Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Bratislava 5. septembra (TASR/OTS) - Slovenskí lesníci splnili svoj sľub zakotvený v dohode o Slovensko–čínskej lesníckej spolupráci, uzatvorenej v roku 2003 počas návštevy prezidenta SR v Číne. V provincii Hebei zabezpečili vysadenie 7 tisíc kusov sadeníc lesných drevín zo Slovenska, dopestovaných v čínskych podmienkach. Odrastené obaľované sadenice 14 druhov lesných drevín boli vysadené v podobe malého lesoparku, v prímestskej zóne oddychu mesta Cangzhou, kde sídli aj Farma česko-slovensko-čínskeho priateľstva.
Vysadený lesopark ako "Dar prezidenta Slovenskej republiky ľudu ČĽR" bol oficiálne odovzdaný v meste Cangzhou dňa 29. 8. 2006 zástupcom provinčnej a centrálnej vlády ČĽR. Odovzdanie lesoparku sa uskutočnilo pri príležitosti osláv 50. výročia založenia Farmy Česko-slovensko-čínskeho priateľstva a za Slovensko sa na odovzdaní zúčastnila oficiálna delegácia Slovenskej republiky, vedená Veľvyslancom SR v Číne pánom Žigmundom Bertóklom a štátnym tajomníkom Ministerstva pôdohospodárstva SR pánom Ing. Viliamom Turským.
KONTAKT: Mgr. Magdaléna Fajtová hovorkyňa Ministerstvo pôdohospodárstva SR Dobrovičova 12 812 66 Bratislava Mobil: 421(0)911 90 10 18 Tel.: 421(0)259 26 62 70 e-mail: magdalena.fajtova@land.gov.sk www.mpsr.sk

Lesy ČR vítají rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, který zamítnul 13 návrhů na nařízení předběžného opatření k zastavení lesnických těžebních a pěstebních prací. Zamítnutí předběžných opatření KS v Ostravě pro Lesy znamená, že se již tak složitá právní situace nebude ještě více komplikovat přerušením prací v lesích a rizikem hospodářských i ekologických škod.
Podávání návrhů na předběžná opatření je důsledkem komplikované právní situace v oblasti zadávacích řízení a z nich vyplývajících smluv. Lesy ČR intezivně připravují nová transparentní úvěrová řízení plně v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a společně s podnikateli v lesnictví hledají přijatelné kompromisní řešení celé situace.
Rozhodnutí o způsobu vyhlášení nových tendrů na práce v lesích přesunul státní podnik Lesy České republiky z konce srpna do konce příštího týdne.

Ruské úřady se snaží zablokovat projekt zahraničních firem na těžbu plynu na ostrově Sachalin v hodnotě dvaceti miliard dolarů. Argumentují chybami ve studii dopadů projektu na životní prostředí. Podle odborníků je ale pravým důvodem spíše to, že svůj "díl koláče" chtějí získat i ruské státní energetické koncerny.
Dokud nerozhodne soud, musí být proto práce na výstavbě dvou plynovodů na Sachalinu pozastaveny, ačkoliv dodávky z nových zařízení měly začít již v roce 2008. Projekt Sachalin 2 realizuje nizozemsko-britská společnost Royal Dutch Shell společně se dvěma japonskými partnery - firmami Mitsui a Mitsubishi. Shell již na Sachalinu těží asi 70 tisíc barelů ropy denně. Na novém projektu mu ale hodně záleží - je pro něj důležitý pro expanzi do Japonska, Číny a Koreje.
Podle odborníků stojí za obstrukcemi fakt, že do projektu se chtějí zapojit i ruské státní ropné kolosy. Například Gazprom se dohaduje se Shellem na výměně podílu v projektu Sachalin 2 za přístup na svá pole na Sibiři. Jenže náklady na projekt se nečekaně zvýšily, a Gazprom se zřejmě chystá vyjednat si lepší podmínky v již uzavřené dohodě.
"Proč se podobný pokus objevil právě nyní? Když teď Rusko bije Shell přes hlavu, každého napadne, že se tak snižuje případná cena. A Gazprom přece chce podíl v projektu," uvedl pro Bloomberg analytik Craig Pennington z londýnské firmy Schroders.

Evropská komise informovala, že byl zaznamenán další výskyt nemoci ovcí zvané bluetongue v další zemi EU, Francii. Nemoc byla zaznamenána v oblasti Arden u francouzsko-belgické hranice. Již dříve v průběhu srpna byla tato choroba zaznamenána i v Holandsku, Belgii a Německu.  Nemoc bluetongue, neboli katarální horečka ovcí je typická pro jižní teplejší oblasti, v případě Holandska, Belgie a Německa jde o první případ zavlečení do této části Evropy. Pro zajištění koordinovaného postupu členských států proti této chorobě zorganizovala Evropská komise společnou schůzku na 1. září.

Podle údajů Evropské komise poklesly emise z nových automobilů prodávaných v zemích EU15 v roce 2004 o 12,4 % ve srovnání s úrovní roku 1995 a dosáhly u evropských značek úrovně 161 g/km. Cílem je pokračovat v tomto trendu tak, aby v roce 2008 byly emise nových automobilů evropských výrobců na úrovni 140 g/km a o rok později aby stejné úrovně dosáhly i automobily japonských a korejských producentů. Emise z automobilů tvoří více než 10 % celkových emisí v EU.

Na stránkách Generálního ředitelství Evropské komise pro dopravu a energetiku byla zveřejněna publikace o energetické účinnosti a obnovitelných zdrojích energií. Základem pro zlepšení využití energetických zdrojů se stala Zelená kniha o energetické účinnosti z roku 2005, která nastínila 3 hlavní cíle energetické politiky: konkurenceschopnost, bezpečnost dodávek energií a ochranu životního prostředí. Publikace si všímá uvádění přijatých cílů do života, zejména pokud se týká 20 % podílu obnovitelných energií na celkové spotřebě energií v roce 2020.

Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci k návrhu nařízení, které by zavedlo globální harmonizovaný systém klasifikace a označování chemických látek (GHS) vypracovaný Organizací spojených národů (OSN) do legislativy EU. Veřejná konzultace je otevřena do 21. října 2006. Je možné se do ní zapojit vyplněním on-line dotazníku na stránce Evropy. http://ec.europa.eu/enterprise/reach/ghs_consultation_en.htm

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů