Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Náchod - Chátrající areál přírodního divadla v Náchodě pro nějž se nepodařilo najít využití, se od příštího roku změní na chovnou oboru, ve které budou mít lidé možnost pozorovat několik různých druhů lesní zvěře. Záměr již schválili náchodští radní, úpravy areálu plánuje město na příští léto, řekla mluvčí náchodské radnice Nina Svobodová. "Navržená chovná obora bude sloužit pro návštěvy rodičů s dětmi či pro vycházky obyvatel města. Podobné areály s úspěchem fungují i v jiných městech," řekla Svobodová. Podle plánů by se v oboře mohlo pohybovat přibližně patnáct kusů zvěře, například daňků, muflonů či jelenů, kteří budou přikrmováni v krmelcích.

Od 1. 7. 2006 se prací prášky s obsahem fosfátů nad 0,5 % hmotnosti nesmějí uvádět na trh České republiky. Stanoví to vyhláška ministra životního prostředí č. 78/2006, kterou se mění vyhláška č. 221/2004 Sb. Uvedením na trh v ČR je každé úplatné nebo bezúplatné předání látky nebo přípravku v ČR jejich výrobcem. Za uvedení na trh se povazuje též dovoz látky nebo přípravků. Z uvedeného vyplývá, že od 1. 7. 2006 je zakázáno dodávat fosfátové prací prostředky výrobcem nebo dovozcem do obchodních sítí na území ČR. Od 1. 10. se pak v České republice nesmí prodávat v obchodních sítích konečnému spotřebiteli žádný prací prášek s obsahem fosfátů. Kontrolní povinnost je na České inspekci životního prostředí.

Už druhým rokem se bude v září oslavovat Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, letos s důrazem na bohatství v rozmanitosti ekologických farem a jejich produktů. Projekt Září - měsíc biopotravin a ekologického zemědělství proběhne pod záštitou ministerstva zemědělství. Letos se uskuteční také pátý ročník soutěže o Českou biopotravinu roku, která má přinést zviditelnění kvalitních produktů českého ekologického zemědělství. Soutěž každoročně vyhlašuje Nadace Partnerství společně se svazem ekologických zemědělců Pro-Bio. Na vítěze čeká šek v hodnotě 20 tis. Kč a marketingově silná značka umístěná na jeho výrobku.

Státní firma Osinek pomůže sdružení firem a organizací Envicrack s vývojem a využitím ekologických technologií pro výrobu energií. Osinek počítá s podporou dalších projektů tzv. klastrů, tedy regionálních oborových sdružení pro spolupráci firem, bank, škol, neziskových organizací a úřadů. Hodnota projektů by se měla pohybovat v desítkách miliónů korun. Již v červnu společnost ohlásila, že začala poskytovat pracovní kapitál a garance pro rozvoj malého a středního podnikání.

Student v indickém městě Ahmadábád ničí reklamní poutač Coca-Coly. Vlna hněvu proti americkým výrobcům nealkoholických nápojů rozpoutala studie indické ekologické organizace, podle níž coca-cola i pepsi prodávané v zemi obsahují velké množství pesticidů. Úřady v Indii začaly vydávat zákazy prodeje coca-coly a pepsi coly na veřejných školách a státních úřadech. Indický Nejvyšší soud dal výrobcům šest týdnů na to, aby zveřejnili přesné složení nápojů. Tomu se firmy brání s poukazem na obchodní tajemství.

České Budějovice – V současné době se dokončuje proces transformace příspěvkové organizace Veřejné služby. Jednou z prvních činností, které byly privatizovány, byl svoz a likvidace komunálního odpadu.
„Dodavatel služby byl vybrán v roce 1998 v řádném výběrovém řízení. Nyní, po letech, se ukazuje, že cena, vzešlá z tohoto výběrového řízení, neodpovídá reálné ceně současné doby. Na zkušenosti z Hradce Králové se ukazuje, že současná cena za tuto službu dosažená ve výběrovém řízení je výrazně nižší," uvedla vedoucí odboru správy veřejných statků magistrátu Vladimíra Hrušková.
Město chce navázat na tuto novou skutečnost a situaci řešit. „Možnosti jsou dvě, buď vypsat novou soutěž, a nebo jednat s dodavatelem služby. Vzhledem k dosavadní velmi dobré spolupráci se přikláním k druhé variantě," uvedla náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Shanime dobrovolniky pro prazdninovou vypomoc pri udrzbe prirodni rezervace Hadi vrch 2 km JZ od obce Navary u Stareho Mesta pod Landstejnem. Management lokality spociva ve snaze o obnovu puvodniho zpusobu  hospodareni formou letni pastvy maleho stada koz a ovci (do 20 ks).Termin: do 27.8. 2006 v turnusech  po 2, max. 3 osobach.
Prace spociva zejmena v dohledu nad pasoucim se stadem (neni nutno nepretrzite), denne donest vodu z potoka a nasypat srot. Po predchozi dohode je mozne pomoci i s likvidaci naletovych porostu krusiny olsove.
Ubytovani: ve vlastnich stanech, myti v potoce, moznost koupani  v blizkem rybnice  Proplaceny budou naklady na cestovne hromadnou dopravou (z Dacic  na misto doprava zajistena), pripadne i dalsi dohodnute prace.
Veskere dalsi informace poda Ing. Zdenek Valenta, OZP MeU Dacice,
 e- mail: zpf@dacice.cz, tel. 384401217, mobil 723153 099

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů