Úterý, 23. dubna 2024

Ekologové získali gotický kostel

Ekologové získali gotický kostel
OSTRAVA Ekologové z Hnutí Duha Jeseníky získali zchátralý gotický kostel z 15. století v Pelhřimovech na Bruntálsku. Ještě letos chtějí do zničené památky investovat 500 tisíc korun. V budoucnu by se na místě, kde se konaly bohoslužby, měli scházet umělci a mládež na ekologických táborech.
Záchrana kostela ale nebude jednoduchá. Po letošní zimě se propadla střecha, pokud se nepostaví nová, další zimu kostelík, stojící těsně u hranic s Polskem, nepřežije. "Získali jsme 500 tisíc korun od ministerstva kultury. Nyní záleží na stavební firmě a památkářích, co všechno se dá ještě letos udělat. Bez střechy by kostel spadl. Je v havarijním stavu a do zimy se s tím musí něco udělat," uvedl Ivo Dokoupil z Hnutí Duha. Pro bývalou církevní stavbu má nové využití. "Chceme z kostela udělat centrum alternativní kultury, kde by se mohli setkávat umělci z obou stran státní hranice. Nebráníme se ani církevnímu využití," doplnil.
Podle něj ještě v září památku navštíví odborníci, kteří sondami provedou průzkum, zda se pod současnou povrchovou úpravou zdí neskrývají středověké fresky. Podle památkáře Dalibora Prixe, který je předním odborníkem na sakrální stavby Slezska, je nález fresek dost pravděpodobný.
Okolí je podle Dokoupila i skvělým cílem výletníků. Oživení turistického ruchu si slibuje především od pádu hranic a vstupu České republiky a Polska do schengenského prostoru.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů