Čtvrtek, 28. března 2024

Kalaš bude v roli ministra spolupracovat se svým předchůdcem Ambrozkem

Kalaš bude v roli ministra spolupracovat se svým předchůdcem Ambrozkem

Premiér Mirek Topolánek doufá v úzkou spoupráci nového ministra životního prostředí Petra Kalaše s jeho předchůdcem Liborem Ambrozkem, který se patrně stane předsedou sněmovního výboru pro životní prostředí.

Řízení ministerstva životního prostředí oficiálně převzal Petr Kalaš. Expert na ochranu klimatu a obnovitelné zdroje energie, který je konzultantem Světové banky, žil dlouhá léta ve Švýcarsku, kam emigroval v roce 1968. Má české i švýcarské občanství. V ministerské funkci nahradil tento nestraník lidovce Libora Ambrozka.


Při oficiálním přestavení Kalaše na ministerstvu životního prostředí Topolánek uvedl, že chce postupně odstraňovat rivalitu mezi ministerstvy životního prostředí, průmyslu a obchodu, zemědělství a dopravy. Od Kalaše očekává, že se bude věnovat projektům čerpajícím finance ze strukturálních fondů Evropské unie. Ambrozek, od něhož Kalaš dostal láhev slivovice, připomněl, že nový ministr musí také rozhodnout o počtu emisních povolenek pro ČR na příští léta. Topolánek přitom uvedl, že by chtěl, aby jejich počet byl nižší, než činí kvóta pro letošní a příští rok.


Šestašedesátiletý Kalaš spolupracuje s ministerstvem životního prostředí od vzniku úřadu v roce 1990. Tehdy se stal jako zaměstnanec švýcarského ministerstva zahraničního obchodu koordinátorem švýcarsko-české ekologické spolupráce. Mezi lety 1994 a 2004 koordinoval některé do Česka mířící projekty Světové banky. Spolupracoval například na národní studii energetických úspor, národní studii obnovitelných zdrojů či studii ekologických důsledků vstupu Česka do EU.


Od roku 1994 působil jako expert Světové banky na životní prostředí a udržitelný rozvoj. Vedl například program zaměřený na uplatňování Kjótského protokolu o omezování emisí skleníkových plynů v praxi a mezinárodní obchod s emisními povolenkami. Realizoval více než 200 projektů v 65 zemích Latinské Ameriky, střední a východní Evropy, Afriky a Asie. Od roku 2004 pak pracoval také pro Institut vzdělávání a výzkumu OSN (UNITAR) jako poradce pro problematiku klimatických změn.


Kalašovy zkušenosti mohou být podle Ambrozka pro českou ekologii přínosem. V úterý Ambrozek řekl, že svému nástupci nabídl pomoc v oblasti ochrany přírody, kterou považuje za svou doménu. Jakým bude Kalaš ministrem, bude podle Ambrozka záviset také na tom, kolik prostoru mu menšinový kabinet ODS pro realizaci ekologických záměrů dá. Poukázal tak na vžitou charakteristiku ODS jako strany neekologické, která vznikla v 90. letech za vedení Václava Klause. Topolánek se ale této charakteristice bránil. Uvedl, že považuje ekologii za klíčovou.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů