Sobota, 20. dubna 2024

Hon na "zelené odpadlíky" nekončí

Hon na "zelené odpadlíky" nekončí

Už tři měsíce se sociální demokraté snaží najít stoprvní hlas pro svou případnou vládu s komunisty. Zatím marně. Možné "odpadlíky" testují hlavně ve Straně zelených.
"Sociální demokraté se systematicky pokoušejí některého z poslanců Strany zelených získat. Naposledy se s tím setkal Přemysl Rabas, kterému zástupce sociální demokracie nabídl post ministra," říká předseda Strany zelených Martin Bursík. Informace o nabídce na ministerský post pro Rabase přinesla jako první MF Dnes.
Sociální demokraté však pokusy o "nákup" poslanců popírají.


Sám Rabas prý návrh z přelomu týdne považuje za žert. "Co, kdo a jak nabízel, nechci rozebírat. Opravdu to beru jako žert a takhle by se to mohlo prezentovat jako fakt," říká Rabas. Podle poslankyně Strany zelených Kateřiny Jacques měla s nabídkou přijít "žena z chomutovské organizace ČSSD". Její jméno prý nezná.
V čele této okresní organizace stojí místopředsedkyně ČSSD Jana Vaňhová. To, že by Rabase kontaktovala, ale odmítá. "Přemysla Rabase? Toho jsem viděla naposledy, ani nevím kdy. O ničem nevím, včera jsem se teprve vrátila z dovolené," říká Vaňhová.
Vůbec první pokus o přetažení svého poslance ohlásili právě sociální demokraté.
Za přestup ke Straně zelených měl poslanec ČSSD Pavel Ploc údajně dostat pět miliónů korun. Z pokusu o korupci byl v polovině srpna obviněn bývalý Plocův spolužák Pavel Šrytr, bodyguard v lednu zavražděného podnikatele Františka Mrázka a jeho spolupracovníka Tomáše Pitra. Kdo za nabídkou stojí, není jasné. Cílem dalších pokusů o získání nezbytného stoprvního hlasu jsou pak už výhradně zelení.


O tom, zda se někdo pokouší "přesvědčit" i poslance ostatních stran, se veřejnost nedozvídá. Otevřeně o tom totiž mluví právě jen zelení. "Je to i ochrana před spekulacemi, že by to na nás mohlo zabírat," říká Bursík. Sám na počátku července zveřejnil SMS, v níž ho Paroubkův poradce Petr Petržílek nabádá k neoficiální dohodě o podpoře menšinové vlády ČSSD "byť jedním vaším zbloudilým poslancem". Bursík jeho tehdejší slova chápe jako výhrůžku. "Znamená to, že buď půjdete s námi, nebo bude velká koalice a většinový systém," vysvětluje. Telefonáty a esemesky od členů ČSSD i výzvy k utajeným schůzkám s Jiřím Paroubkem přiznávají i další poslanci zelených, Ondřej Liška a Věra Jakubková. "Jsou vytrvalí a zkoušejí to," říká Jakubková. Zelení i lidovci opakují, že vládu, která by se opírala o KSČM, nepodpoří. Paroubek si však pro svůj případný pokus o sestavení vlády nadále věří. "Věřím, že se do úřadu za pár týdnů zase vrátíme," řekl včera na posledním zasedání své vlády.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů