Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve Spojených státech amerických vzniká nová skupina konzumentů. Říká se jim LOHAS a není to žádný kroužek mrzoutů. Výzkumníci mluví v jejich spojitosti o megatrendu, protože by jím s klidem mohl být každý čtvrtý obyvatel USA. LOHAS je zkratka Lifestyle of Health and Sustainability, tedy něco jako uskupení vyznávající zdravý životní styl vedoucí k dlouhé životnosti. Nákupní chování jeho členů odpovídá zásadám zdravé stravy a dlouhověkosti, což vede americké podniky k přehodnocení jejich myšlení. Díky tomuto konzumnímu stylu totiž neustále stoupá poptávka po zdravých a ekologických výrobcích vyrobených v tzv. fair play, tedy ve spravedlivých sociálních podmínkách. Jakýmisi prominentními vývěsními štíty pro USA jsou George Clooney a Julia Robertsová, v Evropě tento přístup k životu tak daleko ještě nezašel. První vlaštovkou by mohl být neustále rostoucí trend obliby biovýrobků. Jistou předzvěstí by mohly být profesionálně vedené moderní biosupermarkety.

České Budějovice - Zloděj vykácel v Novohradských horách na Českobudějovicku 187 dubů. V přírodním parku ohrozil krajinný ráz přírody a majitelce způsobil škodu 450 000 korun. "Policisté případ vyšetřují jako krádež a ohrožování a poškození životního prostředí," řekla včera českobudějovická policejní mluvčí.
Podle ní vyšetřují kriminalisté na Českobudějovicku několik podobných případů ročně, škoda však nebývá tak vysoká. Na Prachaticku řeší policisté od začátku června krádeže 621 krychlových metrů dřeva za více než 849 500 korun.
"Zloději nejčastěji pokácí a odvezou vzrostlé stromy, ale dřevo mizí i z lesních skládek, kde ho mají lesníci připravené k odvozu. Na krádeže tak velkého rozsahu je přitom potřeba těžká technika," uvedla prachatická policejní mluvčí.
Policisté většinou nezjistí přesné datum krádeže, majitelé ji hlásí i s několikatýdenním zpožděním.

Kvůli tomu, že se z Mount Everestu stává čím dál větší smetiště, chystají se skupiny ekologů odstartovat kampaň za radikální řešení - dočasné uzavření nejvyšší hory na světě pro lezení a treking.
Píše o tom britský deník The Guardian

Olomoucká radnice chce zřídit novou skládku, na kterou by byl svážen biologický odpad z města. Kompostárna má vzniknout na ploše 0,38 hektaru v prostoru zrekultivované skládky komunálního odpadu v Grygově, kde město vlastní většinu pozemků.

TURNOV - Dvojici petic protestujících proti údajně nadměrnému hluku čelí firma Ontex v Turnově-Daliměřicích.
Obyvatelé rodinných domků oddělených od výrobce hygienických potřeb od letošního léta novým silničním obchvatem a zahrádkářskou kolonií, vidí původ hlavně nočního hluku ve výrobních halách Ontexu.

KROMĚŘÍŽ Radnice v Kroměříži vyzve své obyvatele k větší ochraně současné i nově vysazované zeleně. Město totiž trápí především ničení mladých stromků, které vysazuje v ulicích i parcích.
K větší ochraně přírody město občany vybídne prostřednictvím různých aktivit, které se uskuteční během osvětové a ekologické kampaně nazvané Rok stromu. Kampaň odstartuje 19. října Dnem stromů a potrvá rok. "Město se snaží vysazovat celá nová stromořadí. Některé mladé stromy však bývají záhy poničené a nás to velmi mrzí. Navíc nevíme, kdo to dělá, zda mladí lidé nebo jiní vandalové, kteří se například vrací z restaurací," řekla místostarostka Jitka Dvořáková.
Proto město během roku připraví ve spolupráci s neziskovými organizacemi a dalšími partnery řadu aktivit, které by měly lidi přimět k větší ochraně přírody, především stromů. Děti se například zapojí do výtvarných, pěveckých či literárních soutěží. V ulicích města vysadí mladé stromky nebo se utkají v národním kole soutěže Mladý zahrádkář. Pro dospělé jsou připraveny například ankety o nejhezčí strom města, cyklus přednášek či promítání filmů. Lidé se zapojí i do úklidu lesa zvaného Barbořina nebo poznají práce stromolezců. Kampaň příští rok zakončí přehlídka výpěstků místních zahrádkářů.
Kroměříž převezme pomyslnou štafetu po Strakonicích, kde společně s Nadací Partnerství myšlenka zasvětit jeden rok života stromům loni vznikla.

Brno - Brněnští radní schválili smlouvu, podle které bude Brno a Státní fond životního prostředí finančně podporovat projekt rekultivace černovické skládky. " Projekt je unikátní. Chceme udělat zelenou plochu z deseti hektarů ekologicky zatíženého území," uvedl náměstek primátora Miroslav Hošek. Město na to dá 27 milionů korun.

Wal-Mart oznámil své plány testovat všech svých 60 tisíc dodavatelů po celém světě ve schopnosti vyvinout nové obaly a podpořit obnovitelné zdroje energie. Tato iniciativa, která by měla začít v roce 2008, byla vytvořena z důvodu redukce nákladů na obaly, a to o 5 %. Dalším důvodem bylo snížení množství odpadu mířícího na skládky. Iniciativa má rovněž za cíl uchránit atmosféru od 667 tisíc metrických tun oxidu uhličitého. Pro představu je to stejné množství, jako kdyby na silnice ročně nevyjelo 213 tisíc nákladních aut a spálilo se o 323,8 tisíc tun uhlí a 66,7 milionů galonů dieselu méně. Samozřejmě že tato iniciativa přinese i redukci nákladů Wal-Martu. Podle plánu by to mělo být 11 miliard dolarů pro obalový průmysl a 3,4 miliard pro samotný Wal-Mart. V listopadu společnost představí více než 2 tisícům dodavatelů privátních značek své podmínky. Výsledky budou k dispozici i pro nakupující.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů