Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Plánovaný areál společnosti CTP Invest v Lipníku nad Bečvou by mohl být hotový příští rok. Firma pracuje na vyřízení náležitostí pro vydání stavebního povolení, také již bylo zahájeno posuzování vlivů stavby na životní prostředí. Součástí parku bude deset objektů, které budou určeny pro skladování a lehkou výrobu s administrativním zázemím, a komunikační síť s parkovišti pro 635 aut.

Plán na výstavbu lyžařského střediska za 325 mil. dolarů v indickém údolí Kuhu se setkal se silným odporem místních zájmových skupin. Pětihvězdičkové himalájské lyžařské středisko mělo být otevřeno v roce 2009 poté, co s ním vyslovila souhlas vláda indického premiéra Virbhadra Singha. Další postup byl však pozastaven poté, co 400 starších obyvatel hlasovalo na místní konferenci proti projektu z důvodu obav z dopadů na životní prostředí. V oblasti se také vyskytuje několik svatých horských vrcholů. Pokud by nakonec k realizaci projektu došlo, bude v lyžařském středisku návštěvníkům k dispozici 600 hotelových pokojů, 300 vil, 150 apartmánů, středisko rukodělných prací, restaurace a lázně.

Společnost DHL zahájila spolupráci s Nadací Partnerství, která je nejvýznamnější českou nadací podporující projekty udržitelného rozvoje. Podpoří vybudování odpočívadla na trase budoucí evropské cyklostezky podél řeky Odry v ostravské Staré Bělé. Dalším společným projektem je modelový projekt bezpečných cest do děčínské Základní školy Na Stráni.

Až budete vybírat nábytek pro děti, měli byste hledat takový, jehož povrchová úprava je na základě vody a neobsahuje chemikálie jako karbamid nebo fenol formaldehyd. Ty se často používají ke spojování dřevotřískové desky a také některého dětského nábytku. Na nežádoucí vlastnosti formaldehydu upozornila americká komise ochrany spotřebitele. Formaldehyd je chemická látka, která se používá k výrobě dalších chemikálií, stavebních materiálů a produktů pro domácnost. Patří mezi nestálé organické sloučeniny, které se při pokojové teplotě uvolňují do ovzduší. Formaldehyd je bezbarvý, silně zapáchající plyn, který pokud přesáhne 0,1 ppm, způsobuje slzení a pálení očí, pálení v nose a krku, vyrážky a alergické reakce. Rovněž byl zkoumán, protože u laboratorních zvířat způsoboval rakovinu. Není nic snazšího, než se zeptat výrobce nábytku, který si hodláte pořídit, jestli neobsahuje formaldehyd.

Zavedení Integrovaného dopravního systému (IDS) na Boskovicku v březnu příštího roku sebou přinese omezení vlakových spojů na trase Skalice nad Svitavou - Velké Opatovice. Veřejnou dopravu zde bude kraj zajišťovat ve větší míře autobusy. Plánované omezení vlakových spojů je podle brněnských zastupitelů za ČSSD v rozporu se zásadou Jihomoravského kraje upřednostňovat ekologičtější železniční dopravu.

Společnost Heritage Pools, která prodává své bazény jak pro soukromé, tak veřejné účely, uvádí, že klienti stále více objednávají nový typ bazénů, který splňuje všechny podmínky pro ekologický výrobek. Vyrábí se sice velmi podobně jako tradiční bazény, ale jejich údržba a provoz je mnohem snazší a levnější, a to díky schopnosti samočištění bez použití chemikálií, jako je chlor. Navíc jsou tyto bazény ohřívány za pomoci solární energie. Bazén je rozdělen do dvou částí - hluboká část je určena pro plavání a mělká slouží jako regenerační zóna a obsahuje vodní rostliny. Tato zóna obsahuje propustný substrát vhodný pro mikroorganismy, které pomáhají filtraci vody spolu se speciálním zařízením. Bazén vypadá jako zahradní jezírko, ve kterém se ovšem dá koupat. Jediné, co je zapotřebí, je odstřeďovací systém, který odstraňuje zbytky rostlin a podporuje okysličování vody. Rostliny jsou přitom vhodnějším osazením bazénu než třeba ryby typu goldfish, které sice bazén čistí, ale vodu kalí bahnem. Rostliny se také dokáží lépe přizpůsobovat změnám počasí podle sezony a vytvářet tak stále nový vzhled bazénu.

Od jara do podzimu mají obyvatelé a návštěvníci Prahy nově možnost pronajmout si k projížďce po historickém centru ekologický dopravní prostředek Velotrixi. Tříkolky společnosti Velotrixi jsou určeny pro dopravu dvou cestujících a jsou poháněny šlapáním jako klasická jízdní kola. Pohon je doplněn elektrickým motorem, který pomáhá řidičům zvládat náročnější terény. Oficiálním partnerem uvedení Velotrixi v ČR jsou Karlovarské minerální vody. Tyto dopravní prostředky lze použít i k zpestření různých akcí. Koncept Velotrixi vznikl v Berlíně v roce 1997, odkud se rozšířil do dalších zemí.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů