Čtvrtek, 28. března 2024

Rada schválila akční plán environmentálního vzdělávání pro Prahu

Rada schválila akční plán environmentálního vzdělávání pro Prahu

Městská rada dnes schválila tak zvaný akční plán krajské koncepce environmentálního vzdělávání pro Prahu. Tento plán je povinen zpracovat každý kraj a zahrnuje aktivity a akce, které přispívají k posílení odpovědnosti lidí za stav životního prostředí. A vede je k přijetá odpovědnosti za ně.

„Environmentální vzdělávání je především výchova a osvěta. Plán, který jsme schválili, vytváří podmínky pro konkrétní zapojení jednotlivce do ochrany životního prostředí. Základním předpokladem pro to je včasná výchova mladé generace a proto velká část akcí směřuje do této oblasti“, řekl radní Miloš Gregar.

Pražská koncepce environmentálního vzdělávání (EVVO) je postavena na současných vědeckých poznatcích o udržitelném rozvoji, byla přijata a schválena Radou hl. m. Prahy v únoru loňského roku a  je základním strategickým dokumentem v této oblasti do roku 2015. Úkoly z ní vyplývající jsou postupně naplňovány aktivitami města ve spolupráci s řadou organizací, společností a firem. Schválený akční plán na koncepci navazuje a určuje prioritní činnosti pro příští rok.

V první řadě akční plán určuje koordinátora zodpovědného za plnění Koncepce EVVO a vytváří stálou pracovní skupinu složenou ze zástupců magistrátu a nejvýznamnějších složek činných v této oblasti v Praze. Jde například o školy, podnikatelské subjekty, nestátní organizace atd. To je nezbytné organizační zázemí. Na ně navazuje informační systém environmentální výchovy a poradenské a další služby.  A následují konkrétní projekty a aktivity podpořené mimo jiné grantovým systémem Prahy. 

V akčním programu tak jsou například vzdělávací programy, projekty a soutěže pro školy, ekovýchovné programy, volnočasové aktivity zaměřené na životní prostředí, programy ekologizace magistrátu a dalších veřejných institucí atd.

„Praha už dnes podporuje ekologickou výchovu mnoha formami. Koncepce a akční plán tyto aktivity sjednocují,  dávají jim přesnější směr a cíle a koordinace umožní daleko  lépe využívat  kapacity všech subjektů, které v této oblasti působí,“ řekl radní Gregar.

 

V Praze 29. 8. 2006

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů