Pátek, 19. dubna 2024

Kraj "vyšachoval" ekology

Kraj "vyšachoval" ekology
ČESKÉ BUDĚJOVICE Česko nebo ČEZko? Mimo jiné s tímto transparentem včera demonstrovala ekologická sdružení před Krajským úřadem v Českých Budějovicích. Aktivistům se totiž nelíbí, že mají být vyloučeni z řízení o kolaudaci jaderné elektrárny Temelín, provozované společností ČEZ. Krajský úřad na doporučení ministerstva pro místní rozvoj rozhodl, že proces kolaudace posuzuje takové změny na stavbě Temelína, které nemohou mít jakýkoliv dopad na životní prostředí. Občanská sdružení, zabývající se ekologií, se tak údajně nemají právo řízení účastnit. Nejde přitom jen o ekologické organizace, ale také některé spolky obyvatel z okolí elektrárny.
"Rozhodnutí krajského úřadu považujeme za součást snahy Temelín rychle zkolaudovat bez ohledu na to, že společnost ČEZ předložila ke kolaudaci neúplné podklady," tvrdí Monika Machová z ekologického hnutí Jihočeské matky. První blok Temelína byl úřady zkolaudován už loni, na základě odvolání občanských sdružení však ministerstvo pro místní rozvoj vrátilo kvůli některým formálních chybám celý proces na začátek. Zároveň krajskému úřadu doporučilo, aby ekology z kolaudačního řízení úplně vyškrtl. A úřad radu poslechl. "Naše rozhodnutí o vyloučení těchto organizací z kolaudačního procesu ale ještě nenabylo právní moci. Sdružení se proti němu totiž mohou odvolat," řekl vedoucí odboru územního řízení českobudějovického Krajského úřadu Ludvík Zíma.
Aktivisté tvrdí, že úředníci se snaží kolaudaci maximálně urychlit, a chtějí se tak zbavit obstrukcí ze strany občanských sdružení. Ačkoliv první blok Temelína dodává elektřinu do sítě od roku 2002 a druhý od roku 2003, elektrárna stále pracuje v takzvaném zkušebním provozu. Kolaudační rozhodnutí ČEZ stále nemá. Zároveň ale už za čtyři měsíce Temelínu povolení ke zkušebnímu provozu končí. Pokud tedy do tohoto termínu nestihne ČEZ elektrárnu zkolaudovat, měl by podle ekologů ukončit provoz.
Tlak na zastavení Temelína zřejmě znovu zesílí i v Rakousku, kde se blíží volby. Podle posledního průzkumu veřejného mínění považují například Hornorakušané problém Temelína za druhé nejdůležitější volební téma hned za zajištěním důstojného života seniorů.
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů