Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čínský náměstek ministra zahraničí Li Jin-zhang dnes uvedl, že Čína si přeje upevnit spolupráci s Ruskem při ochraně vodních zdrojů v řekách na hranici mezi Čínou a Ruskem.
Li Jin-zhang sdělil novináři z vládní webové stránky, že čínská vláda bude dodržovat strategii rozvoje a trvale upevňovat ochranu životního prostředí. Úprava povodí řeky Song Hua Jiang bylo zařazeno do důležitého projektu ochrany životního prostředí. Čínská strana vyjádřila přání, aby Čína a Rusko uskutečnily důkladné konzultace prostřednictvím efektivního mechanismu a jednání mezi čínským a ruským premiérem. Cílem těchto jednání je, aby řeky na hranici mezi Čínou a Ruskem byly čistější.
Li dále uvedl, že spolupráce mezi čínskými a ruskými regiony se rychle rozvíjí. Obě strany už založily 68 dvojic přátelských měst a provincií. Sousední regiony obou zemí založily mechanismus pravidelného jednání mezi vedoucími provincií. Obě strany uspořádají pravidelné obchodní kontraktace, technický veletrh a ekonomické sympozium a další akce.

Ostrava - Tři hektary lesního porostu zničil na Opavsku požár, který vypukl ve čtvrtek odpoledne a hasiči jej definitivně uhasili v pátek kolem poledne. Plameny způsobily škodu kolem 200.000 korun. Pomáhalo je hasit i letadlo. Řekl to mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.
Oheň zasáhl plochu přesahující rozměry 400 na 60 metrů. Hasičům ale zásah komplikovalo převýšení od 80 do 100 metrů. Navíc nemohli vodu čerpat z nedaleké řeky, protože ji čerpadla do prudkého svahu nevytlačila. "Vodu jsme proto kyvadlově dováželi ze vzdálenosti deset kilometrů," řekl Kůdela.
Na pomoc při hašení a zmapování požáru hasiči povolali i letoun Turbo Čmelák Letecké hasičské služby ze Zlína, který shodil na oheň zhruba tři kubíky vody. "Ještě před půlnocí zasahující jednotky oheň dostaly pod kontrolu. Během noci a dnešního dopoledne pak jen dohašovaly lokální ohně. Okolo 12:00 místo předali zástupci společnosti Lesy České republiky," uvedl.
Škoda není příliš vysoká především proto, že oheň nezachvátil souvislý les. Část plochy tvořila po předchozím vytěžení výsadba dvou až tříletých buků, další část byl především listnatý porost s klestím. Příčinu požáru hasiči neznají.

Královéhradecký kraj ve spolupráci s horskými obcemi připravuje projekt Krkonoše, podle kterého by se mělo využívat rostlinného materiálu z lesů a luk v Krkonoších jako obnovitelný zdroj energie. Připravovaný projekt na získávání a zpracování biomasy na palivo přijde na desítky milionů korun a mohl by se uskutečnit v roce 2010.
Biomasa je snadno dostupné a zároveň ekologické palivo. Její využívání je u nás zatím v počátcích, ale do budoucna se počítá s jejím využitím mezi ostatními zdroji energie.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman se domnívá, že Česko potřebuje výrazně zvýšit počet emisních povolenek na produkci oxidu uhličitého. Pro období 2008 až 2012 by české podniky mohly podle něj získat povolenky až na 104 miliónů tun emisí ročně. To také navrhne ministru životního prostředí Petrovi Kalašovi.
V období let 2005 až 2007 mají české podniky k dispozici asi 97 miliónů povolenek a loni jich využily 82 miliónů.
"Potřeba vyššího počtu povolenek vychází z analýzy vývoje HDP, růstu spotřeby energií i celého průmyslu. Náš návrh je podložený čísly, rozhodně není nadsazený," řekl Říman.
Ministerstvo životního prostředí zatím analyzuje podklady. "Navrhované počty povolenek zveřejníme koncem října. Vláda by pak měla celou záležitost projednat počátkem prosince," uvedla mluvčí MŽP Karolina Šůlová.
Plán rozdělení povolenek měly státy EU odevzdat do Bruselu do konce června, řada z nich, včetně Česka, to ale nestihla.

Neformální summit lídrů Evropské unie ve finském Lahti posloužil českému prezidentu Václavu Klausovi jako jeviště k dosud nejjasnějšímu zpochybnění globálního oteplování. Diskuse, která se o něm podle Klause vede, je "fatálním omylem současnosti".
Klaus tak reagoval na dopis premiérů Británie a Nizozemska Tonyho Blaira a Jana Petera Belkenendeho. Ostatní vůdce pětadvacítky v něm varovali, že se svět do deseti až 15 let dostane do "katastrofálního bodu zvratu".
Během jednání byla reakce českého prezidenta ještě umírněná. Podle něj není dopis příkladem "racionálních úvah o možných souvislostech energetiky a klimatických změn".
Na následující tiskové konferenci pro české novináře projevil svůj názor, odporující mínění většiny světových vědců, mnohem otevřeněji. Podle Klause totiž není jasná odpověď na tři "elementární otázky": zda ke globálnímu oteplování skutečně dochází; pokud ano, zda je důsledkem lidské činnosti; a zda by to pro lidstvo představovalo nějaký problém.
Páteční summit nebyl podle Klause "revolučním posunem". Využil jej ale prý k několika setkáním s evropskými lídry. Lobboval přitom i za to, aby EU umístila řídící středisko satelitního navigačního systému Galileo v Česku.
"Myslím, že jsem se ještě nikdy neponížil takovým způsobem jako dnes, abych tohleto prosazoval. Mám ale pocit, že jsem docela něčeho dosáhl," uvedl Klaus.

Pardubická vodárenská společnost dnes zaplatí první splátku 285 milionů korun firmě Synthesia za čističku odpadních vod. Vododovody a kanalizace zaplatí směnkou, za kterou se zadlužily Pardubice. Směnka je splatná až po roce, do roka si musí pardubické vodárny vzít úvěr.
Pardubické vodárny kupují od společnosti Synthesia čističku odpadních vod za 485 milionů korun, její provoz i nadále spravuje společnost Veolia.

Čína zařadila hory Wutanshan mezi doporučené přihlášky na seznam světového přírodního a kulturního dědictví.
Podle informace místní vlády všech stupňů v provincii Shanxi věnují velkou pozornost přihlášce hor Wutanshan na seznam světového dědictví. V poslední době se vypořádávají s okolním prostředím a provedou komplexní úpravu hlavních atrakcí.
Hory Wutanshan se odjakživa nazývají přírozenou botanickou a zoologickou zahradou. Také jsou jedním z pěti buddhistických míst na světě.

Päťdesiat potápačov vyzbieralo v piatok rámci 13. ročníka akcie Čisté vody v štyroch tatranských plesách 261 kilogramov odpadu. Od počiatku akcie v roku 1994 doteraz vyše 700 účastníkov oslobodilo Štrbské, Nové Štrbské, Popradské a Velické pleso od viac ako 3 000 kg neprirodzenej ekologickej záťaže.
Podľa ekológa ochranného obvodu Štrbské pleso Štátnych lesov TANAP-u Pavla Kráľa, hoci starého odpadu v plesách ubúda, aktuálne vyzbierané množstvo najmä plastov napovedá, že ľudia sú stále nepoučiteľní. Kvázi turistom, ktorí si pletú horské plesá s odpadkovými košmi, by doprial, aby sa do nich mohli ponoriť a na vlastné oči uvidieť, ako to tam vyzerá. "Voda je strojcom nášho života, a ak si budeme naše najzákladnejšie zdroje znečisťovať, ako dopadneme?" poznamenal Kráľ.
Čisté vody sú už tradičným jesenným podujatím vo Vysokých Tatrách a súčasťou sprievodného programu Medzinárodného festivalu potápačských filmov (MFPF). Jeho 21. ročník dnes vyvrcholí v Novom Smokovci slávnostným vyhlásením víťazov.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů