Čtvrtek, 25. dubna 2024

Státní ochránci přírody možná příští rok dostanou uniformy

Státní ochránci přírody možná příští rok dostanou uniformy

V jednotné uniformě by mohli už od podzimu příštího roku chodit do práce zaměstnanci státní ochrany přírody. Společenské stejnokroje možná dostanou i někteří úředníci ministerstva životního prostředí, které soutěž na návrh terénního a společenského obleku pro část úředníků, strážce národních parků, pracovníků správ chráněných krajinných oblastí a některé inspektory vypsalo. Uchazeči o zakázku mohou návrhy odevzdávat do 23. října. Pro vítěze soutěže má ministerstvo připraveno celkem 200.000 korun.

"Pokud půjde vše podle plánu, uniformy by mohly být hotovy před zasedáním mezinárodní organizace Europarc v Česku v druhé půlce příštího roku," řekla ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. Do stejnokrojů, které v jedné verzi nabídnou i kombinaci golfek a podkolenek, by se měly přestrojit stovky lidí, všichni ti, kteří už nyní mají ze zákona nárok na pracovní oděv.

Společenský stejnokroj, který se má skládat ze saka, kalhot či sukně, košile nebo dámské halenky s dlouhým a krátkým rukávem, klobouku, kabátu a kravaty či šátku se znakem, budou nosit pracovníci organizací zřízených ministerstvem a ministerští úředníci při oficiálních jednáních a společenských akcích.

Terénní uniforma je určena především pro pracovníky státní správy lesů národních parků, pracovníky správ parků, zaměstnance státní Agentury ochrany přírody a krajiny a inspektory. Součástí terénní výbavy mají být šortky, golfky, kalhoty, košile, zimní a letní vesty, různé typy svetrů, zimní a letní bundy, podkolenky. Přesně není v zakázce definována podoba pokrývky hlavy. Při práci na návrhu obleku pro práci venku mají podle zakázky návrháři pamatovat i na místo pro jmenovku a název organizace majitele uniformy.

Vítězný návrh použije ministerstvo jako podklad pro zavedení průmyslového vzoru, obsahem soutěžního návrhu má proto být i cena, za kterou návrhář svůj nápad hodlá prodat. Hlavním kritériem, podle kterého bude ministerská komise vítězný návrh uniformy vybírat, bude funkčnost a estetický dojem, stojí v propozicích soutěže. V čem budou státní ochránci přírody v budoucnosti chodit, komise rozhodne do 24. listopadu.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů