Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Apex, Severná Karolína (SITA/AP) - Vyše 17 tisíc obyvateľov amerického mesta Apex evakuovali potom, čo požiar a séria výbuchov v továrni na likvidáciu nebezpečného odpadu zamorili ovzdušie hustým čiernym dymom a škodlivými plynmi. Predpokladá sa, že v továrni EQ Industrial Services neboli nijakí zamestnanci, keď vo štvrtok večer došlo k výbuchom.
Očistiť ovzdušie pomohol dážď, ale starosta Keith Weatherly povedal, že nikto z evakuovaných obyvateľov sa nesmie vrátiť domov, kým požiar nebude zlikvidovaný. V piatok v noci pod zrútenou strechou továrne horelo na troch miestach.
Továreň bola zameraná na likvidáciu rôzneho priemyselného odpadu vrátane farieb, rozpúšťadiel a pesticídov. Príčina požiaru nebola hneď známa. "Príčinu požiaru je veľmi ťažké určiť, pretože sem dovážame mnoho rôznych druhov odpadu," povedal Robert Doyle, hovorca firmy EQ Industrial Services. V továrni je zamestnaných približne 25 ľudí, ale podľa hovorcu firmy, všetci z práce odišli vo štvrtok večer.

Praha - V Praze je další sběrný dvůr, kam mohou obyvatelé odkládat většinou zdarma různý odpad. Dvůr byl dnes otevřen v ulici Ke Kotlářce v Praze 5. V současnosti mohou obyvatelé zdarma využívat 11 sběrných dvorů magistrátu, informoval magistrát.
Pracovníci dvorů přijímají například objemný odpad, jako je nábytek, staré elektrospotřebiče, biologický odpad, nebezpečný odpad a stavební suť. Platit se musí za pneumatiky, a to 25 korun za kus, a za suť v případě, že je její objem větší než metr krychlový. Pouze za úhradu mohou dvory využívat podnikatelé.
Sběrné dvory jsou otevřeny ve všedních dnech od 08.30 do 17.00, v létě o hodinu déle. V sobotu do nich lidé mohou nosit odpad od 08.30 do 15.00. Kromě magistrátu provozují své sběrné dvory radnice Prahy 4, 6 a 15. V nich mohou zdarma odkládat odpad jen místní obyvatelé.

Vzhledem k častým případům znečistění životního prostředí, Čína provádí důkladnou kontrolu podniků, které způsobují největší znečištění.
Zástupce vedoucího úřadu pro kontrolu životního prostředí čínského státního úřadu pro ochranu životního prostředí Chen Shanrong dnes sdělil, že čínské organizace pro ochranu životního prostředí provádějí příslušnou celoplošnou prověrku v různých oblastech státu. V současnosti podněcují místní vlády, aby pokračovaly ve zvláštní kontrole ochrany životního prostředí. Chemické podniky a další podniky s vysokou mírou znečistění životního prostředí budou v pořadí první.
Do konce června letošního roku celkem 110 tisíc pracovníků ochrany životního prověřilo více než 30 tisíc podniků s více než 2500 velkými projekty.

Mělník - K velkému požáru v mělnickém přístavu museli ve čtvrtek večer vyjíždět mělničtí hasiči. Plameny šlehaly z dřevěného přístřešku těsně u hlavní silnice.
Požár skladiště všemožného odpadu zachvátil před osmou hodinou večer. "Na místě jsme zasahovali téměř až do půlnoci," uvedl vyšetřovatel mělnických hasičů Daniel Treml.
Kvůli přístupu k místu museli hasiči položit drátěný plot u silnice a do areálu vnikali s dýchací technikou. Škody na okolních objektech dosáhly pouze jednoho tisíce korun.
Příčinu požáru zatím hasiči vyšetřují. Pravděpodobné ale zůstávají dvě varianty. Odhozený nedopalek, nebo záměr. Podle tamních obyvatel byl přístřešek dlouho nevyužívaný a na ploše dělal jen ostudu.

PRAHA - Vítězné snímky fotografické soutěže Ekologie v Objektivu s tematikou Země mění svou tvář jsou od tohoto týdne až do konce roku vystaveny na letišti Ruzyně v novém terminálu Sever.
Denně budou alarmovat před důsledky zacházení s přírodou desetitisíce lidí. „Akce má otevřít oči i srdce těm, kteří zůstávají dále lhostejní vůči změně životního prostředí. Je zodpovědností všech přistupovat k přírodě citlivě,“ upozorňuje pořadatel soutěže Dirk Schade ze společnost Bayer. „Nejdříve přírodu zničíme a teprve to, co zbude, začneme chránit,“ řekl autor vítězného snímku Zdeněk Veselý. Soutěž získala záštitu ministra životního prostředí ČR a OSN.

Čína bude nadále upevňovat environmentální monitorování a kontrolu nad hospodářským využitím moře. Příští měsíc totiž vstoupí v platnost Předpisy o prevenci znečištění mořského prostředí, vyplývajícího z mořských investičních projektů.
V těchto letech se neustále zvětšoval počet mořských projektů, k nimž patří stavba nadmořských silnic a železnic, těžba ropy a plynu, těžba podmořských nerostů, atd. Každý rok přibylo asi 400 takových projektů, což negativně ovlivnilo mořský ekosystém.

Ministerstvo životního prostředí se chystá požádat vládu zhruba o 48,2 miliónu korun na odstranění povodňových škod v Krkonoších. Kabinet by o přidělení peněz měl rozhodovat ve středu. Přívalové deště a následná stoletá voda zasáhly celé území národního parku. Státní rozpočet má letos na opravy po záplavách a na protipovodňová opatření pět miliard.

Po necelých šesti měsících relativního klidu zablokovali v neděli hodinu po poledni rakouští aktivisté ze sdružení Atomstop česko-rakouský hraniční přechod Wullowitz-Dolní Dvořiště. Několikahodinovou protestní akcí chtěli organizátoři upozornit na časté závady elektrárny.
Expertní komise odhalila koncem roku 2005 v elektrárně bezpečnostní nedostatky, které prý nebyly řešeny, uvedl člen hornorakouského sdružení Manfred Doppler. Vedení temelínské elektrárny s uvedenými důvody nesouhlasí. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář uvedl, že rakouští odborníci mají šanci posoudit bezpečnostní otázky přímo na místě v provozu.
"V Rakousku se změnila vláda a aktivisté chtěli vítězné straně SPÖ připomenout její předvolební sliby. Tedy obnovení dialogu obou zemí o Temelínu. Protest na hranicích si vybrali proto, že přitáhne největší pozornost," uvedl předseda občanské iniciativy pro životní prostředí Pavel Vlček, který během blokády zastupoval na přechodu jihočeské aktivisty.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů