Pátek, 19. dubna 2024

Premiér Topolánek přijede sázet první stromy lesa Ekofilmu

Premiér Topolánek přijede sázet první stromy lesa Ekofilmu

Předseda vlády Mirek Topolánek se zúčastní první akce letošního 32. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Ekofilm [1]. Přijede v pondělí  9. října v 11:00 do Slupence u Českého Krumlova, kde se zapojí do výsadby prvních stromků budoucího lesa, který symbolicky ponese jméno festivalu [2].

„Pokud vím, bude Mirek Topolánek prvním premiérem, který festival v jeho více než třicetileté historii navštíví,“ říká Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů MŽP, které je hlavním vyhlašovatelem festivalu. Účast již potvrdil také prezident festivalu profesor Pavel Kovář, hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník, starosta Českého Krumlova František Mikeš či senátor Tomáš Jirsa.

Festival neoficiálně zahájí právě vysazování prvních stromků budoucího „lesa Ekofilmu“ ve Slupenci. Oficiální zahájení se koná rovněž v pondělí, od 20:00 v kině Kotva v Českých Budějovicích. Festival otevře americký dokument režiséra Davise Guggenheima Nepříjemná pravda. Věnován je problematice klimatických změn a jednu z hlavních rolí v něm „hraje“ bývalý americký viceprezident Albert Gore [3]. Film poběží na Ekofilmu v české předpremiéře – oficiální premiéra je plánována na Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava 2006 na konci října [4]. Projekci doplní hudební vystoupení Kristýny Peterkové [5].

Ekofilm pokračuje až do 12. října v Českých Budějovicích, 13. října se festivalové dění přesune do Českého Krumlova, kde budou v sobotu 14. října v 19:00 také slavnostně vyhlášeny výsledky festivalové filmové soutěže. Úplný program všech akcí 32. ročníku MFF Ekofilm najdete na stránkách festivalu na adrese www.ekofilm.cz. Vstup na všechny akce je zdarma.

Další kontakty:

Veronika Dušková, mluvčí Ekofilmu, duskova@auviex.cz, 775 144 603

RNDr. Jitka Radová, dramaturgyně festivalu, jitka_radova@env.cz, 267 122 432, 602 617 371

Mgr. Jakub Kašpar, ředitel odboru vnějších vztahů MŽP, jakub_kaspar@env.cz, 267 122 040, 724 175 927

PhDr. Zuzana Lufinková, produkce Ekofilmu, ekofilm@auviex.cz, 241 445 404, 602 132 126

Poznámky:

[1] Vyhlašovatelem festivalu Ekofilm je Ministerstvo životního prostředí, spolu vyhlašovateli pak Jihočeský kraj a města Český Krumlov a České Budějovice a Občanské sdružení Ekofilm. Organizátorem festivalu je agentura Auviex, s.r.o.

Záštitu nad festivalem převzal ministr životního prostředí Ing. Petr Jan Kalaš, hejtman Jihočeského kraje RNDr. Jan Zahradník, primátor statutárního města České Budějovice Doc. RNDr. Miroslav Tetter, CSc., starosta města Český Krumlov JUDr. František Mikeš a Česká komise pro UNESCO.

Ekofilm je nejstarším Mezinárodním filmovým festivalem svého druhu v Evropě a je členem mezinárodního sdružení festivalů o životním prostředí ECOmove International.

Prezidentem festivalu je Prof.RNDr. Pavel Kovář, CSc., děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

[2] Prosíme účastníky pondělního sázení stromků, aby počítali s tím, že od místa srazu (v 11:00) u restaurace jezdeckého klubu ve Slupenci bude třeba absolvovat část cesty pěšky v lesním terénu. Vhodné je tedy neformální či sportovní oblečení a zejména boty do terénu.

[3] Oficiální stránky filmu na adrese www.climatecrisis.net, trailer je možné shlédnout na adrese www.climatecrisis.net.

[4] Viz stránky festivalu na adrese www.dokument-festival.cz.

[5] Viz www.kristynapeterkova.com.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů