Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na jihu Čech nyní startuje již druhá etapa kampaně, jejíž cílem je zvýšit počet lidí pravidelně třídících odpad. V rámci této události, pořádané společností Eko-kom ve spolupráci s Jihočeským krajem, se uskuteční také soutěžě a akce pro veřejnost i semináře pro starosty.
Podle organizátorů dostane během příštího týdne přes 44.000 domácností v kraji do schránek balíček s taškami k odkládání separovaného odpadu.

Skuteč na Chrudimsku má novou čističku odpadních vod. Před šesti lety totiž město vystoupilo z chrudimského vaku a začalo spravovat kanalizační a vodovodní síť samostatně. Podle starosty Skutče Pavla Novotného se jednalo o jednu z nejvíce potřebných investic města.
"Můžu vám říci, že to bylo za pět minut dvanáct. Ta čistírna by nevydržela podle mého názoru dva roky. Sehnali jsme dotace, jsou to dotace z ministerstva zemědělství, kde 40 procent byla dotace nenávratná, 40 procent byla bezúročná půjčka a 20 procent jsme museli dát ze svého. Tu čistírnu stavělo město, i město bylo příjemcem dotací. Investice to byla v hodnotě 47 milionů. Stavělo se to něco málo přes rok."

Tisková konference ministra životního prostředí Petra Jana Kalaše k jeho prioritám v čele resortu. TK se uskuteční v úterý 19. září ve 14:00 na Ministerstvu životního prostředí (Vršovická 65, zasedačka v přízemí)

Montreal - Více než 1500 příslušníků původních indiánských kmenů vyhnaly v centrální Kanadě z jejich domovů mohutné lesní požáry. Živel na severozápadě provincie Ontario přeměnil v popel již desetitisíce hektarů porostů
S 321 ohnisky v pátek bojovalo více než 500 hasičů. Podle ontarijského vládního zdroje nebyli místní obyvatelé přímo ohroženi ohněm, ale život jim komplikoval hustý dým, který zahalil rozsáhlé oblasti provincie a který jim začal působit vážné zdravotní komplikace.
Kanada prožívá po velmi suchém létu nezvykle horké období. Časté jsou i bouřky provázené blesky, které jsou příčinou většiny nových požárů.
Od začátku léta vypuklo v kanadském Ontariu kolem 1600 požárů, tedy dvakrát tolik, než je obvyklé. Oheň zničil více než 46.000 hektarů lesů, z toho 25.000 jen v tomto měsíci.

Lidé v malé vesnici Kněžice na Nymbursku nebudou od příštího měsíce potřebovat žádnou energii "zvenčí". Elektřinu, horkou vodu i teplo si totiž obec vyrobí sama. A navíc ekologicky.
Kněžice se tak stanou energeticky soběstačnou obcí, která za peníze z Evropské unie dokáže vyrábět a spalovat bioplyn z živočišného odpadu, slámy, kukuřice nebo ze zbytků po zpracování dřeva. Do výrobny bioplynu budou navíc svedeny i odpady z domácností, takže poslouží i místo čističky.
Obec, jež má 400 obyvatel, získala na tento pilotní projekt z evropských fondů 83 miliónů korun, dalších 11,6 miliónu dal Státní fond životního prostředí.
Teplo bude obec lidem prodávat po 260 korunách za gigajoule. Některé podobné kotelny v jiných městech jsou přitom i více než o 40 korun dražší. "Pro domácnosti bude topení biomasou a bioplynem levnější než zemním plynem, ale dražší než uhlí," říká starosta Milan Kazda, který společně se zastupiteli celý projekt před čtyřmi lety vymyslel a požádal o dotaci z Evropské unie. "Ceny plynu, elektřiny i uhlí tehdy stále rostly. A navíc jsme se chtěli vrátit k přírodě a zlepšit ovzduší, protože lidé u nás topí tuhými palivy," vysvětlil Kazda.
Elektřinu začnou Kněžice dodávat ČEZ do běžné sítě. Dokážou jí vyrobit dokonce o málo více, než vesnice spotřebuje.
Evropská unie si v rámci své energetické politiky vytkla cíl, aby se podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů zvýšil do roku 2020 na 20 procent. Například energie z biomasy produkuje v EU nejvíc Lotyšsko - je to třetina spotřeby. V Česku činí necelá tři procenta.

Národní park Šumava jako jeden z posledních v Česku opouští systém správy, který fungoval ještě z dob před rokem 1989.
Vedení parku a odbory se dohodly na úpravě kolektivní smlouvy a vyšším odstupném pro lidi, kteří budou kvůli reorganizaci propuštěni. Měsíce připravovanému zrušení jedenácti lesních správ a vytvoření šesti nových takzvaných územních pracovišť tak už zřejmě nestojí nic v cestě.
V nově vytvořených pracovištích budou pohromadě sídlit s lesníky i strážci a odborní pracovníci parku. To má zjednodušit práci a zároveň ušetřit ročně až sedm miliónů.
Úspory bude muset hledat park i jinde. Příjmy od státu rok od roku klesají, těží se i méně dřeva.
"Dohodli jsem se s vedením o dodatku kolektivní smlouvy, ale nikdo stále nezná přesný počet lidí, kteří budou muset odejít. Je to celé nekoncepčně připravené, ale odbory tomu už těžko zabrání," míní šéf odborů NP Šumava Bohumil Petrášek. Reorganizaci kritizuje i část starostů i jihočeský hejtman.
Park na rozloze více než 68 tisíc hektarů a území 22 obcí patří k největším zaměstnavatelům v regionu. Reorganizací přijde o práci necelých šest procent jeho zaměstnanců. Starostové stejně jako hejtman Jan Zahradník přesto mluví o hrozbě pro sociální zájmy regionu.
Naopak nový ministr životního prostředí Petr Kalaš soudí, že vedení parku přistupuje k věci po důkladné analýze. "Přinese to finanční úspory i důslednější ochranu unikátní šumavské přírody. Navíc je obdobný model běžný i v ostatních parcích," řekl.

Radim - Skládka odpadu bude o několik metrů vyšší. K povolení tohoto kroku musí obec absolvovat dlouhou řadu administrativních kroků a odborných analýz. Po kladném posouzení ministerstvem životního prostředí ze začátku srpna už s tímto záměrem souhlasí i Středočeský kraj. Záměrem je rozšíření stávající skládky skupiny S-OO3 v Radimi o 2. stavbu, která je plánována ve čtyřech etapách. "Záměr je v souladu se schváleným Plánem odpadového hospodářství Středočeského kraje, kterým jsou preferovány zejména skládky, které budou provozovat aktivní systém odsávání bioplynu z tělesa skládky a odsátý bioplyn využívat například pro výrobu elektřiny nebo tepla," uvedl mluvčí kraje Martin Kupka. Bioplyn se na skládce v Radimi využívá k výrobě elektrické energie, která je následně dodávána do rozvodné sítě. Podle starosty Jiřího Bitrmana by se měla skládka patrně ještě letos navýšit o šest metrů. Druhá plánovaná stavba skládky znamená rozšíření zhruba o sedm hektarů. "Dohromady se plánují čtyři rozšiřující stavby. První rozšíření bude zhruba za tři roky," upřesnil starosta.

Nedávno jsme informovali o důsledcích nového zákona, který výrazně omezuje hladinu hluku při veřejných produkcích (tedy v podstatě jakákoliv veřejná produkce stejně zákonem nízko nastavené limity překročí) a hned tu máme první šetření. Tentokrát se to sice netýká taneční scény, ale.... Tím, kdo se může třást až o dvou milionovou pokutu je město Polná, kde o uplynulém víkendu proběhla tradiční mrkvancová pouť. Samozřejmě se našla dobrá duše, která mailem odeslala anonymní udání na krajskou hygienickou stanici. Hygienici naměřili o 30 dB víc, než je povolená norma... Co kdybychom tedy zrušili všechny poutě, co kdybychom zrušili všechny koncerty a všechny party po širým nebem. Jinak to asi bohužel nedopadne. O víkendech budeme sedět u televize a dívat se na stupidní telenovely, ještě stupidnější americký filmy a budeme hledat další Superstar :-(, protože se vždycky najde nějaký anonymní "blbec", který na tu "správnou adresu" pošle ten "správný email" (Poleňáci, anonyma už známe, tou dobrou duší byl Karel Hrdlička).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů