Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zelení odmítli akci ČSSD

 Šéfa zelených rozzlobila konference ČSSD, na kterou měli přijít členové jeho strany
Zelení odmítli akci ČSSD

PRAHA Válka mezi předsedou zelených Martinem Bursíkem a šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem zdaleka neskončila.


Dva zástupci Strany zelených včera nepřišli na společnou tiskovou konferenci, kde sociální demokraté představili návrh zákona na podporu výroby tepla z obnovitelných zdrojů.
Šéf energetické sekce zelených Vladimír Vlk a místopředseda republikové rady strany Dalibor Stráský odřekli svoji účast na poslední chvíli.


Předcházel tomu zásah předsedy strany Bursíka. Jemu se vůbec nelíbilo, že se ČSSD pokusila vyvolat dojem, že jsou se zelenými spojenci v otázce ekologických témat.
Bursíkův odpor k sociální demokracii trvá od červnových voleb. Kvůli Paroubkovu chování od té doby vedení Strany zelených nekomunikuje se špičkami nejsilnější opoziční strany. Vztahy výrazně zhoršil i pokus ČSSD získat pro svou případnou vládu podporovanou komunisty některé poslance a vlivné členy zelených.


Stínoví ministři ČSSD pro životní prostředí Petr Petržílek a průmyslu Milan Urban byli na včerejší tiskové konferenci očividně zklamaní neúčastí obou expertů zelených na životní prostředí.
Paroubek pak řekl, že Bursík "příliš prožívá" svou nulovou toleranci vůči sociální demokracii. Měl by podle něj naopak jásat, že socialisté vycházejí zeleným vstříc.


Bursík si to nemyslí. Účast členů Strany zelených na akci sociálních demokratů byla podle něj politicky naivní. Předseda zelených tvrdí, že se ČSSD takto snaží jeho stranu poškodit. "Nalítli (Vlk a Stráský) na špek ... Sociální demokracie se zase snaží obhájit bizarní tezi, že vlastně zelení na české politické scéně nejsou potřební. Jsem nakonec rád, že ti dva se rozhodli té tiskové konference nezúčastnit," uvedl Bursík.


Neúčast obou členů zelených na akci ČSSD pravděpodobně nebyla zcela dobrovolná.
Vlk se podle svých slov z konference pořádané ČSSD omluvil proto, že mu Bursík volal a požádal ho, aby přišel na jednání poslanců vlastní strany.
"Volal mi (Vlk), že předseda (Bursík) z toho tedy nebyl nadšen, mám-li to říct velmi eufemisticky," uvedl pro ČTK Stráský.


Bursík později prohlásil, že nikomu nic nezakazoval.
Stínový ministr průmyslu a obchodu ČSSD Milan Urban řekl, že pokud jde zeleným o životní prostředí, uvedený návrh zákona je příležitostí, jak to dokázat.
Bursík již v červenci ČSSD nepřímo obvinil z toho, že se snaží přetahovat některé zelené do svého politického tábora. Paroubek tehdy jeho slova odmítl. Vlk ani Stráský nejsou poslanci.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů