Středa, 24. dubna 2024

V Olešnici vzniklo největší jihomoravské lyžařské centrum

V Olešnici vzniklo největší jihomoravské lyžařské centrum

Brno -- V Olešnici na Blanensku byla v těchto dnech dokončena výstavba největšího lyžařského areálu na jižní Moravě. Modernizace 500 metrů dlouhé sjezdovky na vrchu Kopaniny přišla na přibližně 35 milionů korun. S vysokohorskými středisky sice nelze areál srovnávat, méně nároční Jihomoravané ale už nebudou muset jezdit na svahy v Beskydech či Jeseníkách.

"Olešnice leží v nejsevernějším místě Jihomoravského kraje. Pro umístění centra máme ideální podmínky. Jsme nejchladnějším místem celého regionu," řekl dnes ČTK starosta Zdeněk Peša.

Moderní areál vznikl na místě starého lyžařského svahu, jehož zázemí tvořil objekt ze starých stavebních buněk. Nejprve se město pustilo do stavby přístupové komunikace ke sjezdovce. Pak nechalo zmodernizovat starý vlek, nedaleko něhož vznikl ještě nový vlek. Obě zařízení jsou schopna za hodinu odbavit 1500 lyžařů.

Na výstavbě areálu se podílelo město, Evropská unie, stát a také soukromý investor, který bude zařízení provozovat. Vznikla v něm nejen budov a s občerstvením a lyžárnou, ale i ubytovna pro 15 turistů. Areál bude v provozu díky zařízením na výrobu sněhu i v chladných dnech, kdy nebude vydatná sněhová nadílka.

Jižní Morava rozhodně není lyžařským regionem. K provozování tohoto sportu nemá převážně rovinatý region dostatečné podmínky. Přesto se kraj může pochlubit lyžařskou kuriozitou -- sjezdovkou v Němčičkách na Břeclavsku, která leží mezi meruňkovými sady a vinicemi. Měří pouhých 250 metrů, nachází se pouhých 180 metrů nad moře a je nejníže položeným lyžařským svahem ve střední Evropě.

Vladimír Klepáč
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů