Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise zveřejnila seznam 22 chemických substancí používaných v barvách na vlasy, jejichž používání bude zakázáno. Zákaz vstoupí v platnost 1. prosince 2006. Důvodem zákazu těchto látek jsou výsledky vědecké studie, které hovoří i potenciálním riziku vzniku rakoviny při používání těchto produktů. Zákaz je prvním konkrétním krokem širší strategie Evropské komise v této oblasti. Ta vyzvala firmy k předložení informací o bezpečnosti chemických substancí používaných v barvách na vlasy. K 22 substancím, jejichž používání bude od prosince zakázáno, neobdržela žádnou dokumentaci. Dalších 115 substancí, ke kterým obdržela příslušné informace, postoupí k posouzení Vědeckému výboru pro spotřební zboží. Ten bude rozhodovat postupně – další rozhodnutí by měl vydat v říjnu 2006.

NOVÝ JIČÍN - V Novém Jičíně vymysleli lest na holuby. Z amplionu jim pouštějí hlasy dravců. Radní si od nápadu slibují, že vystrnadí holuby z centra a úřad nebude muset dávat desetitisíce korun za očistu pokálených památek. S nálety opeřenců bojuje novojičínská radnice už několik let. Vyzkoušela nejrůznější taktiky. Od zákazu krmení holubů až po angažování živého sokola. Ten ale po několika týdnech odletěl za potravou do lesů a polí. Radní se proto rozhodli ve městě instalovat plašiče. "Jsou to amplióny, ze kterých se několikrát denně ozývají zvuky dravců," popsala zařízení Naděžda Davidová z odboru životního prostředí. Skřeky poštolek nebo sokolů mají holuby vyděsit natolik, že se z centra trvale odstěhují. "Nahrávka se samočinně spustí i přes čidlo na pohyb, když kolem holub proletí," dodala Davidová. Novinka se stala atrakcí pro místní lidi i pro turisty, kteří si na náměstí připadají jako ve voliéře. U holubů ale podle odborníků úspěch mít nebude. "Po čase, až zjistí, že sice slyší dravce, ale žádné nebezpečí jim nehrozí, tak si na zvuky zvyknou," varoval Jan Kašinský ze Stanice pro záchranu živočichů v Bartošovicích. A stejně reagoval i ekolog Milan Orálek z Valašského Meziříčí. "Zpočátku to určitě zabere, ale v trvalejší úspěch zařízení nevěřím," konstatoval Orálek.

Evropská komise varovala Česko, že proti němu zahájí další trestní řízení. Česká vláda totiž stále nedodala národní plán rozdělení emisních povolenek na léta 2008 až 2012, ačkoli termín vypršel již na konci června.
Dosavadní vláda totiž tvrdí, že strategické rozhodnutí o povolenkách, které bude mít vliv na celý český průmysl, musí nechat až na své nástupkyni.
"V pátek jsme rozeslali dopisy 15 členským zemím včetně Česka. Dáváme jim měsíc na to, aby informovaly komisi, kdy může čekat informace," řekl HN mluvčí komise Michael Mann.
Pokud podle něj komise od Česka nedostane uspokojivou odpověď do měsíce, zahájí proti němu začátkem září sankční řízení. To může vyvrcholit až verdiktem Evropského soudního dvora a vysokými pokutami.
Česká vláda má prý schéma rozdělení povolenek připravené. "Myslel jsem, že se nová vláda narodí rychleji a že rozhodnutí o povolenkách na léta 2008 - 2012 by mělo být v jejím mandátu. Pokud by tato vláda pracovala ještě příští týden, materiál předložíme," řekl HN ministr obchodu Milan Urban.
Systém obchodování s povolenkami má motivovat podniky ke snižování emisí skleníkových plynů. Na léta 2005 - 2007 dostalo Česko povolenky na emise 97 miliónů tun CO2 ročně, ale loni zůstalo výrazně pod stanovenou kvótou. Je proto téměř jisté, že na další období dostane povolenek méně.

v srpnu vyjde publikace Praktický rádce občana aneb jak chránit životní prostředí na Litoměřicku - rady a návody pro širokou veřejnost, jak efektivně řešit problémy týkající se ochrany životního prostředí v regionu. Publikace je sestavena z nejčastějších otázek a odpovědí, se kterými se jako občané v problematice ochrany životního prostředí setkáváme, dále obsahuje adresy a kontakty na příslušné instituce. .
Další informace: Středisko ekologické výchovy SEVER, Na Valech 53, 412 01 Litoměřice, tel.: 416 734838, sever-ltm@ekologickavychova.cz

Jak chránit životní prostředí na Praze 12 je praktickým průvodcem pro obyvatele této městské části v oblasti životního prostředí. Informuje o současném stavu životního prostředí v Praze 12, o práci úřadu městské části v této oblasti, seznamuje s tím, jak můžeme jako občané ovlivnit kvalitu životního prostředí, a radí v situacích, do kterých se každý z nás v souvislosti s ochranou životního prostředí dostává.
(Zajímavou kombinací je propojení se sérií 12 měsíců v Praze 12 , tedy nabídkou vycházek a výletů do přídory v okolí města s výkladem k přírdním zajímavostem.)
http://www.praha12.cz/doc/osobni-stranky/jak-chranit-zp-p12/index.html

Kulíšek nejmenší patří mezi zvláště chráněné živočichy a jedná se o nejmenší druh sovy vyskytující se na území České republiky. A právě čtyři jedinci našli na několik měsíců zázemí v záchranné stanici Pasíčka u Proseče na Chrudimsku. Poblíž Králík lesníci prováděli těžbu a shodili dutý starý kmen, v něm bylo hnízdo Kulíšků nejmenších, ve kterém se k sobě tulila čtyři mláďata. Záchranářům se nakonec podařilo zachránit všechny čtyři. V průběhu tohoto týdne se budou pouštět zpět do přírody, prozradil ochranář Josef Cach.

Program OSN pro životní prostředí (UNEP) vyjádřil vážné znepokojení nad znečištěním libanonského pobřeží. Izraelské bombardování elektrárny Džijjá způsobilo olejovou skvrnu, která se rozprostírá podél pobřežního pásma v délce 80 kilometrů. Podle místních ekologických organizací je únik oleje ekologickou katastrofou.
OSN a další mezinárodní organizace pomáhají libanonské vládě při snaze zabránit šíření tisícovek tun těžkého oleje.
"Libanonská vláda požádala o mezinárodní pomoc OSN a my jsme připraveni učinit, co je v naší moci," řekl výkonný ředitel UNEP Achim Steiner. Zařízení a experty už do oblasti vyslalo několik středomořských států. Podle libanonského ministerstva životního prostředí už je k dispozici "minimální množství" zařízení na zadržování a odstraňování uniklého oleje.

Libčany na Královéhradecku dostanou od státu 15 milionů korun na likvidaci nelegálního skladu nebezpečných chemikálií. V areálu soukromé firmy pracují už několik měsíců specialisté, kteří nebezpečné látky třídí a odvážejí do spalovny.
Na likvidaci celého skladu, který v dubnu objevila policie, nemá obec dost vlastních peněz. Ty které kraj od státu dostane - podle hejtmana pavla Bradíka - okamžitě na práce v Libčanech použije.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů