Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dvaatřicátý festival Ekofilm začíná již příští týden

od 9. do 15. října 2006 v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově
Dvaatřicátý festival Ekofilm začíná již příští týden

Na festival tvůrci přihlásili 124 filmů z 21 zemí světa. Nejvíce – 63 filmů – přišlo z České republiky. Největší zahraniční kolekce filmů přišla z Německa. Dále jsou zastoupeny tyto země: Slovenská republika, Rakousko, Itálie, Bosna – Hercegovina, Francie, Nizozemí, USA, Maďarsko, Norsko, Rusko, Japonsko, Litva, Polsko, Indie, Chorvatsko, Grónsko, Velká Británie, Nový Zéland a Tunis.

Filmy se vyznačují vysokou kvalitou. Několik se jich například vrací k větrné kalamitě v Tatrách, za zmínku stojí také série filmů o tradiční výrobě sýra, nebo o ptačích oblastech. Nechybí ani tradiční přírodní snímky ze zapomenutých míst světa, nebo pořady o zajímavých lidech, životním stylu a návratu k tradičnímu způsobu života.

Téměř polovina přihlášených filmů se dostala do soutěže. Hodnotit je bude pětičlenná mezinárodní porota ve složení: architekt Vlado Milunić, režiséři Ján Oparty (Slovensko) a Michael Havas, kameraman Svatopluk Malý a novinář Zbigniew Krzysztyniak (Polsko).

Všechny přihlášené filmy budou divákům během festivalu k dispozici na přání v projekčních místnostech Mincovny krumlovského zámku a po jeho skončení si je budou moci školy, nebo jiné organizace vypůjčit z festivalového archivu na Ministerstvu životního prostředí.

V loňském roce festival navštívilo 5700 diváků, což je v dosavadní historii festivalu rekordní počet.

Festival bude probíhat od 9. do 13. 10. v Českých Budějovicích v Kině Kotva a na Biologické fakultě Jihočeské univerzity. Od 13. do 15. 10. se přemístí těžiště festivalového dění do Českého Krumlova.

Stejně jako předešlé ročníky, nabídne i letošní Ekofilm kromě soutěžních filmů také promítání dalších zajímavých snímků, semináře, besedy s našimi i zahraničními hosty a jiné doprovodné akce.

Novinkou letošního Ekofilmu je sázení stromků (založení nového lesa), kterého se účastní představitelé festivalu, Ministerstva životního prostředí, představitelé Jihočeského kraje a měst České Budějovice a Český Krumlov. Organizátoři počítají se založením nové tradice festivalu, jejímž výsledkem by měl být „les Ekofilmu“.

„Další novinkou letošního festivalu je také je otevření části programu i pro neslyšící diváky. Převážná většina zahraničních promítaných filmů je opatřena českými titulky, ale otitulkovali jsme i některé slovenské a české snímky,“ říká mluvčí festivalu Veronika Dušková. „Zajímavý bude zejména středeční večer v českobudějovickém kině Kotva, kdy je na programu promítání nového slovenského filmu režiséra Pavola Barabáše „Pururambo“ o dobrodružné cestě do Nové Guineje mezi kanibaly, na který naváže beseda s překladem ve znakové řeči,“ doplňuje ji dramaturgyně Ekofilmu Jitka Radová.

Pozornost jistě upoutají dokumenty Marka Škopa „Iné svety“ (oceněný na MFF Karlovy Vary) a „Cesta za snom“ režiséra Jaroslava Vojtka. Jedná se o dva pohledy na současný život na Slovensku. Svým novým filmem asi překvapí Steve Lichtag, který „Prapodivný svět“ nenašel tentokrát ve vodách oceánu, ale v tůni malého karpatského potůčku.

Kromě promítání filmů se diváci mohou těšit na besedy k filmům. Milým hostem čtvrtečního večera v českobudějovickém  kině Kotva bude herečka Květa Fialová a režisér Viliam Poltikovič. Večer, jehož tématem bude „Člověk a příroda = buddhismus“, uvede režisér Martin Slunečko, který natočil také film „Stále okouzlující a kouzelná Květa Fialová“.

V Českém Krumlově připravujeme povídání a promítání s názvem „Grónsko mnoha tváří“. Manželé Alena a Jaroslav Klempířovi navštívili Grónsko mnohokrát, přivezli dokumentární filmy, fotografie, ale ještě určitě nějaké překvapení.

Připravili jsme i mimosoutěžní předpremiérové promítnutí dokumentu režiséra Davise Guggenheima „Nepříjemná pravda“, ve kterém bývalý viceprezident USA Al Gore varuje před globálním oteplováním. Mimo soutěž budeme promítat také film „Grizzly Man“, příběh experta na medvědy Timothyho Treadwella, který se s přítelkyní stal obětí útoku medvěda grizzly.

Pozvání přijala také režisérka Olga Sommerová, která přiveze jako vzpomínku na režiséra a kameramana Jana Špátu několik jeho 35mm filmů.

Odborný program na Biologické fakultě Jihočeské univerzity vzniká ve spolupráci se studenty BF JU a s organizací Daphne ČR. Připraveny jsou projekce spojené s přednáškami, besedami a workshopy.

V pondělí se budou prezentovat organizace z oblasti životního prostředí s názvem „Nebojte se zeptat, máte koho! Již název napovídá, že se tam každý může dozvědět radu nebo pomoc v tomto oboru.

V úterý se sejdou odborníci na energii, a pod názvem „Máte dlouhé vedení?“ se bude promítat a diskutovat na téma energetických zdrojů. Na univerzitu by měl se svojí přednáškou také zavítat Bruno Comby z Francie, prezident EFN (Ochránci životního prostředí pro jadernou energii).

Středeční odpoledne je věnováno horám a horolezectví. Hosty budou cestovatelé, horolezci, fotografové Rudolf Švaříček a Miroslav Caban.

Ve čtvrtek budou besedovat s diváky režisér Josef Cisařovský a RNDr. Jiří Sádlo, CSc. na téma „Od pralesa k člověku, od člověka k pralesu“.

Kromě toho se zájemci mohou na dvou chystaných seminářích dozvědět vše o dotacích v ekoporadenství a také v rámci „Týdne ekoznačení“ veškeré informace o ekoznačkách a ekologicky šetrných výrobcích. Využití pořadů z filmových festivalů pro environmentální vzdělávání je věnován páteční seminář , který jsme nazvali „Filmy - Festivaly – Ekovýchova = Spojené nádoby? Příklady ze svých zemí přinesou také hosté z festivalu v Lodži a Banské Bystrici.

V letošním festivalovém programu najdete také hudební akce. Mladá zpěvačka Kristýna Peterková vystoupí v pondělí 9. října na zahajovacím večeru v budějovickém kině Kotva a na páteční večer  13. října je připraven   koncert hudebního uskupení „Ivan Hlas trio“ v Zámecké jízdárně v Českém Krumlově.

Oblíbeným doplňkem festivalu jsou výstavy fotografií. Letos budou k vidění dvě: Fotografie manželů Klempířových „Grónsko – kouzelný svět“ budou pozvánkou na jejich povídání o Grónsku. Další výstava bude věnována připravovanému dokumentu „Mír s tuleni“. Kromě fotografií z natáčení filmu, zaměřené na africkou faunu, bylo na festival zapůjčeno 20 černobílých unikátních historických fotografií tuleňů středomořských, pořízených Federicem Patellanim v roce 1951, dokumentujících historii vymírání tohoto nejohroženějšího savce Evropy.“

Slavnostní závěrečný večer s předáváním cen se uskuteční v sobotu 14. října v 19:00 v Zámecké jízdárně v Českém Krumlově. Slavnostní večer bude moderovat Pavel Kříž.

Celou vítěznou kolekci budou moci diváci shlédnout v neděli 15. října. Program festivalu na internetových stránkách   www.ekofilm.cz.

Všechny pořady festivalu jsou určeny pro veřejnost. Vstup na všechny akce Ekofilmu je zdarma.

Akreditační středisko bude od pátku 13. 10. umístěno v Mincovně na II.zámeckém nádvoří krumlovského zámku, akreditovat se na festival  bude možné však již od pondělí 9. 10. v Českých Budějovicích v kině Kotva.

Partneři festivalu:

Ekofilm by se neuskutečnil bez finančních a mediálních partnerů, kterým děkujeme za podporu.

Generální partner: Skupina ČEZ

Hlavní partneři: ČSOB, Česká elektrárenská přenosová soustava, a.s.

Partneři: Hochtief, Aston - služby v ekologii, Severočeské doly, Česká Unigrafie

Mediální partneři: Česká televize, Český rozhlas České Budějovice, Deník – Moje noviny

Oficiální dopravce: Porsche České Budějovice

Festival se koná za podpory Ministerstva životního prostředí, Ministerstva kultury, Jihočeského kraje, měst Český Krumlov a České Budějovice, Evropského sociálního fondu v ČR

Mediální podpora: Radio Faktor, Živa, Ekolist, Literární noviny, FITES

Poděkování za spolupráci: Daphne ČR, Biologická fakulta Jihočeské univerzity, Karlovarské minerální vody, Svaz výrobců vlnité lepenky

Další kontakty:

Veronika Dušková, mluvčí Ekofilmu, duskova@auviex.cz, 775 144 603

RNDr. Jitka Radová, dramaturgyně festivalu, jitka_radova@env.cz, 267 122 432, 602 617 371

Mgr. Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů MŽP, jakub_kaspar@env.cz, 267 122 040, 724 175 927

Marta Váchová, produkce Ekofilmu, vachova@auviex.cz, 241 445 404, 777 190 855

Poznámky:

[1] Vyhlašovatelem festivalu Ekofilm je Ministerstvo životního prostředí, spolu vyhlašovateli pak Jihočeský kraj a města Český Krumlov a České Budějovice a Občanské sdružení Ekofilm. Organizátorem festivalu je agentura Auviex, s.r.o.

Záštitu nad festivalem převzal ministr životního prostředí Ing. Petr Jan Kalaš, hejtman Jihočeského kraje RNDr. Jan Zahradník, primátor statutárního města České Budějovice Doc. RNDr. Miroslav Tetter, CSc., starosta města Český Krumlov JUDr. František Mikeš a Česká komise pro UNESCO.

Ekofilm je nejstarším Mezinárodním filmovým festivalem svého druhu v Evropě a je členem mezinárodního sdružení festivalů o životním prostředí ECOmove International.

Prezidentem festivalu je Prof.RNDr. Pavel Kovář, CSc., děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů