Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Klatovy získaly téměř dvouhektarový areál bývalých velkoskladů potravin Taroko, kde vybudují průmyslovou zónu. Do tří let tam radnice přesune zázemí odpadového hospodářství. Investice do úprav dosáhnou minimálně 15 miliónů. Město dále připravuje průmyslovou zónu Chaloupky u letiště ve směru na Nepomuk.

Pondělní liberecká příloha Mladé fronty Dnes informuje, že lidé v Turnově - Daliměřicích sepsali dvě petice proti nadměrnému hluku z továrny Ontex.
Petici občané odeslali na krajskou hygienickou stanici, která provedla v blízkosti továrny měření hluku. Jeho výsledek ale nechtěla mluvčí hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová zveřejnit.
"Z měření vyplývá, že hluk přesahuje povolenou normu pro noční hodiny asi o pět decibelů," potvrdil deníku prokurista firmy Ontex Jiří Lukeš

Zlín - Malá vodní elektrárna vznikne na jezu u Bohuslavic nad Vláří. Postaví ji tam obec, práce začnou ještě v říjnu. Elektřinu začne zařízení do veřejné sítě dodávat zřejmě v červnu příštího roku. Náklady činí kolem osmi milionů korun, zhruba pět milionů poskytla Evropská unie. Obec chce vyrobenou elektřinu prodávat a očekává roční výnosy minimálně ve výši tří set tisíc korun. Podle starosty obce Jiřího Slováka peníze nejdříve poputují na splácení půjčky, kterou si obec musela na úhradu části nákladů vzít. Poté se stanou tržby příjmem obecního rozpočtu. " Můžeme je použít například na opravy místních komunikací," míní Slovák. Myšlenka postavit na jezu dokončeném v roce 1953 malou vodní elektrárnu se objevila už dřív, jez ale tehdy sloužil pro odběr užitkové vody pro nedaleký průmyslový areál. Dotaci se obci podařilo získat z programu Interreg, který je mimo jiné určen pro zrcadlové projekty na české a slovenské straně hranice. Partnerem Bohuslavic je obec Lomná.

Budova vzdelavaciho strediska Centrum Veronica Hostetin dostavena
Po sesti mesicich usilovne stavebni, organizacni a koordinacni cinnosti je budova Centra pripravena na slavnostni otevreni, ktere se uskutecni dvoukolove: oficialne v utery 24. rijna a neformalne o vikendu 11.-12. listopadu (na mezinarodni svatek Dny pasivnich domu). Od techto dnu tedy budou mit navstevnici hostetinskych ekologickych projektu a pracovnici ZO CSOP Veronica v Hostetine k dispozici zazemi v nove budove, ktera sama je ukazkou ekologickeho stavitelstvi a zamereneho na maximalni energetickou uspornost zarazujici budovu do kategorie pasivni dum.
Od otevreni bude Centrum Veronica Hostetin nabizet seminare a kurzy zamerene na ekologicke souvislosti zivota jednotlivcu i celych obci, bude zaroven slouzit ucelum kulturnim, spolecenskym, turistickym a bude poskytovat prostor pro aktivni vyuziti volneho casu.
Investice do stavby ve vysi 23 mil. Kc pochazi z vetsi casti z prostredku EU – ze Spolecneho regionalniho operacni programu (SROP) a SFZP.
Podrobnejsi informace najdete na http://hostetin.org/stavba-centra.

Šest měst z Evropy a Kanady se rozhodlo společně zakoupit autobusy na vodíkový pohon pro městskou hromadnou dopravy na jejich území. Jedná se o města, která se účastnila projektu CUTE (Clean Urban Transport for Europe). Jedná se konkrétně o Amsterdam, Barcelonu, Berlín, provincii Britská Kolumbie, Hamburk a Londýn. Tato hromadná poptávka je dalším signálem pro výrobce autobusů, že pro tento typ přepravních prostředků existuje reálný trh a rozvoj vodíkové technologie není utopií.

Ropné znečištění dolního toku Dunaje je v podstatě zlikvidováno, uvedl to včera rumunský ministr prostředí a vodní správy Sulfina Barbu.
Test jakosti vody údajně ukazuje, že kdysi znečištěná voda už nepřinese nebezpečí ani vodním živočichům, ani obyvatelům na obou březích Dunaje.
1. října došlo k úniku ropy z chemického závodu Prahovo na srbském území. Poté vznikla na hladině dolního toku Dunaje ropná skvrně velkého rozsahu. Její největší šíře činila 300 metrů a délka 54 kilometrů.

Lukov - Naučnou přírodovědnou stezku se sedmi zastávkami otevřeli v pátek členové zlínského Ekocentra Čtyřlístek v okolí Lukova na Zlínsku. Na trase dlouhé skoro osm kilometrů se turisté mohou seznámit s rostlinami, zvířaty i s rozličnými geologickými útvary. Jedna z postranních odboček vede i k hradu.
Starosta obce Karel Beneš si vznik stezky pochvaluje. "Je dobře, že se u nás něco takového zrealizovalo. Na podporu turistického ruchu v obci si snad nemůžeme přát nic lepšího," myslí si Beneš.
Nová lukovská stezka vznikla na místě staré, kterou v roce 1992 vybudovali členové Českého svazu ochránců přírody Zlín.

OMD Snapshot se tentokrát zaměřil na biopotraviny a ekologické zemědělství. Studie konkrétněji zkoumala jejich oblibu u české společnosti, frekvenci nákupu a názory na tento druh potravin. Přibližně dvě třetiny populace se někdy setkaly s nějakým produktem ekologického zemědělství označeného ochrannou známkou bio. Lidé velmi často spontánně uváděli mléčné výrobky, zeleninu nebo maso. Co se týká nákupu, biopotraviny alespoň jednou koupilo 56 % lidí, z nich přibližně každý čtvrtý člověk je kupuje alespoň 2x měsíčně nebo častěji. Biopotraviny mají v oblibě o něco více mladí lidé než starší a více ženy než muži. OMD Snapshot je unikátní on-line systém k rychlému získávání aktuálních informací z trhu, které jsou zjišťovány na reprezentativním panelu internetové populace ČR na vzorku 600 lidí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů