Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Bílé Karpaty - Velké šelmy hledají domov i v rezervaci Ščúrnica, kterou tvoří jedlobukový les v Bílých Karpatech. Důkazem toho jsou nedávno objevené stopy rysa ( na snímku) nebo trus vlka. Šelmy do Bílých Karpat přirozeně přechází ze Slovenska nebo z Beskyd. Řekl to včera Miroslav Janík z Českého svazu ochránců přírody Kosenka ve Valašských Kloboukách. Návrat dvou ze tří u nás žijících velkých šelem je podle odborníků dalším důkazem vysoké přírodní hodnoty severovýchodní části těchto hor. V rezervaci Ščúrnica nežijí pouze takto nápadní tvorové. Zoologové nedávno objevili v chráněné oblasti i dva druhy vzácných střevlíků, kteří zatím nemají české názvy. Stopy rysa objevil zoolog Ondřej Konvička přímo v rezervaci, trus vlka nalezl asi dva kilometry od Ščúrnice. Rezervaci tvoří komplex přírodě blízkých jedlobukových lesů, místy až charakteru pralesa, v nejsevernější části Bílých Karpat nedaleko Valašských Klobouk na Zlínsku. Jeho nejcennější část zachránil před vykácením před třemi roky Český svaz ochránců přírody, který začal les vykupovat. " V současnosti les vykoupily tisíce lidí, postupně vykupujeme další části s cílem vytvořit zde alespoň 50 hektarů velký souvislý lesní komplex, v němž by se mohl les vyvíjet zcela svobodně, dle přírodních zákonů bez , moudré` péče člověka," uvedl Janík. V současné době je vykoupeno 14,5 hektaru.

Kovářská - Až polovinu tepla a tisíce korun ročně by mohla ušetřit obec Kovářská na Chomutovsku. V příštích několika letech by totiž měla začít používat k vytápění energii ze spalování biomasy. Uspořit energii by mělo i zateplení zbývajících panelových domů nebo vyměnění starých dřevěných oken.
V Kovářské by teplo ze spalování biomasy mohlo vytápět místní panelové domy, školku, radnici i další budovy. V současné době vytápí tyto objekty obec lehkými topnými oleji, a to se prodraží.
"Vytápění dvoupokojového bytu stojí ročně třicet tisíc korun. Lidé se kvůli tomu od nás stěhují, protože nemají peníze na to, aby dojížděli za prací a ještě platili drahé topení," uvedla pro ČTK starostka Kovářské Alena Kepičová. Jak dále dodala, kvůli vysokým cenám za teplo mají v obci dvacet bytů prázdných.
Za jeden gigajoule tepla zaplatí lidé v Kovářské 680 korun. "Po zateplení zbývajících sedmi panelových domů a změně způsobu vytápění na biomasu by mohla cena poklesnout až na pět set korun," uvedl předseda Českého sdružení pro biomasu (CZ Biom) Miroslav Šafařík.
Investice do projektu spalování dřevěné štěpky, pilin nebo rostlin bude obec stát miliony korun. V Kovářské by ale mohli požádat o pomoc stát či Evropskou unii.

Havlíčkův Brod - Auto, které šetří životní prostředí a navíc i dobře vypadá - to není daleká budoucnost. Nedávno ekologické vozidlo, jediné svého druhu na českém trhu, představili veřejnosti. Předností Toyoty Prius je skutečnost, že se nejedná o klasický automobil. Prius má hybridní elektrický pohon, který je maximálně šetrný k životnímu prostředí," zdůraznil Tomáš Vašák, který automobil prezentoval početným zájemcům na parkovišti před Katastrálním úřadem v Havlíčkově Brodě. Laickou veřejnost i pracovníky autoservisů mile překvapila skutečnost, že doslova nulové emise nejsou vykoupeny nepohodlím při jízdě pěti přepravovaných osob. Použitá technologie Hybrid Synergy Drive vytváří souznění mezi elektrickým a zážehovým motorem. " To znamená, že nepřetržitě vybírá nejlepší jízdní režim přesně podle způsobu jízdy řidiče," vysvětlil Vašák desítkám zájemcům nejen z Havlíčkova Brodu. Ti důkladně zkoumali hlavně nové spojení elektrického a zážehového automobilového motoru. Radost jim ale trochu zkazila kupní cena Toyoty Prius, která přesahuje 800 tisíc korun.

PRAHA - Od začátku příštího týdne zmizí z obchodů prací prášky obsahující fosfáty. Nařizuje to vyhláška ministerstva životního prostředí z letošního února. Podle výrobců se ceny nezvednou. Výroba pracích prášků s fosfáty byla ukončena od 1. července tohoto roku, výrobci ale mají šanci doprodat své zásoby až do začátku října. Většina již tak ale učinila dříve. "Pro nás neznamená vyhláška žádnou změnu, prodáváme bezfosfátové prací prášky od začátku devadesátých let," řekla Právu manažerka komunikace firmy Henkel Lidija Erlebachová.
Mluvčí společnosti Setuza Marie Logrová řekla Právu, že její firma nevyrábí fosfátové prací prášky od půlky května. "Zásoby jsme kompletně vyprodali," dodala. Ekologické opatření nebude podle výrobců doprovázeno vyšší cenou.
"K navýšení nákladů při výrobě sice dochází, ale ke zdražení zatím nepřistoupíme. Na trhu je takový přetlak a konkurence, že si to nemůžeme dovolit," poznamenala Logrová. Nezvednout ceny slíbily i další společnosti.
Fosfor je jednou ze živin pro sinice, což jsou cyanobakterie, které jsou nebezpečné nejen pro vodní živočichy a rostliny, ale také pro lidi. Podle odhadů stojí fosfáty z pracích prášků za zhruba osminou znečištění vod.

SYTNO/MOŘINA/PRAHA Po sedmi měsících zmizely z areálu bývalého zemědělského družstva v Sytně desítky tun textilního odpadu z Německa. Neodvezl je ale jeho majitel, na své náklady nechal slisované hadry a koberce zlikvidovat vlastník budov, Zemědělské družstvo Mořina (ZD). Majitel odpadu, který měl jednu halu v pronájmu, dostal od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) půlmilionovou pokutu. Po firmě, jejíž zástupci nejsou k nalezení, ji vymáhá celní úřad. "Odpad jsme v minulých dvou týdnech odvezli na nedalekou skládku v Černošíně," řekl ekonom ZD Jiří Hýbl. Desetiaž statisícové náklady bude ZD vymáhat soudně na majiteli odpadu (firmě R. K. M.), ale moc velkou šanci nevidí. Kromě likvidace muselo družstvo areál uklidit a střežit, neboť na textil pořádali od února do června nájezdy stovky lidí z okolí.

PRAHA Vystoupením "Tanec chromých spermií" u sochy svatého Václava v Praze na Václavském náměstí zahájila včera česká pobočka ekologické organizace Greenpeace kampaň za přijetí účinné chemické politiky EU.
Převlečeni do bílých oblečků a pod transparentem "Nedej zahynouti nám, ni budoucím" aktivisté předváděli negativní vliv toxických látek na reprodukční schopnosti člověka. Na spermie působí nepříznivě například některé ftaláty, tedy změkčovadla používaná při výrobě PVC.
Greenpeace chce, aby podobné látky nesměly být používány k výrobě zboží každodenního využití. O definitivní podobě chemické politiky EU, která má nahradit dosavadních 45 evropských předpisů, bude rozhodovat Evropský parlament za měsíc a půl.

Polička - Na vnímání přírody z několika úhlů vsadilo Ekocentrum Skřítek. Říjnový cyklus zahájí v úterý výstava snímků Úžasná příroda v poličské knihovně. Víkend zaměřili pořadatelé na fotografickou dílnu. Po teoretickém úvodu se adepti vydají do přírody, aby v závěrečné diskuzi porovnali pořízené snímky. Den zavěcený stromům završí ekologickou aktivitu poličského ekocentra.

Pardubice - Pardubický kraj zahájil rozsáhlou sanaci staré skládky zemědělských odpadů v Hodoníně u Nasavrk na Chrudimsku. Práce potrvají podle krajského radního pro životní prostředí, zemědělství a venkov Petra Šilara více než dva roky a vyžádají si celkem téměř 65 milionů korun. O vyčištění skládky usiloval Obecní úřad v Hodoníně 15 let.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů