Pátek, 29. března 2024

Paroubek se hodlá sejít s Ambrozkem

Paroubek se hodlá sejít s Ambrozkem

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek oznámil, že se s Liborem Ambrozkem (KDU-ČSL) sejde v "přiměřeném krátkém čase". Reagoval tak na poslancovu ochotu podpořit případnou vládu ČSSD.


"Libor Ambrozek spolupracoval se mnou ve vládě, jejímž jsem byl předsedou, a byla to velmi plodná spolupráce. Já bych s ním také rád spolupracoval do budoucna," uvedl Paroubek.


Bývalý ministr životního prostředí Ambrozek se spolu s dalšími dvěma lidoveckými poslanci Miroslavem Kalouskem a Ladislavem Šustrem nezúčastnil hlasování o důvěře kabinetu šéfa ODS Mirka Topolánka, hlasování dopadlo 96 ku 99 v neprospěch menšinového kabinetu.


Paroubek dodal, že jeho strana hodlá v blízké době jednat se všemi parlamentními politickými stranami. Začátek jednání hned dnes však vyloučil.


Kasal se dušuje, že lidovci vládu tolerovanou komunisty nepodpoří
Úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal si je stoprocentně jist, že žádný lidovecký poslanec nebude podporovat nebo tolerovat jakoukoli vládu, která by se opírala o hlasy komunistů. Kasal tím reagoval na výroky svého stranického kolegy Ambrozka.


Kasal připomněl, že lidovci mají stranické usnesení, které vylučuje podporu nebo toleranci vládě, která by se opírala o hlasy KSČM. "V tomto kontextu je třeba ta vyjádření brát," zdůraznil Kasal. Ambrozek odpoledne před novináři zdůraznil, že podpora ČSSD by musela být odsouhlasena stranickými orgány. "Předpokládám, že KDU-ČSL, pokud bude oslovena tím, kdo bude mít právo sestavovat vládu, tak by měla být připravena jednat se všemi demokratickými stranami, tedy i s ČSSD," řekl.


Nelze nabízet jenání a současně útočit, tvrdí Bursík
Předseda Strany zelených Martin Bursík sdělil, že se sociálními demokraty je ochoten jednat o přehodnocení postoje ČSSD k zeleným. "Od počátku volební kampaně jsme zažívali kontinuální útoky na zelené. Nelze současně nabízet jednání a současně útočit," řekl.


ČSSD by si proto podle Bursíka měla ujasnit, zda chce nadále útočit, či zda chce diskutovat. "Kdyby se nám v jednání podařilo napravit vztahy tak, abysme se k sobě chovali navzájem slušně, tak to by byl úspěch. Pokud by ale měla být obsahem jednání nabídka nějakého mocenského uspořádání, tak to asi nepůjde, protože mezi tím straší pořád ti komunisté," doplnil.


Paroubek: Počítáme s příležitostí sestavit vládu
Paroubek také potvrdil, že jeho strana rozhodně počítá s tím, že dostane po ODS příležitost sestavit vládu i ona. "Já pokud bych neměl zajištěnou většinu hlasů, tak je zřejmé, že bych do takového pokusu ani nešel," uvedl a dodal, že ČSSD bude usilovat o vlastní levostředový pokus, o menšinovou vládu sociální demokracie.


Sociální demokracie má zároveň v plánu znovu zvolit předsedu Poslanecké sněmovny, aby její nynější šéf Miloslav Vlček (ČSSD) zastával tuto funkci bez jakýchkoliv podmínek. Ten totiž musel při zvolení slíbit, že odstoupí, pokud dojde na třetí jmenování premiéra, které je v kompetenci šéfa sněmovny.


Jak se domnívá místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, taková "převolba" předsedy sněmovny by byla příležitostí pro ČSSD předvést, že má ve sněmovně většinu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů