Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Libor Ambrozek, který skončil ve funkci ministra životního prostředí, se vrací do čela největší české ochranářské organizace. Na následující tři roky ho zvolil předsedou Českého svazu ochránců přírody celorepublikový sněm sdružení v Trutnově. Ochránce přírody Ambrozek vedl už před čtyřmi lety do chvíle, kdy se stal ministrem. Podobně jako v současnosti byl i tehdy současně poslancem KDU-ČSL. Sdružení například koordinuje činnost stanic pro záchranu zraněných a nemocných zvířat.

Severní Čechy - Sdružení na záchranu Tlustce předpokládá, že těžba kamene nebude již obnovena. Podle sdružení těžbu zastaví rozhodnutí soudu.
Ministerstvo vydalo rozhodnutí o vypracování nového posouzení vlivu těžby v lomu poblíž Jablonného v Podještědí na životní prostředí. Pokud těžební společnost Go Point nedodá do konce září podklady v rámci EIA, což je časově nemožné, musí požádat o nové posouzení vlivu na životní prostředí. To může trvat podle ekologů až dva roky. "To je doba, za kterou by soud již měl vynést verdikt o nepřípustnosti těžby," míní Miroslav Šimonek ze sdružení.

Kadaň - Kadaňáci se učí, jak nakládat s nebezpečným odpadem. Pomoci by jim měl i informační leták, který dostali do svých poštovních schránek.
V letáku je například uvedeno, jak bezpečně zlikvidovat vyřazené elektrospotřebiče. Kadaň se snaží vychovat své obyvatele k ekologickému myšlení a k tomu by jim měla pomoci právě tato informační kampaň.

Česká Třebová - Kam podat žádost o kácení stromu? Kdy je vůbec možné ho skácet? Kam se obrátit s oznámením o znečištění vody? Jaké prací prášky jsou bezfosfátové? Pomocí jaké literatury se připravovat na biologickou olympiádu? Tyto a mnoho podobných otázek vztahujících se k životnímu prostředí si určitě každý z nás alespoň jednou položí. Odpověď na ně zdarma poskytne ekologická poradna, kterou ve městě provozuje Zlatá studánka, základní organizace Českého svazu ochránců přírody. Otevřena je vždy v pondělí od 10 do 12 a od 13 do 15 hodin v Ekocentru Červenka na ZŠ Habrmanova v České Třebové. Poradenství se poskytuje také po telefonu,

JAKARTA V Indonésii se tento týden ve volné přírodě zřejmě narodili čtyři nosorožci jávští, kteří s posledními 60 přežívajícími kusy patří k nejohroženějším živočišným druhům planety. Většina zbývajících nosorožců žije v indonéském národním parku Ujung Kulon na západě ostrova Jáva. Právě tam našli biologové na čtyřech místech stopy mláďat. Vzdálenost mezi nimi činí možnost, že by se jednalo o méně jak čtyři exempláře, dosti nepravděpodobnou. Nosorožec jávský, který je nejvzácnější z pěti druhů nosorožců ve světě, žije kromě Jávy pouze ve vietnamské rezervaci Cat Tien.

Ztrátou 249 tisíc korun zakončila loňské hospodaření akciová společnost Verner z Červeného Kostelce. Tržby firmy klesly o více než tři milióny na konečných 104 miliónů korun. Výrobní program společnosti zahrnuje celou řadu produktů - od krbových kamen a interiérových kotlů, přes kotle na kusové dřevo a automatické kotle na obilí a pelety až po kotelny na vytápění velkých provozů a celých obcí.

JIHLAVA - V Jihlavě stále pokračuje série požárů kontejnerů na tříděný domovní odpad. Včera ráno oheň poškodil tři pozinkované kontejnery na papír a úplně zničil plastový kontejner na PET lahve, všechny o obsahu 1100 litrů.
Vandalové v nádobách zapálili papír mezi čtvrtou a pátou hodinou ranní ve čtyřech ulicích ve čtvrti Bedřichov. Jenom letos už bylo tímto způsobem zničeno 20 kontejnerů. Celková škoda přesáhla 82 tisíc korun. ČTK o tom informoval Martin Málek, mluvčí Služby města Jihlavy (SMJ), které nádoby patří.
Požáry kontejnerů se ve městě vyskytují od roku 2004. Policie je zatím bezmocná. „Hlídky věnují lokalitě zvýšenou pozornost, pachatele se však zatím nepodařilo odhalit,“ uvedla policejní mluvčí Jaroslava Slavíková. Kontroly v různých denních i nočních hodinách zvyšují zatím bezvýsledně i městští strážníci.
Požáry kontejnerů vznikají stále ve stejné lokalitě. Podle Málka bude zřejmě i jejich pachatel stále tentýž. „Asi zkouší naši trpělivost,“ domnívá se Málek. SMJ se snaží vyměnit plastové kontejnery na papír za pozinkované. Ty jsou ale zhruba o 5000 korun dražší. K dopadení žháře by podle něj mohli přispět všímaví občané.
V roce 2004 shořelo ve městě pět nádob na odpady, škoda dosáhla téměř 16 000 korun. Loni už jich vandalové zlikvidovali devět se škodou kolem 48 000 korun.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů