Pátek, 29. března 2024

Nadace Via ocenila netradiční přístup Skanska k dárcovství

Nadace Via ocenila netradiční přístup Skanska k dárcovství

P r a h a (20. září 2006) – Letošní prestižní ceny Via Bona, které každoročně vyhlašuje Nadace Via, již znají své vítěze. Ocenění v kategorii inovativní přístup k dárcovství získala společnost Skanska CZ za spolupráci s ekologickou Nadací Partnerství. Hodnotitelé ocenili fakt, že vůli ke spolupráci našly dva subjekty, které by díky svému zaměření mohly jít spíše proti sobě. Pozoruhodný je podle poroty také fakt, že nejde jen o prosté peněžní dary, ale o skutečnou oboustrannou spolupráci. Ceny Via Bona, které se udělují ve čtyřech kategoriích, byly v těchto dnech předány pod záštitou amerického velvyslance Wiliama Cabanisse v jeho rezidenci.

„Ekologická nadace a stavební firma – to by mohly být nepřátelé na život a na smrt. My jsme chtěli ocenit to, že tyto dva subjekty se rozhodly spolupracovat – navzájem si předávají zkušenosti a snaží se najít kompromis vyhovující oběma stranám místo toho, aby na sebe útočily," vysvětluje členka poroty Lenka Surotchak ze slovenské Nadace Pontis.

„Jsem rád, že si hodnotitelé všimli toho, že naše aktivity ve vztahu k životnímu prostředí nekončí darovací smlouvou na miliony korun pro grantové programy. Náš vztah k životnímu prostředí se promítá nejen do naší dárcovské strategie, ale například i do provozu kanceláří, systému vzdělávání a odměňování zaměstnanců a dokonce i do našich technologických investic. Tuto orientaci považujeme za strategickou a přináší nám první úspěchy,“ říká generální ředitel společnosti Skanska CZ Zdeněk Burda.

Společnost Skanska CZ již druhým rokem podporuje projekt Strom života Nadace Partnerství, který si klade za cíl výsadbu nových stromů a péči o ně. Postupem času se vztahy ale dále rozšiřovaly a prohlubovaly především v oblasti komunikace ekologických a filantropických témat. V oblasti trvale udržitelného rozvoje spolupracuje Skanska na nejrůznějších odborných a regionálních projektech, které se dotýkají její každodenní činnosti. Skanska vytvořila ve spolupráci s Nadací Partnerství například na míru ušité praktické environmentální školení, kterým postupně prošli zaměstnanci skupiny v České i Slovenské republice.

Skanska se také podílí na řadě ekologických projektů, jako je Energeticky soběstačná obec Kněžice či stavba pasivního domu v jihomoravském Hostětíně.

Příkladné dárce vybírala odborná hodnotící komise z téměř 50 nominovaných firem i individuálních dárců z celé České republiky. Kompletní výsledky naleznete na www.nadacevia.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů