Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu 250 tisíc korun společnosti Slansped za nelegální skládku odpadu v Martiněvsi na Litoměřicku. Firma se odvolala.
Komunální odpad a balíky textilu se začaly v Martiněvsi hromadit u únoru. Podle starosty Jaroslava Kaliny odpad dosud nezmizel.
Slansped je již druhou firmou, které ústečtí inspektoři pokutu uložili. V dubnu inspekce postihla desetimiliónovou pokutou společnost BAU 24 za ukládání německého odpadu v Libčevsi na Lounsku.

Přestože lidovci vládu Mirka Topolánka většinově podpořili, tři jejich poslanci odešli při hlasování o důvěře ze sálu. Byli to expředseda Miroslav Kalousek, bývalý ministr životního prostředí v Paroubkově vládě Libor Ambrozek a Ladislav Šustr. Všichni tři ale odmítají, že by v rámci své strany mohli sehrát roli trojských koní sociální demokracie.
A to i přesto, že poslanec Libor Ambrozek ve včerejším vydání MF Dnes řekl, že případná podpora menšinové vlády ČSSD opřené o komunisty sice není na pořadu dne, ale zcela ji vyloučit nemůže.
"Je to otázka diskuse," řekl podle MFD Ambrozek.
Včera ale už nezvedal telefon a jeho veškerá komunikace s redakcí HN se omezila na jedinou esemesku.
HN: Skutečně byste podpořil menšinovou vládu sociálních demokratů, která by se opírala o komunisty?
S Jiřím Paroubek se individuálně sejít nehodlám. Jednání o vládě jsou záležitostí vedení stran.
KDU by měla být připravena k jednání se všemi demokratickými stranami.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve čtvrtek ve filipínské Manile vydala prohlášení, v němž vyzvala vlády, aby zlepšily kvalitu ovzduší ve svých městech. Upozornila, že znečištěné ovzduší předčasně zabíjí dva miliony lidí ročně.
Emise známé jako PM10 jsou látky, jejichž součásti jsou menší než deset mikrometrů a jsou příliš malé na to, aby je mohly přefiltrovat nos či hrdlo. Znečištění PM10 je způsobeno spalováním fosilních a jiných druhů paliv.

Nová mladoboleslavská cyklostezka vznikla podél frekventované silnice mezi příměstskými částmi Hejtmánka a Bezděčín. Je jednou z mála komunikací pro cyklisty v Mladé Boleslavi, které jsou skutečně odděleny od autodopravy. V následujících letech by proto měly ve městě přibývat další kilometry cyklostezek.
Stezka je dlouhá 1,5 kilometru, stavbaři ale musí ještě v následujících dnech asi 400 metrů z této trasy dokončit.

CAPE CANAVERAL - Kúsok vesmírneho odpadu zasiahol počas nedávnej misie raketoplánu Atlantis jeden z jeho chladiacich panelov, v ktorom zostala malá diera. Vo štvrtok to oznámil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).
Poškodenie raketoplánu vesmírnymi troskami je jednou z hlavných bezpečnostných starostí NASA po tom, čo sa vo februári 2003 pri návrate na Zem rozpadla Columbia, poškodená izolačnou penou, ktorá sa z hlavnej palivovej nádrže odtrhla po štarte a narušila ochranný tepelný štít.
Dieru v chladiči s priemerom asi 0,25 centimetra objavili počas rutinných inšpekcií po pristátí. Atlantis sa po 12-dňovej misii bezpečne vrátil 21. septembra a poškodenie si na obežnej dráhe nevšimli napriek trom intenzívnym kontrolám. Tie sa sústredili na tepelný štít.
Napriek tomu, že chladič je pre raketoplán dôležitý pre kontrolovanie teploty, kovové panely sú pri pristávaní zložené v nákladovom priestore a nie sú vystavené vysokým teplotám, ktoré vznikajú pri trení stroja o atmosféru.

Německá novela zákona o obnovitelných energiích z 1. 8. 2004 vytvořila pro elektřinu z biologického odpadu lepší sazby při odbytu. Teplo vyrobené z biologického odpadu navíc získalo na ceně narůstajícími cenami energií. Technologie levného kompostování, zejména na malých odlehlých místech, doplácejí na zvyšující se ceny přepravy a kvůli ustanovením technického návodu pro vzduch ztrácejí na atraktivnosti.
Anaerobní digesce biologického odpadu se za nových ekonomických podmínek vyplácí – vedle základní platby stanoví zákon bonusy, které lze nárokovat kumulativně. Vyplácejí se za použití obnovitelných surovin a kejdy jako substrátu (tzv. bonus nawaRo), použití vyrobeného tepla jako užitkového tepla mimo zařízení na bioplyn (bonus KWK) a použití „technologií obzvlášť energeticky efektivních a tím pádem šetrných pro životní prostředí“.
Při nároku na úplatu se předpokládá, že elektřina byla vyrobena v zařízení, které zpracovává výhradně biomasu ve smyslu nařízení o biomase. Elektrorozvodné firmy jsou povinny elektřinu odebírat a zaplatit. Tato povinnost trvá dvacet let od uvedení zařízení na bioplyn do provozu.

Čína vyčlenila z ústředního rozpočtu více než 3 miliardy čínských juanů na úpravu půdy na severovýchodě země, klesající následkem těžby uhlí, uvedl to předseda kanceláře Státní rady pro oživení severovýchodní Číny Zhang Guobao.
Severovýchodní oblasti představují významnou čínskou základnu kamenouhelného průmyslu a tvoří více než desetinu celostátní těžby. Rozsáhlá půda klesající následkem těžby vážně ohrožuje životní bezpečnost místních obyvatel. V této souvislosti čínská vláda začala v r. 2002 podnikat rozsáhlou úpravu, včetně rekonstrukce a upevnění obytných domů, poškozených škol, nemocnic, silnic a vodovodů.
Úprava půdy má být dokončena ke konci letošního roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů