Pátek, 19. dubna 2024

Hliněné omítkové systémy

Hliněné omítkové systémy
Nepálená hlína je materiál, který má významné přednosti jak z hlediska energetických úspor ve výrobě, tak i pro příznivé působení na zdraví člověka. Jako materiál pro stavby byla před dávnými časy velmi využívaná. V současnosti nachází své nové uplatnění ve vnitřních omítkových systémech.

ZAJÍMAVÁ ALTERNATIVA

Hliněné omítky se v posledních letech začínají stále více používat v interiérech a tvoří tak zajímavou alternativu k dosud tradičně používaným omítkám. Je to dáno i tím, že koncepce moderních interiérů nabízejí pro hliněné omítky široké pole uplatnění.

Neobsahují žádné chemické přísady, které se běžně používají u standardních omítkových směsí a kterými se upravuje jejich plasticita, odolnost proti vzniku trhlin, nasákavost, nebo naopak vodoodpudivost. Hliněné omítky tyto přísady neobsahují, protože je nepotřebují.

Zjednodušeně lze říci, že hliněná omítka je vyrobena z jemného písku a jílu. Písek splňuje funkci plniva, jíl působí jako pojivo. Díky tomu se tyto omítky velmi dobře zpracovávají a možnosti jejich případného tvarování jsou téměř neomezené. Navíc jsou stoprocentně recyklovatelné a tedy nanejvýš šetrné k životnímu prostředí. Pokud totiž rozmícháme již zatvrdlou omítku s vodou, získáme opět původní čerstvou maltu použitelnou pro další práci.

REGULACE VLHKOSTI

Pro ty, kteří touží po moderním a současně zdravém stylu bydlení, je hliněná omítka vhodným řešením. Jednou z jejich významných vlastností je schopnost regulace relativní vlhkosti vzduchu v prostoru. Z příliš vlhkého vzduchu omítka snadno pohlcuje přebytečné vodní páry a naopak do suchého vzduchu stejně dobře uvolňuje vlhkost, kterou si předtím "nastřádala". To, že udržuje příznivou vlhkost vzduchu v interiéru, přispívá k tepelné pohodě. Hliněný materiál účinně pohlcuje také pachy z kuchyně, cigaretový kouř a obecně škodlivé látky, způsobující potíže hlavně alergikům. K přednostem hliněných omítek patří i to, že je můžeme (kromě tapet) aplikovat na téměř každý podklad.

PRO STARÉ I NOVÉ OBJEKTY

Hliněné omítky řady Baumit Viton si oblíbili architekti, investoři i stavebníci nejen pro rekonstrukce, ale v posledních letech také pro novostavby. Tvoří celý omítkový systém: podkladní podhoz, hrubou jádrovou omítku i jemnou štukovou vrstvu. Jsou vhodné pro profesionální zpracování, včetně nanášení omítacími stroji, ale snadno si s nimi poradí i amatérští stavebníci.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů