Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise poslala první varovný dopis osmi členským zemím, které jí ještě nepředaly své národní alokační plány pro průmyslové emise pro druhou fázi systému obchodování s průmyslovými emisemi (ETS), která bude probíhat v letech 2008-2012. Termín pro předání těchto plánů byl stanovený příslušnou legislativou na 30. června 2006. Jednou ze zemí, jež dostaly varování je i Česká republika. Mezi další patří Rakousko, Dánsko, Maďarsko, Itálie, Portugalsko, Slovinsko a Španělsko. Komise má na prozkoumání národních alokačních plánů a případné vyjednávání s danou zemí 3 měsíce. Schválení alokačních plánů ze všech členských zemí by Komise chtěla stihnout do konce tohoto roku, aby firmy a další aktéři trhu obchodování s emisemi znali podmínky dostatečně dopředu.

Šumperk - Do pokladny města Šumperka přibyl 901 tisíc korun, se kterými nikdo nepočítal. Jde o peníze získané z nájmu lesních ploch o celkové výměře šestnáct set hektarů. " Stromy na tomto území v uplynulém roce pokosily vichřice a mráz a nájemce musel dle zákona dřevo odtěžit a vyplatit stanovenou částku majiteli, kterým je město Šumperk," vysvětlil tajemník šumperské radnice Petr Holub. V městském rozpočtu tak vznikla tučná rezerva. Ne však na dlouho. Šumperští radní se rozhodli část těchto peněz použít na výměnu oken Veselé školky. Ta sdružuje mateřské školky na ulicích Prievidzská, Temenická a Zahradní. V městské pokladně tak stále ještě zůstává k dispozici 536 tisíc korun. Ty by měli rozdělit na konci letošního roku už noví radní vzešlí z voleb. Patrně poputují mezi základní školy, jejichž provozní náklady každoročně rostou.

Tuzemské firmy platí statisíce za to, že nedodržují zákon, který jim nařizuje například omezit vypouštění emisí nebo odpadů. Takzvané integrované povolení (IPPC), díky němuž evropská legislativa hlídá množství škodlivých látek vypuštěných z firem, nařizuje používání co nejšetrnějších technologií. Letos už kvůli tomuto povolení Česká inspekce životního prostředí udělila pokuty za milion korun. Vůbec nejvyšší, 380 tisíc korun, dostala společnost Tesco Jindřichův Hradec, zabývající se likvidací odpadů. Firma neuměla prokázat, že její zařízení funguje právě podle zmíněného povolení. Dvě stě tisíc korun pokuty dostala japonská společnost Futaba, která postavila továrnu v Havlíčkově Brodě. Firma, která vyrábí autodíly a do továrny investovala přes dvě miliardy korun, provozovala zařízení na nanášení barev bez platného integrovaného povolení. Stotisícovou pokutu dostala také Česká rafinérská, a to za to, že překročila emisní limity dusíku. Firmy pokuty nechtějí komentovat, nemají k nim dostatek informací. Letos udělené pokuty jsou přitom ještě nízké - jejich maximální výše je sedm milionů. Zmíněné povolení musí získat všechny firmy do října 2007. Například více než polovina z pěti set potravinářských a zemědělských firem o něj ještě ani nepožádala.

Pokud nezačne Evropská unie schvalovat a dotovat projekty řešící problematiku čističek odpadních vod, může voda pro domácnosti zdražit o stovky procent. Česko se totiž zavázalo, že do roku 2010 města vybudují vlastní čističky. Bez dotací se však náklady na jejich výstavbu promítnou do vodného a stočného, napsaly dnešní Lidové noviny.
"Pokud nyní občan zaplatí zhruba 47 korun za kubík vody, v případě nulových dotací z unie by se cena mohla vyšplhat až na 250 korun," řekl Pavel Válek ze společnosti Mott MacDonald Praha, která má podobné projekty na starosti.
To připouští i ministr místního rozvoje Petr Gandalovič. "V případě, že provozovatelé vodohospodářské infrastruktury nezískají slíbené dotace, je možné, že by zvýšené náklady zaplatili obyvatelé v poplatcích za vodné a stočné," řekl Gandalovič.
Evropská komise nedávno přislíbila, že znovu posoudí čtyři české vodohospodářské projekty výstavby čistíren odpadních vod, které žádají o podporu 1,5 miliardy korun z unijních fondů. EK dosud odmítala projekty schválit s odůvodněním, že žadatelé uzavřeli s provozovateli vodohospodářské infrastruktury smlouvy, které neodpovídají právu EU.

Přibyslavice (Třebíčsko) -- Po téměř dvou letech výstavby dnes v Přibyslavicích na Třebíčsku otevřeli novou čistírnu odpadních vod. Je na ni napojeno 400 obyvatel, polovina obce. Stavba čistírny a kanalizace stála přibližně 23 milionů korun. Téměř tři čtvrtiny nákladů pokryly dotace z ministerstva životního prostředí a kraje Vysočina. Zbytek uhradila obec z vlastního rozpočtu, stejně jako dvoumilionové náklady na projekty, řekl ČTK starosta Roman Vrbka.
"Zahájením provozu se výrazně sníží znečišťování řeky Jihlavy, kam dosud splaškové odpadní vody odtékaly," uvedl Vrbka. Čistírna pracuje ve zkušebním provozu, který potrvá rok, od poloviny září. Obyvatelé obce se s ní podrobně seznámí v nejbližší době při dnu otevřených dveří.
Postupná rekonstrukce a další výstavba s oddělením splaškové a povrchové odpadní vody čeká kanalizační systém v celé obci. Jeho dokončení, které bude stát dalších téměř 40 milionů korun, bude podle Vrbky záviset na novém zastupitelstvu, které vzejde z voleb. "Stavebně bude dokončení celého systému jednodušší, čistírna už je připravená na celkovou kapacitu 800 lidí," míní Vrbka.

Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy včera otevřela naučnou stezku Lysá hora, která turisty seznámí s okolní přírodou, místními legendami o zbojníku Ondrášovi i těžkým životem lidí na horách, řekl novinářům vedoucí správy CHKO Beskydy František Jaskula.
Stezka má dvě nástupní místa, v Ostravici a Malenovicích. Obě větve se spojují na hřebeni Lukšince a společně vedou na vrchol Lysé hory.

Generální tajemník čínského svazu pro ekologii Ren Guanping dnes v Pekingu oznámil, že Druhé čínský fórum o přírodním bohatství a technologických inovacích i o udržitelném rozvoji se bude konat v čínském městě Yuxi v Provincii Yunnanu 16. listopadu.
Ren uvedl, že tématem fóra bude technologická inovace a udržitelný rozvoj. Odborníci budou také diskutovat o protikladui mezi čínským ekonomickým rozvojem a ochranou přírody a systémem investic atd.

Vítězem tuzemské soutěže o nejšetrnějšího leteckého dopravce k životnímu prostředí se stal britský easyJet. Na dalších místech se umístily British Airways a Swissair. Hlavním kritériem soutěže bylo dodržování letových koridorů při startu a přistání a s tím související hlučnost letadel v okolí ruzyňského letiště. Vítězství v soutěži je známkou preciznosti a spolehlivosti dané společnosti, tvrdí generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů