Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Agentura Reuters uvedla, že 88.000 lesních dělníků se v Indii vydalo do tamější džungle a národních parků, aby sečetli stavy tygrů, kteří patří mezi ohrožená zvířata.
V Indii žije polovina světové populace tygrů, ale ochránci přírody tvrdí, že země bitvu o jejich záchranu prohrává. Před sto lety jich tam žilo na 40.000, dnes se jejich počet v důsledku pytlačení pohybuje jen okolo 3700.

Kladensko - Společnost Středočeské vodárny (SV), která zásobuje domácnosti v regionu pitnou vodou, se po roce opět rozhodla zjistit, s čím jsou zákazníci spokojeni a kde naopak vidí nedostatky. Ode dneška do poloviny září mohou proto náhodně vybraní lidé počítat s telefonickými dotazy týkajícími se této problematiky. "Po vyhodnocení průzkumu využijeme výsledky pro stanovení priorit rozvoje a poskytování služeb. Na základě těch loňských jsme mimo jiné upravili proces výroby a dodávky vody a snížili tak její tvrdost v části zásobovaného regionu," sdělil generální ředitel SV Ondřej Beneš. V příštím roce bude provedena optimalizace systému odečtů vodoměrů a dojde k přechodu na zálohové platby. Výsledky letošního průzkumu mají ukázat, zda byla nastoupená cesta správná. Sonda počítá s cca 500 rozhovory z různých zákaznických segmentů. Osloveni budou obyvatelé, bytová družstva, správcovské společnosti a firmy.

Horní Bezděkov - Petiční akce, již nedávno rozjeli obyvatelé Unhoště na podporu jednání s Letištěm Praha kvůli hlukové zátěži z letadel, našla podporu i v nedalekém Horním Bezděkově. "Žádáme všechny občany, kteří se cítí být v tomto směru obtěžováni, aby se svými podpisy připojili. Archy již jsou nebo budou k dispozici v kanceláři obecního úřadu, místních obchodech a hostinci," sdělila starostka Horního Bezděkova Věra Kostečková. Jak se nám podařilo zjistit, hluková zátěž omezuje obec v rozvoji bytové politiky. "Lidé, kteří zde chtějí stavět, se nás často ptají, jak je to tu s letadly. Vysoká frekvence přeletů se v tomto směru projevuje negativně," dodala starostka. Horní Bezděkov se již loni zapojil do procesu posuzování vlivu hluku způsobeného letadly, který iniciovalo ministerstvo životního prostředí. Cílem je zmapovat lokality, jež jsou uvedené zátěži vystaveny. Ze zjišťovacího řízení vyplynulo, že obec spadá do kategorie A. Tu tvoří oblast vystavená hluku z leteckého provozu přesahující 65 decibelů.

Vyhláškou 404/2006 dochází ke změně vyhlášky 275/2004 o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy, a sice § 5 odst. 2 týkajícího se označování mineralizace přírodních minerálních vod. Zjednodušuje se povinné označení celkové mineralizace, vypouští se odkaz na vyhlášku 423/2001 o zdrojích a lázních. V příloze 6 s doplňujícími ustanoveními ohledně označování přírodních minerálních vod se doplňuje, že obsah minerálních látek se stanovuje „jako odparek při 180 oC“. Vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení, označení balených přírodních minerálních vod podle dosavadní vyhlášky 275/2004 lze používat do 31. prosince 2007.

BRNO - Houbařský boom na Moravě pomalu, ale jistě opadá. Podle mykologů sezóna v listnatých lesích končí a přesouvá se do jehličnatých.

Odborník čínského vodohospodářského výboru na řece Jang-c  včera ve středočínském městě Wu Hanu uvedl, že letošní sucha na horním toku řeky a nízká hladina vody na středním a dolním toku řeky Jang-c nemají přímý vztah s naplněním přehrady na Třech soutěskách.
Odborník poukázal na to, že v důsledku nenormální cirkulace vzduchu od letošního leta ve většině oblastí provincie Si Chuan a města Chong Qingu, na horním toku řeky Jang-c vzniklo extremní sucho. V současné době je plocha nádrže na Třech soutěskách jenom několik set čtverečních kilometrů a nemá sílu ovlivňovat cirkulaci vzduchu.
Odborník současně uvedl, že od června roku 2003 si vodní hladina přehrady na Třech soutěskách řeky Jang-c stále udržuje výšku asi 135 metrů a brala vodu hlavně z jejího horního toku.

Milánská radnice se rozhodla, že od začátku příštího roku zavede mýtné pro auta mířící do města.
V lońském roce byly imisní limity v Miláně překročeny celekm ve 105 dnech. Nelze se tomu divit, vždyť do tohoto severoitalského města denně přijíždí 600 tisíc vozů. Radnice si od svého kroku slibuje nejen čistší vzduch, ale i zlepšení dopravní situace. Mýtné by se mělo pohybovat v rozmezí od 3 až 4 eur a bude odstupňováno podle toho, jaké množství splodin dané auto vypouští do ovzduší. Podobný počin do budoucna chystají i další italská města, například Benátky.

Brněnská strojírenská firma Ekol přesune výrobu z pronajatých hal do vlastních prostor v opuštěné části areálu společnosti Zetor. Díky rozšíření výroby ukončí smlouvy se subdodavateli, řekl ředitel Ekolu Stanislav Veselý. V nové hale o rozloze 6400 metrů čtverečních najde zatím práci sto lidí. Firma využije státní pobídku dvě stě padesát miliónů korun. Společnost Ekol se specializuje na výrobu ekologických energetických technologií. O nevyužívané části areálu Zetoru v Líšni se zajímá i brněnský magistrát. Pozemky by chtěl vyčistit a nabídnout investorům. O odkupu by mělo rozhodnout zastupitelstvo po letních prázdninách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů