Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš jednal s komisařem Dimasem

Ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš jednal s komisařem Dimasem

Hlavním účelem dvoudenní cesty ministra životního prostředí Petra Jana Kalaše do Bruselu bylo setkání s evropským komisařem pro životní prostředí Stavrosem Dimasem.

 

Ministr Kalaš informoval o přípravě Národního alokačního plánu, který Česká republika hodlá dokončit a předložit Evropské komisi nejpozději letos v prosinci, a o stavu jednání se všemi zájmovými skupinami

 

Dalším zásadním tématem byl návrh Směrnice o odpadech. Ministr zdůraznil zásadní zájem ČR na zpřísnění a zpřesnění definice energetického využití odpadů a na rozšíření principu blízkosti a soběstačnosti v oblasti nakládání s odpady tak, aby ČR mohla nadále bránit dovozu zahraničních odpadů do českých skládek a spaloven. Vysvětlil důvody, které k tomu vedou a vyjádřil naději, že EK bude připravena naše argumenty a návrhy vzít v úvahu při projednávání návrhu směrnice v Radě.

 

V neposlední řadě byl diskutován program nadcházející Rady EU pro životní prostředí dne 23. 10. 2006.

 

Ministr také informoval o přípravách ČR na předsednictví EU v roce 2009 a připravenost české strany úzce spolupracovat s Evropskou komisí.

 

Během návštěvy Bruselu proběhla také schůzka s generálním ředitelem DG REGIO Grahamem Meadowsem, během níž oba partneři diskutovali kroky pro zajištění efektivního a včasného čerpání z fondů EU v oblasti životního prostředí ve finančním období 2007 – 2013.

 

Ministr Kalaš se rovněž setkal s Karlem-Heinzem Florenzem, předsedou Výboru pro životní prostředí, zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu, se kterým diskutoval aktuální témata v EU a spolupráci s Evropským parlamentem. Následně proběhlo setkání s několika českými europoslanci ohledně prohloubení spolupráce. 

 

Jednání s generálním tajemníkem evropské nevládní organizace European Environment Bureau Johnem Hontelezem se soustředilo na téma spolupráce a navázání dialogu s EEB dalšími nevládními ekologickými organizacemi v klíčových otázkách životního prostředí a udržitelného rozvoje v EU i v širším mezinárodním kontextu. Ministr také zmínil současné priority MŽP a přípravu ČR na předsednictví EU v roce 2009.

Při své návštěvě Bruselu byl ministr Kalaš přijat rovněž komisařem pro zaměstnanost a sociální otázky Vladimírem Špidlou. Hovořili spolu o aktuálních problémech v  životním prostředí, zejména však o otázkách, souvisejících s přípravou Národního alokačního plánu a procesu jeho schvalování v orgánech EU.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů