Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Kněžicích na Nymbursku budou již brzy topit biomasou a z ní i vyrábět elektřinu. Umožní to komplex energetických staveb, který má být kompletně hotov začátkem podzimu. Projekt si vyžádá zhruba 116 miliónů korun. Větší část peněz získala obec ze strukturálních fondů EU a Státního fondu životního prostředí. Projekt umožní, aby se po jeho dokončení obec stala z velké části energeticky soběstačnou. Na kraji obce vznikla stanice na bioplyn a koncem září či začátkem října by se měla rozjet kotelna na spalování biomasy. V současné době je hotovo asi 60 procent přípojek. Nová kogenerační jednotka by měla začít vyrábět elektřinu již tento týden.
Po uvedení celého komplexu do provozu se základním zdrojem pro výrobu energie stanou odpadní vody od obyvatel, hnůj, kejda a jiné živočišné produkty. Projekt by měl zároveň nahradit v obci čistírnu odpadních vod.
Obec získala dotaci ze strukturálních fondů EU a Státního fondu životního prostředí v celkové výši přes 94 miliónů korun. Zbytek hradí s využitím úvěru.

Posázaví - Do Jankova, Chotýšan, Městečka, Vlašimi, Postupic, Popovic a Divišova můžete postupně zavítat na putovní výstavu Povodeň na Chotýšance v roce 1906. Ta pojednává o potoku Chotýšanka, který je největším přítokem řeky Blanice na Vlašimsku, a před sto lety zaplavil několik obcí na Benešovsku. Expozice v Jankově potrvá až do 28. srpna, poté se přesune do Chotýšan. Jak tomu tehdy, když došlo k ničivé povodni, bylo, ukáží dobové fotografie, jež zachycují průběh živelné katastrofy i následovné práce na regulaci toku. Chybět nebudou ani pohlednice z doby před záplavami či fotoreportáž ze strategických míst celého 33 kilometrů dlouhého povodí pořízená v letošním roce. Doplňkem výstavy jsou reprodukce archiválií, zápisy z obecních, školních i církevních kronik a výstřižky článků týkajících se povodně z dobových novin a časopisů.

Nový stroj, který snadno a lehce pracuje i v tom nejnáročnějším terénu, od včerejška pomáhá pracovníkům Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty s obnovou orchidejových luk. Bez pravidelného sečení by tyto vzácné lokality o svoji cennou květenu přišly.

Nedaleko Radonic pravděpodobně v několika příštích týdnech vznikne chráněné území. Ministerstvo životního prostředí si chce ochránit ložiska kaolínu a bentonitu před znehodnocením.
"Vše je ještě v řízení, ale příští týden bychom upřesnili, odkdy bychom chráněné ložiskové území vyhlásili," uvedl včera Pavel Rajman z pobočky ministerstva životního prostředí v Ústí nad Labem.
Na louce u Kojetína nedaleko Radonic by se případně mohly začít zásoby surovin těžit. Do řízení by už ale směla zasahovat dotčená obec, tedy Radonice

Lysá nad Labem - Město Lysá nad Labem společně s občanským sdružením Lysin připravuje brožuru věnovanou přírodním památkám v okolí Lysé. V brožuře nebude chybět Mydlovarský luh, Hrbáčkovy tůně, Hrabanovská Černava nebo Podbenátecký vrch. "Nezapomeneme ale ani na řeku Labe," řekl Stanislav Svoboda z odboru životního prostředí v Lysé nad Labem. Brožura s fotografiemi vyjde v nákladu tři tisíce kusů. "Měli jsme představu, že ji stihneme vydat symbolicky ke Dni stromu, ale zatím to tak nevypadá," dodal Svoboda. Jednatelka občanského sdružení Lysin, Hana Marcaníková, by však brožuru chtěla vydat co nejdříve. "Tato knížečka bude pokračováním k již vydaným brožurám věnovaným památným stromům a dominantám polabské krajiny," dodala Marcaníková.

České Budějovice - Neobvyklou podívanou nabídli včera v krajském městě ekologové. Novou petici "Za lepší recyklační služby v jižních Čechách" nechávali podepisovat přímo na barevných kontejnerech na tříděný odpad.
"Podle naší zkušenosti by lidé chtěli mít možnost lépe třídit odpad, ale nemají ji. Kontejnerů je málo, nejsou nádoby na bioodpad," uvedl Ivo Kropáček z Hnutí Duha k situaci v Č. Budějovicích. Aktivisté kritizovali plán odpadového hospodářství města i kraje. "Odmítáme pouhé rozšiřování skládek a projekt spalovny v Mydlovarech," vypočetl Kropáček a poukázal na možnost více třídit odpady, které by pak nemusely mířit na skládky. V zahraničí se již podle něj podařilo překročit hranici 50 % v opětovném využití odpadu, v Č. Budějovicích to prý činí jen 10 %.
Na druhou stranu však separace odpadu v krajském městě vzrostla ze 2 kilogramů na osobu v roce 2002 na téměř 19 kilogramů na osobu za minulý rok.

Celoplošná deratizace na území Pardubic začne 28. srpna a potrvá do 6. října. Návnady na přemnožené hlodavce budou pokládány na veřejných prostranstvích, v kanalizační síti a v městských i soukromých objektech. "Použijeme moderní, ekologické deratizační prostředky s atestem hlavního hygienika ČR, místa budou označena výstražnými letáčky s uvedením deratizační firmy, druhem návnady a datem uložení. Přestože návnady nejsou nebezpečné domácím zvířatům, je přece jen vhodné omezit jejich volný pohyb v době jejich pokládání," řekl Roman Slach z odboru životního prostředí pardubického magistrátu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů