Úterý, 16. dubna 2024

Ministři životního prostředí a dopravy se shodli na cestách k omezení vlivů dopravy na životní prostředí

Ministři životního prostředí a dopravy se shodli na cestách k omezení vlivů dopravy na životní prostředí

Ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš se včera setkal s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Shodli se na základních opatřeních ke snižování znečištění z dopravy a k omezování vlivu připravovaných velkých dopravních staveb na životní prostředí. Za vážný problém považují oba ministři znečištění oxidy dusíku a jemným prachem, které v poslední době narůstá zejména díky rostoucí dopravě.  

 

Cílem spolupráce ministerstva dopravy a ministerstva životního prostředí je především zefektivnění výstavby dopravní infrastruktury. Oba resorty proto budou systematicky spolupracovat na rychlém výběru dopravních tras  vhodných z hlediska dopravního i z hlediska vlivu na životní prostředí, které budou maximálně vycházet vstříc potřebám občanů.

„Nabídl jsem panu ministrovi Řebíčkovi odbornou kapacitu organizací v resortu životního prostředí především v oblasti měření kvality ovzduší a zjišťování konkrétních příčin jeho zhoršování. Shodli jsme se na tom, jak budeme postupovat při přípravě variant jednotlivých  dopravních staveb tak, abychom maximálně omezili jejich vliv na přírodu a životní prostředí. Zahájili jsme otevřený dialog o podobě mýtného a dalších ekonomických nástrojů,“ uvedl ministr Kalaš.

Ministr Řebíček navázání úzké spolupráce obou resortů vítá: „Uvítal jsem konkrétní odbornou pomoc, kterou mi kolega Kalaš nabídl. Vítám i politickou podporu například mému úsilí omezit dovozy starých vozidel.“

Pan ministr Kalaš informoval ministra Řebíčka o vytvoření pracovní skupiny Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zdravotnictví k problematice dopadů znečištění ovzduší na lidské zdraví a pracovní skupiny Ministerstva životního prostředí a Magistrátu hlavního města Prahy, která vyhledává rychlá a účinná opatření k omezení znečištění v hlavním městě.  Pan ministr Řebíček představil své záměry podpory železniční dopravy či budoucí role a podoby mýtného.

Debata zahájená ministry dopravy a životního prostředí bude nyní pokračovat na příslušných úrovních v rámci obou ministerstev.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů