Čtvrtek, 25. dubna 2024

Američtí ekologové zpracovali seznam nejznečištěnějším míst světa

Američtí ekologové zpracovali seznam nejznečištěnějším míst světa

New York - Ruské město, v němž se kdysi vyráběly chemické zbraně, a město v zambijském pásu měděných dolů patří mezi deset nejznečištěnějších míst na světě. Jejich seznam sestavili odborníci z newyorské neziskové skupiny Blacksmith Institute, podle nichž světové znečištění ohrožuje zdraví až jedné miliardy lidí. Závěry amerických ekologů dnes citovala agentura Reuters.
Podle ředitele ústavu Blacksmith Richarda Fullera zapříčiňují ekologické problémy až 20 procent úmrtí v rozvojových zemích. Toxiny poškozující životní prostředí v nejsilněji znečištěných městech představují pro jejich obyvatele riziko otrav, onemocnění rakovinou a plicními infekcemi a narození mentálně zaostalých dětí, uvedla americká skupina.

"Nejhorším problémem je poškozování vývoje dětí, což ohrožuje budoucnost příslušných zemí," řekl Fuller agentuře Reuters.

V ruském Dzeržinsku, někdejším centru výroby chemických zbraní včetně sarinu a horčičného plynu v dobách studené války, je průměrná délka života 42 let u mužů a 47 let u žen. Chemikálie ze zbrojní výroby v tomto městě pronikly i do vodovodního systému, který zásobuje místní obyvatele pitnou vodou, zjistili američtí ekologové.

Před vypracováním seznamu prozkoumali 300 míst, v některých rozvojových zemích ovšem nebyly k dispozici zdravotnické podklady. Na čelných místech seznamu je několik měst s významnou průmyslovou aktivitou jako je těžba uhlí nebo kovů.

"Takový Norilsk v Rusku, to je skutečný horor," řekl Fuller o průmyslovém městě založeném jako sovětský otrocký pracovní tábor v roce 1935. "Hutě bez jakékoliv kontroly znečišťování: nikl, měď, olovo, kadmium. Skutečně děsivé místo."

V Kabwe, jednom ze šesti měst kolem "měděného pásu" v Zambii, překračuje kontaminace půdy těžkými kovy limity stanovené Světovou zdravotnickou organizací. Průměrný obsah olova v krvi tamních dětí je pětinásobně až desetinásobně vyšší, než limity povolené v USA, uvádějí ekologové z ústavu Blacksmith.

V první desítce jejich seznamu nejznečištěnějších míst světa se nevyskytují žádná americká města. Fuller to připisuje přijetí příslušných zákonů o čistotě ovzduší, vody a půdy, které podle něj pomohly vyčistit zemi.

"Podařilo se nám vyčistit spoustu děsivých míst. Pittsburgh před takovými 20 až 30 lety by pravděpodobně dopadl stejně špatně, jako některá města z našeho seznamu, a teď je to docela pěkné místo," řekl Fuller.

Proti znečištění v rozvojových zemích se podle něj dá nejlépe bojovat penězi z mezinárodních příspěvků a školením místních lidí jak provádět čištění. Podpora ekologického čištění podle Fullera sílí.
http://www.financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů