Čtvrtek, 25. dubna 2024

MŽP předloží zprávu o zatížení živnostníků ekologickými zákony

MŽP předloží zprávu o zatížení živnostníků ekologickými zákony

Ministerstvo životního prostředí předloží do konce listopadu zprávu o tom, jak zákony, které mají chránit životní prostředí, omezují živnostníky. Dohodl se na tom dnes ministr životního prostředí Petr Kalaš a ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. ČTK to řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šulová. MPO pak zprávu použije pro vypracování souhrnné informace o zatížení živnostníků českou legislativou.

Ministři dále hovořili o čerpání peněz z evropských fondů při podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů. Pod ministerstvo pro životní prostředí bude spadat podpora v neziskové sféře, ministerstvo průmyslu a obchodu se zaměří na sféru ziskovou, uvedla k výsledku jednání Šulová. Ministerstvo životního prostředí také uvedlo, že bude znovu informovat podniky o nutnosti získání takzvaného integrovaného povolení. V něm se hodnotí celkový vliv podniku na přírodu. Pro znečišťování všech složek životního prostředí bude platit jedno povolení. Firmy ho musí mít do konce října příštího roku.

Nyní podle Šulové chybí asi dvěma třetinám firem, týká se to především menších provozoven a zemědělských podniků. Pokud ho do stanoveného termínu nezískají, hrozí jim milionové pokuty či zastavení provozu.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů