Pátek, 19. dubna 2024

Ekologické skupiny podle vědců straší veřejnost

Ekologické skupiny podle vědců straší veřejnost
Ekologická organizace Světový fond na ochranu přírody (WWF) hovoří o "životní příležitosti".
Otevřeně deklaruje, že "ještě mohutněji než kdy dříve lobbuje, aby tato příležitost nebyla promarněna." Onou příležitostí je chystaný evropský zákon REACH (Registrace, evaluace a autorizace chemikálií), místem lobbování pak Evropský parlament. Europoslanci by totiž měli v dohledné době hlasovat o přijetí legislativy, která zásadním způsobem zpřísňuje používání chemikálií v členských zemích Evropské unie.
Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu zákon nedávno podpořil a ekologové měli důvod k oslavě. Skupina britských vědců však nyní varovala, že skupiny ochránců životního prostředí v zájmu přijetí tohoto zákona záměrně a účelově straší veřejnost, které neposkytují úplné informace.
WWF v rámci své kampaně, kterou připravoval společně s Greenpeace, zveřejnil řadu na první pohled alarmujících skutečností.
"Nebezpečné chemikálie mají globální dopad - je jimi kontaminován vzduch, který dýcháme, voda, kterou pijeme, jídlo, které jíme," stojí v prohlášení organizace. Jako doklad svého tvrzení předkládá WWF třeba výsledky testů krve z pupeční šňůry několika desítek novorozenců, která byla "kontaminována" chemikáliemi na bázi teflonu, látkami zpomalujícími hoření, parfémy či čistícími prostředky.
Profesor toxikologie životního prostředí Alistair Hay z university v anglickém Leedsu, kterého citovala BBC, říká, že "přítomnost těchto věcí je varováním, že jsme vystaveni chemikáliím, a měli bychom se snažit porozumět tomu, co to znamená." Je však podle něj nesprávné "strašit lidi".
Vědci upozorňují, že klíčové pro určení toxicity, tedy jedovatosti, je množství přítomné látky, nikoli její samotný výskyt.
"Tzv. zelené skupiny často matou a děsí veřejnost. Vždy je třeba zvážit míru skutečné expozice, od neškodné až po nebezpečnou," uvedl pro HN docent Vratislav Flemr z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Konzultant pro toxické látky z české pobočky Greenpeace Jan Freidinger však odmítá, že by ekologické skupiny záměrně přeháněly svá varování.
"Pracujeme s vědeckými údaji, které se mohou později ukázat jako nepřesné," řekl HN Freidinger. "Pokud ale jde o toxické látky, často to jsou chemikálie, u nichž nikdo neví, co mohou způsobovat." Greenpeace proto stejně jako další ekologické skupiny podle něj prosazuje "systém předběžné opatrnosti", který spočívá na principu "nejprve otestovat, až potom používat".
Vědci na druhé straně varují, že z ekologické uvědomělosti se často stává hysterie. Podle některých z nich, například Johna Emsleyho, hostujícího profesora na Manchesterské univerzitě, se ze slova "chemický" stalo synonymum pro "toxický", rostoucí nejasné obavy veřejnosti z kontaminace pak Emsley nazývá "chemofobií".
S jeho názorem souhlasí i Vratislav Flemr. "Podle mého názoru je chemofobie nemoc, kterou může léčit pouze alespoň elementární vzdělání v přírodních vědách. Nevzdělaní lidé bojují proti chemii, aniž si uvědomují, že vše kolem nás a hlavně my jsme chemie."
Evropská chemická politika REACH by měla od ledna 2008 nahradit 45 současných chemických předpisů. Schválit ji musí nejen Evropský parlament, ale i členské státy, z nichž některé jsou zásadně proti. Lobbování je právě v plném proudu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů