Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologická elektronika – najlepší Dell a Nokia, najhoršie Lenovo

Ekologická elektronika – najlepší Dell a Nokia, najhoršie Lenovo

Organizácia Greenpeace zverejnila prvé vydanie svojej správy, kde hodnotí najväčších svetových výrobcov elektroniky podľa ich vzťahu k ekológii. Hlavné kritériá, podľa ktorých dostanú spoločnosti svoje miesto v rebríčku, sú používanie materiálov a výrobných postupov ktoré nepoškodzujú životné prostredie, a recyklácia nadbytočných výrobkov. V jednotlivých sub-kategóriách dostanú firmy hodnotenie v štyroch stupňoch a následne získajú celkové skóre od 0 (najhoršie) po 10 (najlepšie).

A ako vlastne výrobcovia obstáli?
Ako relatívne najekologickejší sa ukázali Dell a Nokia, obe firmy získali svorne po 7 bodov. S istým odstupom nasledujú Hewlett-Packard a Sony Ericsson – obe s hodnotením nad 5 bodov. Ázijské značky Samsung, Sony, LGE, Panasonic získali od 3 do 5 bodov. Pod hranicu 3 bodov spadli Toshiba, Fujitsu-Siemens, Apple a Acer. Ekologickú katastrofu stelesňujú Motorola s 1,7 bodu a Lenovo s hodnotením 1,3 bodu. Lenovo nezískalo v čiastkovej klasifikácii ani raz označenie "dobré".

Kompletné výsledky vo forme grafu a hodnotiaca metodika je k dispozícii na stránke Greenpeace. Organizácia plánuje vydávať novú verziu každé tri mesiace; spoločnosti budú penalizované za poskytnutie nepravdivých údajov.

Zdroj: http://www.itnews.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů