Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo poskytnutí finančního příspěvku z havarijního fondu pro ochranu jakosti vod Středočeského kraje městu Kolín ve výši 473 174 Kč na "doprůzkum" zjištěného havarijního znečištění podzemních vod v lokalitě Kouřim-Molitorov. V uvedené lokalitě bylo znečistění podzemní vody chlorovanými uhlovodíky zjištěno v roce 2003. Nadlimitní koncentrace tetrachlorethylenu a trichlorethylenu v podzemní vodě zde byly poprvé laboratorně stanoveny již v měsíci březnu a v dubnu téhož roku v jímacím vrtu městského vodovodu. "Kontaminovaný vrt byl odstaven a vzápětí začal průzkum s cílem vytipovat možné zdroje kontaminace a určení míry znečistění podzemních vod. Jako potencionální zdroj kontaminace chlorovanými uhlovodíky v lokalitě Molitorov byl označen areál bývalého podniku STROJOBAL," uvedl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí, zemědělství a informatiky Vilém Žák. Vodoprávní úřady a Česká inspekce životního prostředí podle jeho slov situaci klasifikovaly jako havárii na vodách.

Praha - Trápí vás vyhazování nazmačkatelných plastových lahví od nápojů? Váš problém by mohl být brzo vyřešen. Jak informovala MF DNES, od příštího týdne by společnost MaxDrinks měla začít vyrábět lahve "a la harmonika".
Novou lahev lze zmáčknout na čtvrtinu původní velikosti. Nezabírá potom tolik místa při svážení, což by mělo zlevnit její recyklaci.
Do PET lahví zatím společnost MaxDrinks připravuje novou řadu svých výrobků. Mělo by jít o ochucené vody a čaje. Obry na trhu s vodami bude firma k používání nových lahví přemlouvat hůře. Například Mattoni má své vlastní designéry.
Nové víčko i etiketa
Nejen tvar lahve bude ekologický a snadno recyklovatelný. Změní se také etiketa i víčko. Aby na obalu nezůstávalo lepidlo, bude etiketa zavěšená na hrdle. Cena výroby PET lahví i po změnách zůstane stejná.

Na severu Nigérie se v neděli protrhla hráz přehrady. Voda smetla přes 500 domů u hlavního města provincie Zamfara Gusau. Panují obavy, že zemřelo na 40 lidí.
LAGOS - Guvernér Ahmed Yarima uvedl, že hráz už nebyla schopná udržet množství vody, které přinesly přívalové deště v posledních dnech. Kritický nápor vody poškodil hráz, která její tlak už nevydržela.
"Masa vody vypadala jako obrázky tsunami," uvedl guvernér. "Měla dost síly a dost velkou rychlost, porazila a smetla lidi do řeky," dodal ještě.
Guvernér požádal federální vládu o pomoc. Zatím jsou zřizována nouzová přístřeší. Problémem je zásobování města Gusau vodou, protože to zajišťovala právě přehrada.

Evropská komise oznámila, že nevznese žádné námitky proti plánům Ministerstva dopravy České republiky na poskytování státní pomoci dopravcům ve vnitrozemské vodní dopravě na řece Labi. Státní pomoc je určena na kompenzaci ztrát způsobených nedostatečnými plavebními podmínkami. Poskytování státní pomoci je plánováno do roku 2010, kdy má dojít k dokončení plavebního stupně Děčín a tedy i ke zlepšení plavebních podmínek.

Podle zprávy, jež publikoval americký Worldwatch Institute a Centre for American Progress, tvoří podíl obnovitelných zdrojů na celkové energetické spotřebě USA 6%. Řada technologií, které vytvářejí energii z obnovitelných zdrojů, je tak již v současné době, popř. se v blízké době stane konkurenceschopnou ve srovnání s fosilními palivy, které saturují 85% energetických potřeb USA. Od roku 2000 se výroba energie z větrných elektráren v USA ztrojnásobila a momentálně by dokázala uspokojit potřeby 30 mil. Američanů.

Za jediný rok v Severním ledovém oceánu roztálo zhruba 720 tisíc čtverečních kilometrů trvalého ledu. To je přibližně plocha, jakou zabírá americký stát Texas. Informoval o tom na svých internetových stránkách list New Scientist, podle něhož jde možná o způsob, jak Země vzkazuje prezidentovi USA Georgi Bushovi, že globální oteplování nemůže být opomíjeno.
Trvalý led vydrží nejméně přes jedno léto. Většinou je širší než tři metry.

Úpice - Pojízdná výstava Tonda Obal na cestách společnosti EKO- KOM bude od zítřka k vidění ve škole Lány. Pořadatelé děti učí zábavnou formou poznávat a třídit jednotlivé druhy odpadů. Informují o jejich recyklaci. Součástí akce bude seminář pro pracovníky samosprávy a pedagogy ze Svazku obcí Jestřebí hory o možnostech rozšíření tříděného sběru.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů