Pátek, 19. dubna 2024

Evropský den bez aut přesně za měsíc

Evropský den bez aut přesně za měsíc

Evropský týden mobility vyvrcholí v řadě českých měst  přesně za měsíc, v pátek 22. září, Evropským dnem bez aut (EDBA). Již popáté se v desítkách měst uzavřou na několik hodin jejich vybrané části pro automobilovou dopravu a na uzavřených plochách se budou konat nejrůznější akce, propagující ekologicky příznivé a zdravé způsoby dopravy. Letošní celoevropská osvětová kampaň se pod heslem: „Chraňme klima Země“ s mottem: „Pěšky. Na kole. Autobusem. tramvají – Změň se!“ soustředí na souvislosti ochrany klimatu a dopravní problematiky. Evropský týden mobility a Evropský den bez aut se totiž letos spojily s kampaní EU „I ty ovládáš změny klimatu“.

Evropský týden mobility (ETM, 16. – 22. září) spolu s Evropským dnem bez aut nabízejí konkrétní cestu, jak snížit dopady naší každodenní činnosti na klima Země. „Každý, kdo  začne jezdit do práce na kole, veřejnou dopravou či chodit pěšky, přispěje k ochraně klimatického systému Země. Každý litr benzínu, spálený v autě, totiž znamená 2,5 kg CO2 v atmosféře,“ říká ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar. 

„I když autem jezdíte, je řada možností, jak dopady na životní prostředí snížit. Například stačí vyhnout se krátkým cestám – nezahřátý motor má mnohem vyšší spotřebu. Nebo dbát na dobře nahuštěné pneumatiky - tlak o půl baru nižší znamená až o 2,5 % vyšší spotřebu. Zdánlivými drobnostmi tak šetříte nejen životní prostředí, ale i svou kapsu,“ dodává Kašpar. Celou řadu konkrétních námětů lze nalézt na webových stránkách obou kampaní - www.climatechange.eu.com a www.mobilityweek-europe.org.

V České republice ETM a EDBA  koordinuje MŽP. Do dnešního dne se k této kampani přímo přihlásilo 35 měst [1], dalších 17 měst akci symbolicky podpoří [2]. EDBA se mohou zúčastnit jen ta města, která svým podpisem pod Chartu splní základní podmínky. Kromě zmíněné dočasné uzávěry části města pro auta musí přijmout také alespoň jedno trvalé opatření k podpoře udržitelné dopravy či ke zklidnění dopravy ve městě.

Další informace:

http://mobilityweek-europe.org

http://www.env.cz/edba

http://www.climatechange.eu.com

Poznámky:

[1] Boskovice, Česká Lípa, České Budějovice, Frýdek-Místek, Havířov, Havlíčkův Brod, Hlučín, Hodonín, Hranice, Hroznová Lhota, Chrudim, Jablonec nad Nisou, Kadaň, Karviná, Kostelec nad Orlicí, Kroměříž, Letovice, Lipník nad Bečvou, Moravská Třebová, Moravský Krumlov, Nové Město nad Metují, Ostrava, Pelhřimov, Plzeň, Prostějov, Rumburk, Říčany, Semice, Sokolov, Strakonice, Sušice, Uherské Hradiště, Velké Meziříčí, Vsetín a Zábřeh.

[2] Brno, Břeclav, Děčín, Hlinsko, Hořice, Cheb, Litomyšl, Mladá Boleslav, Nový Jičín, Prachatice, Rosice, Tábor, Třebíč, Turnov, Ústí nad Labem, Zlín a Znojmo.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů