Úterý, 16. dubna 2024

Na zkušenou přijedou až z dalekého Hranicka

Na zkušenou přijedou až z dalekého Hranicka

Čtyřicet zástupců Místní akční skupiny (MAS) Hranicko – Rozvojové partnerství regionu dnes přijede na tři dny sbírat zkušenosti do MAS Český Západ – Místní partnerství.

Prohlédnout si projekty, realizované za podpory Evropské unie, Plzeňského kraje, ale i dalších zdrojů si přijedou zástupci nové místní akční skupiny z Hranicka na Jižní Moravě. Chtějí především poznat, jak se na Konstantinolázeňsku, Stříbrsku a Plánsku osvědčila realizace programů LEADER a fungování spolupráce obcí, neziskových organizací a podnikatelů v rámci MAS Český Západ – Místní partnerství. Během třídenní exkurze navštíví téměř třicet projektů v 11 obcích.

Návštěva začne společnou večeří a prezentací obou místních akčních skupin dnes v 17 hodin v Hotelu Jitřenka v Konstantinových Lázních. „Na tento uvítací večer, kde budeme diskutovat především o fungování spolupráce v jednotlivých regionech a o realizovaných projektech jsou zváni všichni zájemci z našeho regionu,“ řekl Honza Florian z MAS Český Západ, který exkurzi připravuje, „myslím, že prezentace projektů MAS Hranicko bude velmi zajímavá i pro nás. Podařilo se jim uspět například v programu mezinárodní spolupráce INTERREG IIIC, což může být pro náš region velkou inspirací,“ dodal.

V pátek pak účastníci exkurze navštíví Konstantinovy Lázně, Slavice, Kostelec, Stříbro, Černošín a Svojšín a svoji cestu zakončí v Dolních Polžicích v Pizzerii Kryštofa Haranta, kde pro ně, ale i pro všechny členy a příznivce MAS a pro veřejnost, je od 19 hodin připraveno neformální posezení s hudbou. Diskutovat by se mělo především o zapojení podnikatelů do rozvoje regionu. Sdružení RECEPTT zde představí projekt Švamberské stezky chuti a zástupci MAS Hranicko zase svůj projekt certifikace turisticko-zemědělských produktů, nebo fotoworkshop Týden v životě Hranicka.

V sobotu se návštěvníci vydají do Bezdružic a Okrouhlého Hradiště. Zde je bude kromě minikoncertu v kostele, čekat i pohoštění v Restauraci Hadovka s diskusí o možnostech budoucí spolupráce. Na toto závěrečné setkání v pravé poledne je rovněž zvána veřejnost. Program exkurze bude poté pokračovat návštěvou Slavností jablek na Ovčím vrchu a prohlídkou Krasíkova, kde svoji návštěvu ukončí.

Podobnou exkurzi absolvovalo v našem regionu před dvěma týdny třicet tři zástupců MAS Regionu Poodří. „Takové exkurze mohou být pro návštěvníky důležitým impulsem pro další rozvoj, pro nás zase pohledem zvenčí, který nám pomůže odhalit různé nedostatky nebo slabá místa našich projektů. Každopádně je to jeden ze způsobů, jak předat dál naše zkušenosti, získané v programech typu LEADER, podobně jak pro nás své zkušenosti nabídli zástupci irské MAS Duhallow, kterou jsme navštívili na jaře,“ řekl Florian.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů