Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Celníci spolu s cizineckou policií a Českou inspekcí životního prostředí zadrželi na jihu Čech dva kamiony, které vezly na české území ilegálně odpad. Na česko-německém přechodu ve Strážném zastavili kamion, který měl údajně vézt plastové obaly. Tahač byl ale naložený odpadky. Druhý kamion, který již přes hranice projel a vezl zřejmě stejný náklad, pak inspektoři objevili v Českých Budějovicích.

Areál okruhu ve Valencii dozná změn za účelem snížení hluku. Lidé, které zvuky motorů obtěžují, si tak prý mohou oddychnout. Španělský okruh patří k nejoblíbenějším testovacím tratím týmů formule 1.
Kolem areálu budou umístěny zdi, které by měly hluk zadržet. Změny zahrnou také dostavění tribuny pro 5 000 diváků. Stavební práce by měly být dokončeny v říjnu.
Velké problémy kvůli podle některých nadměrnému hluku letos měla závodní trať v Monze.

Čínská vláda vyzvala vlády na všech úrovních, aby vhodným způsobem pečovaly o život obyvatel, kteří byli postižení přírodní pohromou.
Čínská státní rada v těchto dnech na svém zasedání diskutovala o boji proti pohromám a pomoci postiženým oblastem. Na schůzi byly vlády na nižších stupních vyzvány, aby všestraně realizovaly různé opatření proti pohromám a návrhly a zlepšily přípravné plány reakce na mimořádné situace a včasného varovného systému.
Letos byly některé oblasti Číny postupně postiženy silným tajfunem a vyžádaly si obrovské ztráty na životech a majetku obyvatel. V jiných částech Číny zase řádilo katastrofální sucho, které vážně ovlivnilo život lidí a průmyslovou a zemědělskou produkci.

Děčín - Lesy na Děčínsku jsou plné hub a lidí, kteří na ně vyrážejí. Pracovníci, kteří se starají o lesy, z toho však příliš nadšeni nejsou. Stejně jako každý rok jim totiž houbaři působí problémy. V posledních dvou týdnech jsou lesy na Děčínsku doslova obětí houbařů, kteří po sobě nechávají odpadky od svačin a dobývají se do oplocených míst.

Jednotková spotřeba energie v Číně zaznamenala tendenci poklesu, poněkud se zvýšila efektivita využití energie, a to díky osmiletému prosazování čínského zákona o šetření energií.
Jak bylo oznámeno, Čína úspěšně zavádí 22 donucovacích národních norem a počátečně nastolila soustavu takových norem pro stavební design. Čínská výroba žárovek šetřících energií tvořila v loňském roce 90 procent světové produkce.
Nedostatek energie se již stal význačným problémem ve společenkém a hospodářském rozvoji země. Přitom panovala nízká efektivita využití energie. V této souvislosti čínská vláda rozhodla upevňovat opatření, aby se do pěti let byla snížena jednotková spotřeba energie o 20 procent.

Na 25 rybářských lodí zabránilo včera plavidlu Rainbow Warrior II. mezinárodní ekologické organizace Greenpeace vplout do jihofrancouzského přístavu Marseille. Příčinou sporu je kampaň Greenpeace proti nadměrnému lovu tuňáků - rybáři se obávají, že zákaz lovu do vlečných sítí, kteří ekologové požadují, by je připravil o živobytí. Podle Světového fondu na ochranu přírody počet tuňáků ve Středozemním moři klesl meziročně o 80 procent.

Ozónová díra v zemské atmosféře nad Antarktidou se už dál patrně nerozšiřuje. Prohlásili to významní američtí vědci, které na svých webových stránkách včera citovala zpravodajská stanice BBC.
Ozónová vrstva brání Zemi před ultrafialovými paprsky ze Slunce, které jsou nebezpečné živým organismům. Oslabení ozónového pláště, tzv. díra byla objevena v roce 1986. Následně byly přijaty mezinárodní dohody o ukončení používání chemikálií, které ozónovou vrstvu oslabují. BBC píše, že existují odhady, že za 60 let by se díra mohla zcela "zahojit".

Politika. Top manažer Hondy John Mendal prezentoval plány automobilky na ekologické technologie. Prioritou je podle něho vývoj levného hybridního vozu, který má přijít na trh v roce 2009 s produkční kapacitou 100 tisíc vozů ročně. Dalším trendem je podle Mendala přechod z benzinu na naftu, který bude pokračovat a rozšíří se i do Spojených států.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů