Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologická olympiáda

Ekologická olympiáda

 Vlašim - Ochrana zvířat. Kolem ní se tentokrát točilo vše podstané při středočeském kole ekologické olympiády, soutěže pro žáky středních škol. Ta se uskutečnila v pátek a sobotu u organizátorů v ekocentru Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) a také v terénu, v CHKO Blaník. Zúčastnilo se jí dvacet tříčlenných družstev. Do Vlašimi se sjeli studenti z Benešova, Českého Brodu, Dobříše, Kladna, Mělníka, Ne-veklova, Nymburka, Poděbrad, Příbrami, Rakovníka, Říčan, Slaného a Vlašimi.
"Úroveň soutěžících je každým rokem vyšší," zhodnotil dosavadních jedenáct ročníků pořádaných ve Vlašimi Jan Urban, koordinátor soutěže.Po páteční teorii, prokazování znalostí ekologie, ochrany přírody a nočním programu pod hvězdnou oblohou na vlašimské hvězdárně v podání Josipa Kleczka z ondřejovské observatoře, se studenti přesunuli v sobotu k praktické části soutěže. Bylo jí vytrhávání orobince ze dna Velkého Býkovického rybníka v přírodní rezervaci Podlesí. "Soutěžící tak prakticky pomohli při ochraně biotopu evropsky chráněného druhu rostliny puchýřky útlé," uvedl Urban.


Vítězi středočeského kola se stali studenti z Gymnázia Kladno před Gymnáziem V. B. Třebízského ze Slaného a studenty Gymnázia Říčany."Soutěžící, kteří se umístili na prvních třech místech, si kromě pestrých zážitků a radosti z úspěchu odnesli také hodnotnou přírodovědnou literaturu, vítězné družstvo postupuje do národního kola," dodal Jan Urban.Celkové pořadí rozkličují pořadatelé až dnes. Družstva totiž startovala pod vylosovanými krycími jmény kriticky ohrožených živočišných druhů.

Fotografie: Z pláží Velkého Býkovického rybníku vytrhávali studenti orobinec.
Fotografie: Zdeněk Kellner

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů