňované z chemických hnojiv. „Účinně zabránit výskytu sinic znamená stop znečišťování vod. Jednou z možností je také odbahňování nebo okysličování rybníků,“ upřesnil Hoření.
Sinice znamenají nemalou hrozbu také pro lidi. Jedinci z citlivějším imunitním systémem trpí po koupeli v sinicemi zamořené vodě nezřídka alergiemi, zažívacími potížemi, problémy s dýcháním nebo poruchami funkce jater.

Kůrovcová kalamita zasáhla ostravské městské lesy. Lesníci proto mají plné ruce práce. Důvodem náletů kůrovců na lesní porosty jsou tropické teploty a sucho, které jsou pro lesní škůdce ideálním prostředím. Sluneční paprsky a nedostatek vláhy vytvářejí podle ředitele Ostravských městských lesů Zdeňka Kwapulinského pod kůrou zvláštní mikroklima, které kůrovcům vyhovuje.

Chlumec n. C. - Obyvatelům ulice Spravedlnost se brzy uleví. Hluk z kamionů, které jezdily pod jejich okny po rozbité silnici do průmyslové zóny v bývalém vojenském areálu, se výrazně sníží.
"V pondělí by město mělo převzít od stavební firmy zcela novou komunikaci v ulici Spravedlnost po generální rekonstrukci. Přestavba stála dvanáct milionů korun, pětašedesát procent zaplatí Unie," řekl starosta Miroslav Uchytil.
Součástí obnovy panelové cesty v délce 900 metrů bylo podle starosty také náročné přeložení inženýrských sítí pod povrchem a výstavba zcela nových chodníků z barevné zámkové dlažby s vjezdy k jednotlivým domkům.
"Troufám si tvrdit, že je to nyní nejkrásnější ulice v Chlumci nad Cidlinou," pochválil práci stavbařů Uchytil.
Hluku z dopravy by se obyvatelé ulice měli zbavit už příští rok. Radnice totiž pracuje na dokumentaci k úpravě další výpadovky, která zavede kamiony mimo obydlené části přímo na silnici E67.

Evropská komise otevírá veřejnou on-line konzultaci, ve které chce zjistit názory odborníků i široké veřejnosti na zlepšení životních podmínek zvířat používaných při pokusech. Komise připravuje novelu stávající legislativy, chce do ní zahrnout i názory a nápady z příspěvků v rámci konzultace. Konzultace je rozdělena na dvě části. První část je určena široké veřejnosti a bude k dispozici ve všech 20 oficiálních jazycích. Druhá část je určena odborníkům a bude pouze v angličtině. Odpovědi na dotazy a komentáře k dané problematice lze zasílat prostřednictvím níže uvedené adresy do 18. srpna 2006.
Více informací a adresa konzultace:
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/06/798&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
http://ec.europa.eu/environment/chemicals/lab_animals/pdf/intro_cs.pdf
http://ec.europa.eu/environment/chemicals/lab_animals/ia_info_en.htm

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci týkající se snižování emisí CO2 produkovaných osobními auty a zlepšení účinnosti spalování paliva. Konzultace je součástí revize strategie EU zaměřené na snížení emisí CO2 produkovaných lehkými vozidly, která je založena na podrobném vyhodnocení dopadů stávajícího cíle EU, jenž stanoví povolenou hranici emisí pro osobní automobily nově uváděné na trh na 120 g CO2/km v roce 2010. Konzultace je otevřena do 4. srpna 2006.     
Více informací:
http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=CO2andcars

Agentura při americkém ministerstvu pro energii vydala zprávu, v níž předpovídá vývoj na trhu s energiemi a s tím souvisejících emisí do roku 2030. Ve zprávě nazvané „The International Energy Outlook 2006“ se uvádí, že v období od roku 2003 do roku 2030 dojde ke zvýšení spotřeby energie o 71%, což se projeví zvýšením emisí CO2 o 75%. Z dalších projekcí je možné uvést např. nárůst spotřeby ropy z 80 mil. barelů v roce 2003 na 118 mil. barelů v roce 2030. Ropa zůstane hlavním energetickým zdrojem v roce 2030, podíl obnovitelných zdrojů se zvýší pouze z 8 na 9% za sledované období.

Evropská komise zorganizovala konferenci, která se věnovala příkladům dobré praxe při naplňování iniciativy za jednodušší právní předpisy v oblasti ochrany životního prostředí. Evropská komise uvádí, že roční administrativní náklady vztahující se k environmentální legislativě jsou v jednotlivých zemích značně odlišné a je možné je odhadovat např. v Dánsku na 150 mil. EUR, naopak v Nizozemí pak na 1,2 mld. EUR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů