Pátek, 19. dubna 2024

Švýcarští zelení chtějí změnit Evropskou unii

Švýcarští zelení chtějí změnit Evropskou unii
Švýcarsko ještě není členem Evropské unie, ale jeho strana zelených už kuje konkrétní plány, co vše by mohli tamní ochránci životního prostředí v této organizaci 25 zemí změnit. Informoval o tom deník Neue Zürcher Zeitung (NZZ) s tím, že zelení zároveň počítají při plném členství v EU i s "udržením švýcarských standardů".
Po pondělní schůzce šéfky švýcarských zelených Ruth Gennerové a generální tajemnice strany Miriam Behrensové s předsedkyní evropských zelených Ulrike Lunacekovou se švýcarská veřejnost nyní dozvídá, že vstup země do Unie spojují zelení s některými podmínkami.
Jednou z nich je zachování švýcarské neutrality, další je například pokračování ve výběru poplatků za těžkou nákladní dopravu, jako třetí je v NZZ uváděn význam lidových referend pro zachování alpské přírody, čtvrtou prý je dodržování moratoria na genovou techniku.
Švýcarsko by si podle zelených mělo udržet právo samostatně rozhodovat o výšce a druhu přímých plateb zemědělcům. Vzhledem k finančním problémům s dotacemi zemědělcům v EU vyvolá tento požadavek zřejmě rozruch v Bruselu.
Podle Gennerové pracují všichni evropští zelení již nyní na vizi budoucí "zelené Evropy", kterou lze v EU prosazovat hlavně zevnitř a ne zvenku. "Nemá smysl lkát nad demokratickými a ekologickými nedostatky Unie, aniž bychom na tom mohli něco změnit. Jen plné členství dovolí Švýcarsku spoluvytvářet Evropu jako skutečnou partnerku," prohlásila a dodala: "Nechceme jen uskutečňovat rozhodnutí jiných, ale o závěrech spolurozhodovat. Švýcarsko se už na společné cestě s EU nesmí dále starat jen o své zájmy, ale musí se přidat k mírové vizi Evropy."
Jak prozradil deník NZZ, v Ženevě se má od 13. do 15. října sejít asi 800 zástupců z více než 30 politických stran, aby na kongresu prodiskutovali a pokud možno schválili společný program evropských zelených. Lunaceková k tomu upřesnila, že důraz má být položen na mírovou politiku, demokratizaci, ekologii a jednotný sociální standard.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů