Sobota, 20. dubna 2024

Terminátor chce vyhrát díky ekologii

Terminátor chce vyhrát díky ekologii

Los Angeles - Demokraté obviňují kalifornského guvernéra Arnolda Swarzeneggera, že před podzimními senátními volbami mění barvy jako chameleon.

Republikánská kampaň guvernéra Schwarzeneggera je zelená jako jeho "ekologická" politika, se kterou se snaží získat na svoji stranu demokratické voliče i umírněné republikány.

Terminátor v boji proti skleníkovým plynům

Kalifornie se totiž stala lídrem mezi americkými státy v boji s globálním oteplováním. Její guvernér chce do roku 2020 radikálně snížit emise skleníkových plynů. 

Schwarzenegger

Demokratickému starostovi San Francisca Gavinu Newsomovi se ale postoj guvernéra nelíbí a srovnává ho s chameleonem. "Guvernér je pouze reakční" a snaží se v nadcházejících volbách obhájit svoji pozici, prohlásil Newsom v rozhovoru pro San Francisco Chronicle.

Pokud bude norma schválena, stane se Kalifornie prvním státem USA, který zavede strop na vypouštění oxidu uhličitého a jiných škodlivých plynů do ovzduší.

Pro prosazení zákona uzavřel kalifornský guvernér, i přes odpor ve vlastní Republikánské strany, dohodu s představiteli konkurenčních demokratů, kteří mají většinu v kalifornském zákonodárném sboru.

Schwarzenegger je podle svých slov přesvědčen, že se mu podařilo vyjednat "historickou dohodu v boji proti globálnímu oteplování".

Republikáni ve volbách ztrácí

"Pokaždé, když se rozhodne vykročit směrem k umírněným, riskuje, že si znepřátelí konzervativce a křesťany," varuje před guvernérou snahou oslovit také demokraty profesor politologie na kalifornské univerzitě v San Jose Larry Gerston.

Globální oteplování

Do roku 2020 by se podle něj měly emise skleníkových plynů v Kalifornii snížit až o čtvrtinu.Zdroj: Aktuálně.cz

Podle průzkumu kalifornského Public Policy Institute však guvernér Schwarzenegger zatím slaví úspěch.

Bývalé filmové hvězdě by dalo hlas 45 procent voličů, zatímco jeho protivník demokratický kandidát Phil Angelides se těší podpoře pouze 32 procent dotázaných.

Celonárodně však republikánští kandidáti ztrácí své pozice, za což může hlavně nespokojenost s politikou prezidenta George Bushe a nekončící iráckou válkou.

Prezident Bush proti Kjótu

A právě aktivity kalifornského guvernéra jsou v rozporu s politikou republikánské administrativy amerického prezidenta George Bushe. Ten závazné snižování množství oxidu uhličitého v ovzduší doposud odmítal.

Bush

Americký prezident se staví proti Kjótskému protokolu.větší obrázekZdroj: Reuters

Pokud by se ukázalo, že přísná norma, kterou se Schwarzenegger chystá prosadit, nemá negativní dopady na kalifornskou ekonomiku, mohl by to být první krok ke změně kurzu i na úrovni centrální vlády ve Washingtonu.

"Úspěch našeho systému bude pro další národy a státy příkladem hodným následování," věří kalifornský guvernér.

Do roku 2020 by se podle něj měly emise skleníkových plynů v nejlidnatějším státě USA, který je 12. největším producentem těchto plynů na světě, snížit až o čtvrtinu.

Zdroj: Aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů