Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ministři životního prostředí a průmyslu se shodli na potřebě pravidelného dialogu

Ministři životního prostředí a průmyslu se shodli na potřebě pravidelného dialogu

Ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš se dnes setkal s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem. „Obdobný dialog  na nejvyšší úrovni je pro kvalitní státní správu nezbytný – dává totiž prostor k hledání potřebného konsensu  a efektivnímu vyřešení případných rozporů. Rád bych, aby se tato setkání opakovala nejméně jednou za čtvrt roku,“ konstatoval ministr Kalaš.  

Ministři se shodli na tom, že je potřeba kvalitně připravit programy na čerpání prostředků z evropských fondů. Oba resorty považují za důležitou podporu obnovitelných zdrojů energie – zatímco MŽP bude jejich rozvoj podporovat především ve městech a obcích, MPO se soustředí na podnikatelský sektor. Konstatovali, že spolupráce obou resortů je nezbytná také v oblasti využívání starých průmyslových areálů (brownfields).

Ministr Kalaš informoval ministra Římana o tom, že řada podniků zatím nemá takzvané integrované povolení [1], ačkoli byly na tuto povinnost různými způsoby upozorňovány. Bez něj nebudou moci po 31. říjnu příštího roku ve své činnosti pokračovat.  „Jsem skutečně překvapen, že dvě třetiny podniků zatím integrované povolení nezískaly. Je to především věc jejich podnikatelské  zodpovědnosti,“ reagoval ministr Říman. MŽP tyto firmy na riziko opět upozorní.

Ministři se dohodli na další spolupráci obou resortů v oblasti takzvaného auditu ekologické legislativy. Informace o jeho dosavadním průběhu předloží vládě do konce listopadu. Budou jedním z podkladů pro další práci MPO, které chce snížit administrativní zátěž drobných živnostníků a malých podniků.

Debata zahájená ministry životního prostředí  a průmyslu bude nyní pokračovat na příslušných úrovních v rámci obou ministerstev. Oba resorty budou spolupracovat zejména v oblasti obnovitelných zdrojů, energetické efektivnosti či sanace starých zátěží.

Poznámky:

[1] Integrovaná prevence a omezování znečištění (zkráceně IPPC) se týká velkých průmyslových a zemědělských zařízení.  Příloha č. 1 k zákonu o integrované prevenci (zákon č. 76/2002 Sb.) obsahuje výčet průmyslových činností, které jsou rozděleny do kategorií: energetika, výroba a zpracování kovů, zpracování nerostů, chemický průmysl, nakládání s odpady, ostatní zařízení (např. papírny, jatka, výroba potravin a krmiv, kafilérie, intenzivní chov drůbeže a prasat, povrchová úprava látek). V příloze jsou rovněž definovány kapacity, které určují zda se povinnost získat integrované povolení na provozovatele vztahuje či nikoli. Stávající zařízení musí integrované povolení získat do 31.10.2007.

IPPC je zcela novým konceptem ochrany životního prostředí. Zaměřuje se na komplexní ochranu životního prostředí, prevenci vzniku znečištění a zamezení přesunu znečištění z jedné složky životního prostředí do druhé.  IPPC přesunuje pozornost zejména přímo k provozovaným technologiím. Jedná se o účinnější postup než se zabývat již vzniklým znečištěním stavbou rozsáhlých koncových technologií. Zároveň přináší filozofii vyjednávání mezi provozovatelem činnosti a regulátorem (krajským úřadem).

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů