Čtvrtek, 25. dubna 2024

Česko zasáhly mrazy, bylo až mínus 11

Česko zasáhly mrazy, bylo až mínus 11

Aprílové výkyvy počasí zaznamenali meteorologové na Šumavě. Inverze způsobila, že na malém území šumavských lesů bylo v úterý ráno zároveň nejtepleji a nejchladněji v celé ČR. V Horské Kvildě mrzlo, teplota klesla až na mínus 11 stupňů. Na Churáňově naměřili plus čtyři stupně. Chladné počasí vládlo i na západě Čech.

17.10. 2006 11:36 - 12:07 Aktualizováno

"Při tomto rázu počasí jsou nejteplejší vrcholky hor," uvedla meteoroložka Zdeňka Smolíková s tím, že studený vzduch, který je těžší, proudí z hřebenů do níže položených míst a tam se drží. Nižší oblasti Šumavy byly proto dnes výrazně chladnější, třeba v Černé v Pošumaví bylo mínus šest a v Lenoře mínus sedm stupňů Celsia. Například v Českých Budějovicích byly ráno dva stupně pod nulou.

Inverzní charakter počasí Smolíková předpovídá pro další dva až tři dny, v nižších polohách budou četnější mlhy a nízká oblačnost, denní teploty kolem 13 stupňů. Na Šumavě lze očekávat přes den asi 15 stupňů.

I na Sokolovsku bylo 11 stupňů pod nulou

Teploty hluboko pod nulou naměřili v Šindelové na Sokolovsku. Rtuť teploměru  tam v úterý ráno klesla na mínus sedm stupňů Celsia, těsně nad zemí dokonce na mínus 11.

"Tady u nás je takové pětileté teplotní minimum," řekl Právu pozorovatel plzeňského hydrometeorologického ústavu v Šindelové Rudolf Kovařík. Podle něj za nezvyklý mráz může studený a suchý vzduch.

"Místní zahrádkáři měli na sudech s vodou led o tloušťce devět milimetrů," poznamenal.

Podle Kovaříka by ranní mrazy měly být v následujících dnech už slabší.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů