Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise vypsala veřejnou konzultaci, která zjišťuje názory na implementaci různých typů opatření určených na podporu využívání obnovitelných zdrojů energie při vytápění a chlazení. Relevantní stanoviska budou zapracována do hodnocení dopadů, které k tomuto tématu předloží Evropská komise. Konsultace se zaměřuje na všechny typy obnovitelných energií, včetně solární, geotermální či biomasy. Konzultace je otevřena do 6. října 2006.

Evropská komise vypsala veřejnou konzultaci ohledně plánu na implementaci stockholmské konvence o persistentních organických polutantech (POPs). Jedním z cílů konsultace je také zjistit názory relevantních aktérů na závěry studie, která se zabývá možnými opatřeními na redukci uvolňování vedlejších produktů POPs. Konsultace je otevřena do 10. října 2006.

Evropská komise pořádá veřejné slyšení k zelené knize o energetické politice EU. Jedná se o akci, která je součástí konzultačního procesu k zelené knize. Slyšení se bude konat 22. září v Bruselu.

LYSÁ NAD LABEM - Někteří obyvatelé Lysé nad Labem na Nymbursku mají obavy z plánů provozovatele tamní spalovny nebezpečných odpadů.
Jak Haló noviny již informovaly, mají se v ní spalovat i odpadní výbušniny a střelivo.
I když zástupci spalovny i odborníci považují tento odpad za téměř neškodný a nemá podle nich zatížit životní prostředí ani ohrozit bezpečnost a zdraví obyvatel, lidé jejich argumentům nevěří. Vyplynulo to z včerejšího veřejného shromáždění občanů v kině. Ve více než dvouhodinové diskusi za účasti asi 60 lidí kritici spalovny vyjadřovali nejen obavy z plánu na pálení nového druhu odpadu, ale měli výhrady i proti existenci spalovny samé.

Strání- Květná - Za divokou přírodou nebudou lidé už brzy muset jezdit až na Šumavu. Prales totiž vznikne také na česko- slovenské hranici. Vývoj lesní lokality tady Správa chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty ( CHKO) hodlá nechat na přírodě. Úřední potvrzení dostane rodící se prales až letos. Velká Javořina zůstane volně přístupná jen po turistických stezkách. Tradiční česko- - slovenské slavnosti na jejím vrcholu ohroženy nebudou. " Návštěvníky jen upozorníme na nebezpečí, jako jsou padající stromy a podobně," podotkl Bohumil Jagoš ze Správy CHKO. Podle zástupců Strání by prales mohl zvýšit turistický ruch v této části Moravy. " Zájem veřejnosti by mohl být značně vyšší. V javořinském pralese roste řada zajímavých stromů a nacházejí se v něm také orchidejové louky," připomněl starosta Strání Antonín Zámečník. Bílé Karpaty patří mezi ekologicky nejčistší tuzemská pohoří. Pro vědce bude javořinský prales unikátním prostředím pro jejich odbornou činnost. " V těchto místech budeme postupně provádět monitoring, který nám prozradí, jakým způsobem se tato lokalita bude vyvíjet," podotkl Jagoš.

Pavlov  Ochránci přírody to bezpochyby mysleli dobře, když v době budování Novomlýnských nádrží prosadili zachování vzrostlých stromů uprostřed vody coby hnízdiště pro kormorány. Dnes ale uhnilé a podmáčené stromy padají do vody. "Stává se z nich tak nebezpečná past pro vodomilné sportovce i samotné vodní záchranáře," popisoval nebezpečí padlých torz stromů Otakar Cypris, člen místní skupiny vodních záchranářů na nádrži pod Pavlovem. Podle jeho slov vyšla snaha záchranářů o dohodu s příslušnými institucemi o odklízení stromů nazmar. A tak je vylovují na vlastní náklady a ve svém volném čase. "Za posledního půl roku jsme už vytahali z vody minimálně sto kubíků dřeva," neskrýval nespokojenost další člen ze skupiny záchranářů. Podle všech nevadí vztyčené stromy, ale ty padlé. "Napřed jdou ke dnu, takže například prohánějící se surfař netuší, kde na něho číhá skrytá část stromu. Po čase dřevěné torzo vyplave na hladinu, ale vizuálně splývá s hladinou, a tak ho sportovec uvidí až na poslední chvíli," popisoval nebezpečí předseda záchranářů Alois Pražák. Často je to pak jen o štěstí, zda surfař zabrání kolizi a následnému zranění.

Vybudování výtopny s kotlem na biomasu plánuje mariánskolázerňská radnice. Motivem je nejen snaha ušetřit náklady za plynové vytápění, ale také zlepšit životní prostředí. Vytápění spalováním biomasy už funguje ve Žluticích, ekologickou kotelnu připravují i v Aši.

Harrachov - Dvacet Poláků, kteří pustošili při sběru borůvek hory v okolí Harrachova, chytili včera strážci Krkonošského národního parku a s pomocí policie je deportovali z Česka.
"Během několika minut jsme v úterý dopoledne v terénu, mimo značené cesty, přistihli dvacet sběračů z Polska," upřesnil mluvčí parku Radek Drahný. Dopadení cizinci měli s sebou hřebeny na trhání a nádoby o objemu několika desítek litrů. "Kbelíky měli téměř prázdné, ale místo, odkud jsme je vykázali, přesto připomínalo měsíční krajinu," dodal mluvčí.
Ochranáři zavolali na pomoc pohraniční policisty, kteří skupinu deportovali na hraniční přechod v Harrachově. "S chycenými cizinci jsme zahájili správní řízení kvůli uložení pokuty," uvedl.
Pracovníci správy parku již několik dní pozorovali, že v místech, kde je do hor vstup zakázaný, se pohybovalo hodně lidí. "Každý den to mohly být stovky patrně trhačů borůvek," zmínil Drahný.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů