Čtvrtek, 28. března 2024

Odmítnuté plány spalovny

Odmítnuté plány spalovny

LYSÁ NAD LABEM - Odpadní munice a střelivo se ve zdejší spalovně nebezpečných odpadů pálit zatím nebude.

Zastupitelé města totiž ve středu odmítli návrh na změny územního plánu, který byl pro záměr nutný.

Stávající územní plán povoluje spalovně pálit odpad pouze z nejbližšího okolí. Ovšem při likvidaci odpadního střeliva by ho musela svážet z celé republiky. Společnost BDW Line, která spalovnu vlastní, se novým programem snažila dostat z takzvaných červených čísel. Potvrdil to i její jednatel Alexis Welter s tím, že rozhodnutí zastupitelstva budou v dané chvíli respektovat.

V Lysé je kolem spalovny značně rozjitřená atmosféra, kterou ještě přiostřují blížící se komunální volby. I proto se BDW Line chystá spíše než s místními, jednat s krajským úřadem. Podle Weltera si zástupci města totiž špatně vykládají legislativu související s územním plánováním.

Lidé z Lysé však každopádně novému plánu spalovny nakloněni nejsou. Haló noviny o tom hovořili se zastupitelem za KSČM Stanislavem Ježkem: Po městě se ještě stále hovoří o údajně nesplaceném dluhu firmy za odkoupené městské pozemky. Přitom by to již mělo být v pořádku. Nedůvěra ke spalovně je stále silná, výhrady jsou i proti samé její existenci. Stále čekáme na její dovybavení skladem nebezpečných odpadů a novým silem na popílek s vysokým obsahem nebezpečných dioxinů.

Místostarostka Marcela Chaloupková (ČSSD) nevyloučila, že BDW Line by musel městu nabídnout výraznou kompenzaci, aby mělo vůbec zájem jeho plány podporovat. V tom se však s názorem veřejnosti rozchází. Žádné miliony nám nestojí za změnu územního plánu, aby se tu mohla spalovat munice z celé republiky a časem možná i z části Evropy, řekla za potlesku přítomných na pondělní besedě ke spalovně občanka Lysé nad Labem Jana Jaklová.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů